still.jpg

Σημαντική διάκριση ανάμεσα στις καλύτερες αθλητικές ταινίες στον κόσμο για το 2022 έλαβε στον τελικό των 20 Φεστιβάλ αθλητικών ταινιών απ’ όλον τον κόσμο, στο Μιλάνο στις 13 Νοεμβρίου, η ταινία «ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ», του Δημήτρη Γιατζουζάκη, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Χατζήμπεη, Paralympian & Ironman.

Το 40ο Φεστιβάλ Αθλητικού Κινηματογράφου MILANO – FICTS πραγματοποιήθηκε στις 9-13 Νοεμβρίου 2022 με 130 χώρες μέλη, τυγχάνοντας έτσι αναγνώρισης από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Γιατζουζάκη για τον τριαθλητή με αναπηρία μαραθωνίων αποστάσεων (ironman) Γιάννη Χατζήμπεη, με τίτλο «ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ», αφού διακρίθηκε τον Ιούνιο στην Τεχεράνη, σε ένα από τα είκοσι φεστιβάλ του παγκόσμιου διαγωνισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικού Κινηματογράφου-Τηλεόρασης (Federation Internationale Cinema-Television Sportifs) προωθήθηκε στον τελικό διαγωνισμό: το 40ο MILANO FICTS. Τα φεστιβάλ από τα οποία προέκυψαν οι διαγωνιζόμενες ταινίες είναι από τις χώρες: Αργεντινή, Βοσνία, Βραζιλία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κένυα, Κίνα, Κόσσοβο, Ολλανδία, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Τζαμάικα, Τσεχία.

Μετά την τελετή απονομής και την τιμητική διάκριση, «MENTION D’ HONNEUR» από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, Καθηγητή κύριο Franco Ascani, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Γ. Χατζήμπεης και ο σκηνοθέτης Δ. Γιατζουζάκης δήλωσαν: «Θα θυμόμαστε αυτή την διάκριση, αλλά η μεγαλύτερη χαρά για εμάς σήμερα, είναι η συγκινητική παρουσία της Κας Χατζηβασιλείου που θυσίασε τον πολύτιμο προσωπικό της χρόνο για να κάνει το ταξίδι από το Στρασβούργο ως το Μιλάνο, και να δηλώσει έτσι την εκτίμησή της για το έργο μας. Την ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν πράγματι η ομιλία της Δέσποινας Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, Γενικής Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Γιάννη Χατζήμπεη ως παράγοντα έμπνευσης και πρότυπο για τον γιο της μετά από σοβαρό ατύχημα του.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ σαν Ελληνίδα και σαν γυναίκα απ’ τη χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Έχω ζήσει και σπουδάσει στην όμορφη πατρίδα σας, την Ιταλία και υπηρετώ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για σχεδόν τριάντα χρόνια. Επομένως μπορώ να πω ότι σήμερα, σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει έναν τρομερό πόλεμο, ο αθλητισμός συνιστά το καλύτερο μέρος για να αναφέρουμε την αξία της ελπίδας και της ειρήνη. Αλλά σήμερα είμαι πιο πολύ εδώ σαν μητέρα ενός αγοριού που πριν δεκαπέντε χρόνια, όταν ήταν τεσσάρων χρονών, έχασε το πόδι του σε ένα ατύχημα. Κι όμως αυτό το παιδί είχε μια τυχερή στιγμή στη ζωή του, την γνωριμία του με τον Γιάννη Χατζήμπεη, έναν αθλητή που του λείπει ένα χέρι και που του δίδαξε πώς να ξεπερνάει τις δυσκολίες της κάθε στιγμής. «Τα Όριά μας» είναι μια ταινία για την ουσία της ζωής, τη δύναμη της ελπίδας, τη σημασία της αποφασιστικότητας, της έμπνευσης και της αγάπης και τον ρόλο που παίζουν αυτά, όχι μόνο στον γιο μου, αλλά και σε τόσα άλλα παιδιά σε όλον τον κόσμο».

Λίγα λόγια για το την ταινία

«Τα Όριά μας» είναι μια ταινία για το άθλημα του Παιδιού, του Γονιού και του Τριάθλου. Ένας αθλητής με αναπηρία πηγαίνει την επτάχρονη κόρη του και τον πεντάχρονο γιο του να τρέξουν έναν από τους πρώτους τους αγώνες παιδικού τριάθλου και θυμάται τον πιο δύσκολο αγώνα που έχει κάνει ποτέ, έναν IRONMAN: μια από τις πιο εξαντλητικές ψυχο-σωματικές δοκιμασίες που μπορεί ν’ αντέξει κανείς σε μια μέρα. Έναν αγώνα που περιλαμβάνει 3,86χλμ. κολύμβηση, 180 χλμ. ποδήλατο και τα 42 χλμ. ενός Μαραθωνίου. Πριν και μετά τους αγώνες, η ταινία εξερευνά πως, και εάν τα παιδιά μπορούν, να καταλάβουν αυτή την ιδέα του ακραίου τριάθλου που τόσο πολύ γοητεύει τους μεγάλους. Μια ταινία με χιούμορ και δράση, ιδανική για να παρακινήσει και να εμφυσήσει στα παιδιά και τους μεγάλους, εκτός από την έννοια της διαφορετικότητας, τις αξίες της οικογένειας, της φιλίας, της καταλυτικής επίδρασης του αθλητισμού και της προσπάθειας.

Η ταινία «Τα Όριά μας» θα προβληθεί από την επόμενη εβδομάδα σε επιλεγμένους κινηματογράφους, ενώ θα μεταδοθεί και από την ΕΡΤ στις 2 Δεκεμβρίου 2022.

Πηγή: www.ertnews.grgooglenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News