screen775475446346363436shot.png

Ανατριχιαστικό χαρακτήρισε το ξύλο στη Βουλή μεταξύ του ανεξάρτητου βουλευτή, εκλεγμένου με τους «Σπαρτιάτες», Κωνσταντίνου Φλώρου, και εκείνου της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος, παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. «Πρέπει όλοι να αναλογιστούν αν θέλουμε εντός του κοινοβουλίου να υπάρχουν κόμματα που πρεσβεύουν τη βία και το μίσος», είπε για το περιστατικό.

Αναφερόμενος στα τρία κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Το κάθε κόμμα σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο». Μιλώντας για τους «Σπαρτιάτες» τόνισε πως «τέθηκαν εκτός εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου, που πατάει σε υπόμνημα της ΝΔ, όταν άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλουν. Ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εμπορευματοποίηση της θρησκευτικής πίστης σαν να υπάρχει κάποιο χριστιανόμετρο». Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Οι συγκαλυμμένες απειλές, αναφέρομαι στον κ. Βελόπουλο, οι προτροπές όσων έκαναν συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιλογή να μην επισκεφτούν ναούς. Απαράδεκτες διχαστικές δηλώσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο, ανέφερε: «Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Όποιος είδε τι έγινε χθες στη Βουλή – δεν αναφέρομαι μόνο στις μπουνίές αλλά και στις ύβρεις που ξεστόμισε το θύμα– αυτά τα κόμματα δεν μπορεί να είναι εκφραστές του πατριωτισμού και της πίστης. Κυκλοφορούν πολλοί “γιαλαντζί” πατριώτες. Ο πατριωτισμός κρίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια. Εμείς βρεθήκαμε απέναντι στους «Σπαρτιάτες» με πράξεις και όχι με λόγια. Αισθανόμαστε σε ένα βαθμό δικαιωμένοι για το γεγονός ότι το μόρφωμα αυτό αποκλείεται από τις ευρωεκλογές».

«Θέλουν τις Ευρωεκλογές δημοψήφισμα – Σηκώνουμε το γάντι»

«Πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Στην Ευρώπη υπάρχει τάση ενίσχυσης της ακροδεξιάς για λόγους που δεν έχουν βάση στην Ελλάδα», είπε ακόμα. Για την Τουρκία ανέφερε ότι η προσέγγιση γίνεται με όρους Ελλάδας και όχι Τουρκίας. Απευθυνόμενος στους πολίτες «που σκέφτονται δεξιά» τους κάλεσε «να δουν τη συνολική εικόνα».

Είπε ακόμα ότι την επόμενη μέρα «πάλι κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία και θα έχουμε την ίδια πλειοψηφία. Άλλα κόμματα προσπαθούν να μετατρέψουν τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και το γάντι εμείς θα το σηκώσουμε. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ορμή στο έργο μας».

Ερωτηθείς σχετικά με τους celebrities στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε: «Ελάχιστους celebrities (σ.σ. έχουμε). Και αυτοί που είναι, είναι καταξιωμένοι στο χώρο τους. Καθε ένας τους θεωρώ ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο, στα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Μόνο σ’ εμάς συναντώνται πλατιά κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα. Θέλω να ζητήσω από τους πολιτες να δουν προσεκτικά το ψηφοδέλτιο. Και να δουν πέρα από τα ονόματα που έχουν αναγνωρισιμότητα».

Απαντώντας για τον εκλογικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά όχι εθνικές εκλογές. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για μένα. Θεωρώ ότι λογικό μέτρο σύγκρισης είναι το αποτέλεσμα προηγούμενων εκλογών».

Σε ερώτηση για την περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν πιάσει τον στόχο που έθεσε, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές τα ακούω ήδη. Παράδοξο είναι να τις ζητά κάποιος, όταν έχει πήχη στο 17%, αλλά αυτό δεν αφορά εμένα. Εμείς θέλουμε καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά, αν δεν είναι καλό, θα γίνει πιο δύσκολη η ζωή μας. Δεν θα πέσει η κυβέρνηση, ούτε θα έχουμε εκλογές».

«Θέλουμε να τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας»

Για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός είπε: «Δυσκολεύομαι να σχολιάσω τη δικαστική έρευνα. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα για την οπαδική βία. Μερικές φορές υπάρχουν σταγόνες, που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι διεξήχθη πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με μεγάλη εχεμύθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ότι θα τιμωρηθούν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».

Εν συνεχεία πρόσθεσε: «Η κατάσταση σήμερα στα γήπεδα είναι καλύτερη. Έχουμε αποφασιστικότητα να τιμωρήσουμε ενόχους και για πρώτη φορά έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας. Όταν το κράτος θέλει να επιβάλει νομιμότητα, μπορεί να το κάνει».

