kaili europarliament reuters1 scaled.jpg

Η Corriere della Sera επικαλούμενη τους δικηγόρους της Εύας Καϊλή, ισχυρίζεται πως «από την πρώτη στιγμή της είχαν προτείνει να δηλώσει ένοχη για το σκάνδαλο προκειμένου να αποφυλακιστεί και έτσι να μπορέσει επιτέλους να ξαναβρεί την κόρη της». Παράλληλα, δημοσίευμα του Politico εστιάζει στη δράση της αδερφής της, Μανταλένας Καϊλή.

«Με την ίδια ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα με την οποία είχε υποστηρίξει στον προθάλαμο του δικαστηρίου των Βρυξελλών ότι η μεταχείριση της Εύας Καϊλή μετά τη σύλληψή της για το σκάνδαλο, ήταν μεσαιωνικό “βασανιστήριο”, τώρα ο Έλληνας δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος εξαπολύει μια νέα, βαριά κατηγορία κατά της βελγικής δικαιοσύνης», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η ίδια πάντα δήλωνε εξ αρχής την αθωότητά της, για το σκάνδαλο QatarGate, λέγοντας στην αστυνομία και στον ανακριτή ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις σχέσεις του Παντσέρι και του συζύγου της. Επανέλαβε επίσης ότι δεν γνώριζε μέχρι την ημέρα της σύλληψης ότι στο σπίτι τους υπήρχαν 750.000 ευρώ σε μετρητά, 600.000 από τα οποία βρέθηκαν από την αστυνομία στην τσάντα που κρατούσε ο πατέρας της.

«Παρά το γεγονός ότι η απομάκρυνση από το παιδί της είναι το μεγαλύτερο ψυχολογικό βασανιστήριο, δεν δέχτηκε να ομολογήσει κάτι που δεν έκανε», λέει ο δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος, σημειώνει η Corriere della Sera.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «δεν θέλει η κόρη της να κληρονομήσει το στίγμα μιας μητέρας που ήταν διεφθαρμένη πολιτικός, γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια», συνεχίζει ο δικηγόρος.

«Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό της, η Εύα Καϊλή έδωσε μάχη στην αίθουσα του Συμβουλίου, λέγοντας ξεκάθαρα λόγια με αξιοπρέπεια και παρέχοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη, χωρίς να προσπαθεί να συγκινήσει κανέναν, αλλά μόνο να τους πείσει για την αθωότητά της».

Ο Έλληνας δικηγόρος είναι έτοιμος να ανεβάσει τη νομική μάχη ψηλότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Την επόμενη εβδομάδα θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όταν κάποιος συλλαμβάνεται, προστατεύεται αμέσως από το νόμο. Αναρωτιέμαι αν αυτό συνέβαινε και στις Βρυξέλλες;».

Η Μανταλένη Καϊλή ζητά διαγραφή δεδομένων για την ELONTECH

Παράλληλα, δημοσίευμα του Politico εστιάζει στη δράση της Μανταλένας Καϊλή, αδερφή της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. Όπως αναφέρει, η ευρωβουλευτής εμφανιζόταν τακτικά σε εκδηλώσεις που οργάνωνε η μικρότερη αδερφή της με την ελληνική ΜΚΟ «MADE Group», η οποία είχε δραστηριοποιούνταν σε τομείς ανάλογους με αυτούς που ασχολούνταν η Εύα Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Politico, στις Βρυξέλλες, η Μανταλένα Καϊλή ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια της ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» τεχνολογιών, της οποίας οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την Εύα Καϊλή ως ομιλήτρια.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate στα τέλη του περασμένου έτους, η ELONtech προσπάθησε να γίνει δυσδιάκριτη και αφαίρεσε όλες τις αναφορές και για τις δύο αδερφές Καϊλή από τον ιστότοπό της. Ο λόγος ήταν, όπως είπε στους απλήρωτους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων και ταραχωδών συνθηκών», σύμφωνα με email της 14ης Δεκεμβρίου 2022 που έχει στην κατοχή του το Politico.

Ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, διασώζονται στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί την άσκηση πίεσης στο μπλοκ και όπως φαίνεται η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα.

«Ζητώ με το παρόν τη διαγραφή των δεδομένων που βρέθηκαν με το όνομα ELONTECH -το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου είμαι συνιδρυτής», έγραψε η Μανταλένα σε ένα email στις 30 Δεκεμβρίου στο LobbyFacts.eu. «Αυτά έχουν εισαχθεί ψευδώς σε αυτήν την πλατφόρμα, δεν είναι νομική οντότητα, ούτε λειτουργεί ως οργάνωση λόμπι», ανέφερε.

Πηγή: www.newsit.grgooglenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News