pakistan.jpg

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Πακιστάν μετά από ημέρες ασυνήθιστα σφοδρών βροχοπτώσεων που έπληξαν το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ορισμένοι από τους νεκρούς στο Πακιστάν από τις έντονες βροχοπτώσεις ήταν αγρότες που χτυπήθηκαν από κεραυνό κατά τη συγκομιδή σιταριού, δήλωσαν οι αρχές.

Εικόνες στο διαδίκτυο δείχνουν εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων να έχουν κατακλυστεί από το νερό της βροχής. Οι κατακλυσμιαίες πλημμύρες διέκοψαν επίσης την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τα δίκτυα μεταφορών.

Το Πακιστάν βιώνει αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς παλεύει με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το 2022, το ένα τρίτο της χώρας βυθίστηκε πλήρως από πρωτοφανείς πλημμύρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες. Εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι και δεν είχαν καθαρό πόσιμο νερό για μήνες μετά.

Ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2022, συμπεριλαμβανομένων των Khyber Pakhtunkhwa και Balochistan, επηρεάζονται και πάλι από τις πρόσφατες καταιγίδες.

Με περισσότερες βροχές να αναμένονται τις επόμενες ημέρες, η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών του Πακιστάν προειδοποίησε επίσης για κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία του Πακιστάν, η Πουντζάμπ, έχει υποστεί τον υψηλότερο αριθμό νεκρών μέχρι στιγμής, με 21 ανθρώπους να σκοτώνονται από κεραυνό από την Παρασκευή έως την Κυριακή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Τουλάχιστον οκτώ σκοτώθηκαν στη δυτικότερη επαρχία Μπαλουχιστάν σύμφωνα με το AFP, όπου οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα σχολεία στην επαρχία διατάχθηκαν να κλείσουν.

Εκτεταμένες περιοχές του Πάσνι, μιας παραθαλάσσιας πόλης των Βαλούχων, έχουν καλυφθεί από βρόχινο νερό.

“Το Πάσνι μοιάζει με μια μεγάλη λίμνη αυτή τη στιγμή, καθώς οι πλημμύρες εισήλθαν στους οικισμούς και στις κύριες εμπορικές περιοχές”, δήλωσε ο Noor Ahmed Kalmati, πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής της πόλης, στην πακιστανική εφημερίδα Dawn.

Ισχυρές πλημμύρες έχουν αναφερθεί και στο γειτονικό Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, ανακοίνωσαν οι αφγανικές αρχές.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να έπαιξε ρόλο στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Πακιστάν το 2022. Το Πακιστάν κατατάσσεται επίσης ως η πέμπτη πιο ευάλωτη χώρα στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου του ΟΗΕ.

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News