«Η δολοφονία της Κυριακής γροθιά στο στομάχι»

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά με τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, τόνισε: «Ήταν γροθιά στο στομάχι. Όλα έγιναν λάθος. Ήταν μια μεγάλη τραγωδία αυτό που έγινε, αλλά και περιστατικό μεγάλης αφύπνισης. Μόνο τον Απρίλιο έχουμε 1245 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. Και στη μνήμη της Κυριακής έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Να αισθάνονται οι γυναίκες ασφαλείς. Να υπάρχουν δομές να τις προστατεύουν. Για μένα κάθε τραγωδία πρέπει να είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε τι θα κάνουμε καλύτερα».

Ακρίβεια: «Η πίεση είναι συνεχής, δεν θα σταματήσουμε τους ελέγχους»

Για την ακρίβεια είπε: «Αν υπήρχε μαγική φόρμουλα, κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει. Έχει χαρακτηριστικά και στη δομή της οικονομίας μας. Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι έχουμε δει αποτελέσματα για διαφάνεια και τιμές. Είδαμε κάποια βελτίωση. Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται και οι μακροοικονομικές επιδόσεις της οικονομίας δεν τους αφορούν.

Θα συνδέσω τη μεγάλη εικόνα με το τεφτέρι του λογαριασμού. Επειδή η οικονομία πάει καλά και οι μισθοί αυξάνονται. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά και έκτακτες βοήθειες υπάρχουν με έμφαση στους πιο ευάλωτους. Δίνουμε έμφαση στα δομικά μέτρα. Τέσσερα (4) δισ. επιδόματα δίνουμε κάθε χρόνο. Έχουμε κοινωνικό κράτος, που είναι παρόν. Έχουμε στοχευμένες πολιτικές σε πεδία που θέλουμε να αναδείξουμε. Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί. Ο πληθωρισμός δίνει ενδείξεις ότι υποχωρεί, όμως τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι 30% επάνω».

Ερωτηθείς για τα πρόστιμα και αν τελικά αποδίδουν, σημείωσε: «Ο ανταγωνισμός είναι μία απάντηση, όπως και ο ενημερωμένος καταναλωτής. Όσο υπάρχει διαφάνεια στις τιμές λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Στην ενέργεια οι τιμές είναι χαμηλότερες, γιατί λειτούργησε ο ανταγωνισμός και στηρίξαμε τα νοικοκυριά και είχαμε και ευρωπαϊκή στήριξη».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Η πίεση είναι συνεχής. Δεν θα σταματήσουμε τους ελέγχους. Και αν αυτό σημαίνει πρόστιμα σε πολυεθνικές, θα εφαρμοστούν. Και έχουν ήδη μπει».

«Πρώτος εγώ θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη»

Όσον αφορά την τραγωδία των Τεμπών, είπε ότι, γυρνώντας τον χρόνο πίσω, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Όχι στο πεδίο. Ειδικά στην επικοινωνία, που επιτρέψαμε να επικρατήσουν θεωρίες συνομωσίας. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει μπάζωμα ή ξεμπάζωμα, αλλά αυτό θα το πει η Δικαιοσύνη. Το πόρισμα της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή ήταν συγκροτημένο. Σίγουρα η εικόνα που δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες άσχημη γεύση. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν κομματικές αντιδικίες. Μπορεί η ευθύνη να βαραίνει όλους. Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει τι τελικά έγινε, γιατί έχω εμπιστοσύνη και όλοι πρέπει να έχουμε. Μπορώ να μιλήσω πως κάνουμε τα τρένα μας καλύτερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα: «Πρώτος εγώ θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μπορεί να το θέλω και για έναν συμπληρωματικό λόγο, για να τελειώνουμε με τις απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, που ήταν βαθύτατα προσβλητικές και σε προσωπικό επίπεδο, και το μόνο που κάνουν είναι να διαρρηγνύουν σχέσεις εμπιστοσύνης».

Στο ερώτημα, γιατί δεν κάνει την προανακριτική επιτροπή, που τον προτρέπουν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, είπε: «Προς το παρόν, αυτοί οι οποίοι ζητούν κάτι τέτοιο δεν έχουν καταθέσει σχετική πρόταση. Ας έρθουν να την καταθέσουν και θα τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή».

Όσο για το αν δεσμεύεται να πράξει τα δέοντα, σε περίπτωση που υποδειχθούν πολιτικά πρόσωπα της παράταξής του από τη Δικαιοσύνη, τόνισε: «Μα δεν μπορώ να το γνωρίζω, γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω ποιο είναι το κατηγορητήριο. Δεν στέλνεται κάποιος άνθρωπος στη Δικαιοσύνη χωρίς κατηγορητήριο. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να συντάξει ένα κατηγορητήριο, το οποίο να αντέχει στη βάσανο αυτής της διαδικασίας, η Βουλή έχει υποχρέωση αυτό να το συζητήσει και θα το συζητήσει».

