irann15dd.jpg

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ ανέφερε ότι το Ισραήλ «γνωρίζει ποια θα ήταν τα δεύτερα αντίποινα… οπότε όλοι καταλαβαίνουν ότι το επόμενο κτύπημα θα είναι το πιο αποφασιστικό».

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί έκανε λόγο αποκλειστικά στον Τζέιμς Μάθιους του Sky ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Κυριακή.

Την προηγούμενη μέρα, η χώρα του εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλους στο Ισραήλ ως απάντηση σε ένα χτύπημα που έγινε σε ιρανικό προξενικό κτίριο στη Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, που σκότωσε δύο Ιρανούς στρατηγούς. Γιαυτό το χτύπημα έχει κατηγορήσει ευρέως στο Ισραήλ.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε την Κυριακή για να συζητήσει πιθανά αντίποινα κατά του Ιράν, και δεσμεύεται να δώσει «σημαντική απάντηση».

Το Σαββατοκύριακο έφερε τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών σε σημείο βρασμού, πυροδοτώντας φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Το Ιράν απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά εκρηκτικά στους επόμενους πυραύλους»

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, ο οποίος, όπως ο κ. Gantz, έχει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, μίλησε επίσης για τη δημιουργία συμμαχίας «εναντίον αυτής της σοβαρής απειλής από το Ιράν, το οποίο απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά εκρηκτικά στους επόμενους πυραύλους, κάτι που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σοβαρή απειλή».

Αργά την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μαζί με τους ηγέτες της G7 και τα αραβικά έθνη καλεί για ηρεμία, λέγοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

«Οι άνθρωποι της περιοχής αντιμετωπίζουν έναν πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας – τώρα είναι η ώρα να αρνηθούν και να αποκλιμακωθούν».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πει ότι, ενώ δεν επιδιώκουν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ.

NYT: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για απάντηση στο Ιράν

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα χωρίς να κλιμακώσει την ένταση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Κι ενώ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο, σύμφωνα με του New York Times, ήδη η απόφαση για απάντηση στο Ιράν θεωρείται ειλημμένη καθώς το Ισραήλ έχει αποφασίσει ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να συμπεράνει ότι μπορεί διεξάγει επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος. Παράλληλα, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν θέλει και δεν μπορεί να αντέξει μια μεγάλη σύγκρουση με το Ιράν, ενώ εξακολουθεί να διεξάγει πόλεμο στη Γάζα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες ομάδες κατά μήκος των συνόρων του.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν τις εξής επιλογές και τα μειονεκτήματά τους:
Την πραγματοποίηση ενός χτυπήματος σε έναν ιρανικό στόχο, όπως μια βάση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σε μια χώρα εκτός του Ιράν όπως η Συρία. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει τη συμμετρία απάντησης όπως η άμεση ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.

  • Επίθεση σε έναν συμβολικό στόχο μέσα στο Ιράν. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα απαιτούσε διαβούλευση με τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιτίθενται σε ένα τέτοιο χτύπημα.
  • Διεξαγωγή κυβερνοεπίθεσης στην υποδομή του Ιράν. Στα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης επίθεσης καταγράφεται το ενδεχόμενο να εκτεθούν οι δυνατότητες του Ισραήλ στον κυβερνοχώρο και δεν αποτελεί μια άμεση απάντηση σε μια μεγάλη αεροπορική επιδρομή όπως εκείνη του Ιράν.
  • Μικρές επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών, που πραγματοποιούνται από τη Μοσάντ. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης επίθεσης είναι ότι το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις.

Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News