befunknjdnciodnc 2024 04 29t204246.600.jpg

Ερωτήματα προκαλεί η εμφάνιση ομάδας χλαμυδοφόρων στο μνημείο της Ακρόπολης, φωτογραφίες των οποίων κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται, ομάδα που φορούσε χλαμύδες, απαθανατίστηκε στον ιερό χώρο της Ακρόπολης, προκαλώντας αντιδράσεις για το πώς μπήκε χωρίς να γίνει αντιληπτή από κανέναν.

Για το περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

«Δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Έφορος της Πόλεως των Αθηνών, Έλενα Κουντούρη.

Συγκεκριμένα, η Έφορος της Πόλεως των Αθηνών ανέφερε τα εξής:

«1. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τμήμα της VIP ξενάγησης, δεδομένου ότι η έναρξη της εν λόγω δράσης προγραμματίζεται από τον ΟΔΑΠ, μετά τις 10 Μαΐου τ.έ

2. Δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο.

3. Καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν -με εισιτήριο- πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίας, αν και προσφάτως έχει ουσιαστικά ενισχυθεί, με ΙΔΟΧ προσωπικό.

4. Ήδη, έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά και να αποδοθούν ευθύνες».

Πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για τουρίστες που μπήκαν στην Ακρόπολη μαζί με Ινδούς επιχειρηματίες που βρέθηκαν στον χώρο για ξενάγηση.

Η βουλεύτρια Χαλκιδικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή Μάλαμα, ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε να γίνει η Ακρόπολη μια κακόγουστη Ντίσνεϊλαντ».

«Ανεπίτρεπτη κάθε προσπάθεια ευτελισμού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

Την αντίθεσή του για το «δρώμενο» στην Ακρόπολη, εξέφρασε με δήλωσή του στο Newsbeast ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, Γρηγόρης Βαφειάδης.

«Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού διαχρονικά μέσα από συνδικαλιστικούς αγώνες αλλά και την καθημερινή τους ενασχόληση παλεύουν για την ελεύθερη και ασφαλή προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς τόπους και τα μουσεία της χώρας μας! Ταυτόχρονα διαφυλάττουν την προστασία και το σεβασμό απέναντι στα μνημεία της χώρας μας, είναι ανεπίτρεπτη κάθε προσπάθεια ευτελισμού και υποβάθμισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως το πρόσφατο παράδειγμα στην Ακρόπολη των Αθηνών. Είμαστε απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθειά μας για τη διαφύλαξη της ιερότητας και του συμβολισμού του χώρου της Ακρόπολης».


Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News