Για το κράτος δικαίου και όσα του καταμαρτυρά η αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν υπάρχει τέλειο κράτος δικαίου. Εξού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τη σύνταξη μιας ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου, η οποία δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά και η οποία υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις, οι οποίες πρέπει να συμβούν, προκειμένου να βελτιωθεί η βαθμολογία τους ως προς τα ζητήματα του κράτους δικαίου.

Το ίδιο συμβαίνει και με την πατρίδα μας. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Τα αναγνωρίζουμε και παλεύουμε συνέχεια να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά, προς Θεού, δεν είναι η Ελλάδα η Ουγγαρία του νότου, ούτε έχει καταλυθεί το κράτος δικαίου, ούτε…»

Εκτός τόπου και χρόνου ο Ανδρουλάκης

Για το «καθεστώς Μητσοτάκη», για το οποίο μιλά ο Νίκος Ανδρουλάκης, είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Λυπάμαι που το λέω τόσο απόλυτα στο ζήτημα αυτό, διότι με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο έχουν δοθεί απαντήσεις, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό, σε απόλυτο συντονισμό θα έλεγα…»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ, το λέω ανοιχτά ότι δυσφημεί τη χώρα διεθνώς. Για τον κ. Ανδρουλάκη το λέω εμμέσως, με την έννοια του ότι το μόνο το οποίο λέει είναι να παρουσιάζει την Ελλάδα με μελανά χρώματα σε ένα ζήτημα, το οποίο πράγματι είναι σημαντικό».

«Δυσκολεύομαι να κάνω διάλογο με κάτι το οποίο δεν έχει αρχή, μέση και τέλος»

Ερωτηθείς για το ποια είναι η άποψή του για τον Στέφανο Κασσελάκη είπε: «Νομίζω ότι καλό είναι στην πολιτική – και είμαι ήπιος πολιτικός – να αποφεύγονται οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Αυτό εκλάβετέ το και ως ένα στοιχείο αυτοκριτικής.

Άμα δείτε τι έχει ειπωθεί από την άλλη πλευρά για εμένα, ας το αφήσω αυτό ασχολίαστο, έτσι δεν είναι; Αν, δηλαδή, κάνουμε μια συμφωνία, θα έλεγα, να αποφεύγονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί, καλό είναι να τηρείται και από την άλλη πλευρά. Διότι αυτά τα οποία έχω ακούσει είναι απείρως πιο βαριά από αυτά τα οποία έχω πει εγώ.

Αυτό αφορά το υφολογικό στοιχείο του πολιτικού λόγου. Κοιτάξτε, όλα αυτά θα κριθούν τελικά στις εθνικές εκλογές του 2027. Έχει πολύ χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν κάποιο πρόγραμμα, το οποίο να είναι στοιχειωδώς τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, σε ένα περιβάλλον όπου το δημοσιονομικό πλαίσιο πια είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο.

Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο, γιατί προτιμώ, όπως σας είπα, να μιλήσω γι’ αυτά που κάνω εγώ και όχι αυτά τα οποία λένε οι άλλοι. Αλλά δεν μπορεί να λέει κάποιος, έτσι αβίαστα, ότι «θα μηδενίσω τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα», το οποίο στοιχίζει 2,3 δισ. τον χρόνο, δηλαδή περί τα 10 δισ. την τετραετία και να θεωρεί ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει έτσι, από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να μας πει ποιους φόρους πρέπει να βάλει, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα, η οποία πρέπει να γίνει εκεί».

Για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Μέχρι στιγμής αυτό το οποίο βλέπουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν παραπέμπει σε πολιτική πρόταση. Μάλλον σε κάτι άλλο παραπέμπει, να μην το χαρακτηρίσω. Αλλά σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση… Δυσκολεύομαι να κάνω διάλογο με κάτι το οποίο δεν έχει αρχή, μέση και τέλος».

«Δεν είναι στο μυαλό μου ο ανασχηματισμός»

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Τον ανασχηματισμό τον έχετε προεξοφλήσει τόσες φορές. Κάποια στιγμή θα το πετύχετε. Δεν είναι, όμως, αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο έχω στο μυαλό μου. Στο μυαλό μου έχω την εκλογική αναμέτρηση και όλα τα στελέχη συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια.

Νομίζω ότι έχουμε ένα πλεονέκτημα, διότι είναι εκλογές συσπείρωσης. Είναι εκλογές που πρέπει να πάμε να μιλήσουμε στους συμπολίτες μας, οι οποίοι μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και μπορεί τώρα να έχουν ενδοιασμούς, στεναχώριες και να τους πούμε: δεν είναι η ώρα τώρα να τις εκφράσετε. Τα όποια μικρά παράπονα να τα αφήσουμε στην άκρη, γιατί προέχει η μεγάλη εικόνα, που είναι η συνέχεια, η σταθερότητα και τελικά τι ρόλο μπορούμε να παίξουμε στην Ευρώπη. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο των ευρωεκλογών. Σε αυτή την προσπάθεια το κόμμα, το οποίο είναι ένα μεγάλο κόμμα, οργανωμένο κόμμα, πηγαίνει συντεταγμένα. Βλέπω όλους τους βουλευτές πάλι. Είναι κάτι το οποίο προσπαθώ σε τακτά χρονικά διαστήματα να το κάνω. Ακούω τα παράπονά τους, τις ιδέες τους. Έχουν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Και όλοι μαζί, συντεταγμένα, πάμε να δώσουμε τη μάχη, μετά το Πάσχα προφανώς, γιατί τώρα θα έχουμε δύο εβδομάδες σχετικής πολιτικής ησυχίας, όπως επιβάλλεται εξάλλου».

Στο ερώτημα αν νιώθει δίπλα του τους Καραμανλή και Σαμαρά σε αυτή την εκλογική μάχη τόνισε: «Εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει τιμηθεί από τον λαό να γίνει πρωθυπουργός, επειδή ακριβώς είναι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία σε οποιαδήποτε εκλογή. Το ίδιο ισχύει και τώρα».

Για τα νέα δημοσιεύματα που τον θέλουν να παίρνει ευρωπαϊκό αξίωμα ήταν καηγορηματικός και πάλι: «Πόσες φορές πρέπει να το πω ότι για εμένα δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα;»

Και όταν ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να διεκδικήσει και μια τρίτη θητεία μετά τις επόμενες εκλογές είπε: «Η μεγαλύτερη τιμή για εμένα είναι να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Πρέπει να σας πω ότι όταν ξεκίνησα την καριέρα μου δεν μπορούσα κατ’ ανάγκη να φανταστώ ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο. Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους έλληνες πολίτες. Με τίμησαν με ένα μεγάλο ποσοστό, με τίμησαν για μία τετραετία, θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει.

Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική – δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός έλληνα πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα. Δεν με αφορά καθόλου όμως».

«Η Ελλάδα δεν θα στείλει ούτε S-300 ούτε Patriot στην Ουκρανία»

Ερωτηθείς για ένα άλλο δημοσίευμα των «Financial Times», που μας θέλει να στέλνουμε ή να μας ζητάνε να στείλουμε S-300 ή Patriot στην Ουκρανία, απάντησε:

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot. Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε, γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει, όμως, από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα, τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα.

Έχουμε πλεονάζον υλικό, με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας, στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία».

Με την Τουρκία θα διαφωνούμε, αλλά θα συνομιλούμε

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις προσδοκίες του από τη συνάντηση σε λίγες μέρες με τον τούρκο πρόεδρο και αν έχει επιβαρύνει το κλίμα η ανοιχτή στήριξη που δίνει ο Ερντογάν στη Χαμάς, που μοιάζει να έχει ενοχλήσει και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Δεν είναι το μόνο σημείο με το οποίο διαφωνώ με τον πρόεδρο Ερντογάν η στήριξη την οποία παρέχει στη Χαμάς», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Από την άλλη, ο σκοπός της επίσκεψης: θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα σταθώ σε τρία.

Δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

Έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στο θέμα αυτό και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεών μας.

Το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται.  Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης.

Μα, θα μου πείτε: “Δεν έχουμε πολύ δύσκολα θέματα; Δεν έχουμε τελείως διαφορετικές απόψεις;”. Η Ελλάδα, ας πούμε, δεν θα προχωρήσει, εφόσον το έχει επιλέξει, να ασκήσει την κυριαρχία της, για να ανακηρύξει θαλάσσια πάρκα πέριξ ελληνικών νησιών; Προφανώς και θα το κάνουμε.

Και η Τουρκία θα έχει τις απόψεις της. Θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα συνομιλούμε, ότι δεν θα αναγνωρίσουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ότι δεν θα προσπαθούμε πάντα να οικοδομούμε πάνω στα θετικά, αντί να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες μας, οι οποίες είναι υπαρκτές. Δεν περιμένω από την Τουρκία ότι θα αλλάξει πολιτική, ούτε η Τουρκία, φαντάζομαι, περιμένει ότι εγώ θα αλλάξω πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη».

Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News