Μπορεί οι 72 δόσεις να είναι αυτή τη στιγμή η ρύθμιση που βρίσκεται σε εφαρμογή για συγκεκριμένες παλιές οφειλές, όμως στο οικονομικό επιτελείο έχει ήδη συζητηθεί και το αίτημα φορέων της αγοράς για ένα πιο ευέλικτο μοντέλο για τα χρέη, το οποίο θα μπορούσε να δίνει δυνατότητα ρύθμισης χρεών με 120 δόσεις.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει απόφαση για νέα γενικευμένη ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη, καθώς πρόκειται για ένα σενάριο που έχει εξεταστεί στο πλαίσιο μιας διαφορετικής προσέγγισης στις παλιές οφειλές, με περισσότερη προσαρμογή στην οικονομική κατάσταση του κάθε οφειλέτη.
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τώρα που έχει ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ για τις οφειλές από το 2024 και μετά ισχύει η πάγια ρύθμιση των 24/48 δόσεων.
Το ενδιαφέρον για τις περισσότερες δόσεις δεν προέκυψε τώρα. Ήδη από τον Μάρτιο είχε δημοσιευτεί κυβερνητικός σχεδιασμός για ένα πιο εξατομικευμένο μοντέλο ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.
Οι ρυθμίσεις θα μπορούσαν να καθορίζονται με βάση στοιχεία όπως η συναλλακτική συμπεριφορά του οφειλέτη, τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης και η προοπτική βιωσιμότητάς της.
Το σενάριο των 120 δόσεων που ζητούν φορείς της αγοράς είναι διαφορετικό από τη σημερινή ρύθμιση των 72 δόσεων, η οποία έχει συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και συγκεκριμένο χρονικό όριο για τις οφειλές.
Η ρύθμιση των 72 δόσεων
Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων αφορά οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για χρονικές περιόδους έως και 31 Δεκεμβρίου 2023, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ήταν ήδη ρυθμισμένες στις 21 Απριλίου 2026 ή δεν έχουν ενταχθεί σε άλλη ρύθμιση μέχρι την υποβολή της αίτησης. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
Για τις νεότερες οφειλές, από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, προβλέπεται η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
Επομένως, η συζήτηση για ένα μοντέλο που θα μπορούσε να φτάνει τις 120 δόσεις αφορά ένα διαφορετικό επίπεδο παρέμβασης και δεν πρέπει να συγχέεται με τη ρύθμιση που εφαρμόζεται σήμερα.
Γιατί επιστρέφει η συζήτηση
Το ζήτημα των περισσότερων δόσεων παραμένει στο προσκήνιο και λόγω του μεγάλου αποθέματος χρεών. Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ είχαν φτάσει τα 50,68 δισ. ευρώ, ενώ ήδη από τις αρχές του έτους είχε επανέλθει η συζήτηση για ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να φτάνουν έως τις 120 δόσεις.
Την ίδια ώρα, φορείς της αγοράς έχουν ζητήσει ανοιχτά μια νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις πραγματικές εισπράξεις του Δημοσίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους οφειλέτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι οι 120 δόσεις είναι αναγκαίες, καθώς «ο εμπορικός κόσμος δεν ζητά διαγραφή των οφειλών, ζητά ένα ρεαλιστικό πλαίσιο για την εξόφλησή τους».
Το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών, έχει επισημάνει ότι η ρύθμιση πρέπει να αφορά ενιαία όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο, επομένως εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει σημαντικό κούρεμα των προσαυξήσεων και των προστίμων.
Το ζητούμενο για την κυβέρνηση, εφόσον επανέλθει στο συγκεκριμένο σενάριο, θα είναι να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην εισπραξιμότητα των παλαιών χρεών και στην αποφυγή μιας οριζόντιας ρύθμισης που θα έδινε το ίδιο περιθώριο σε όλους τους οφειλέτες.
Τι σημαίνει για τους οφειλέτες
Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, δεν υπάρχει νέα ρύθμιση 120 δόσεων για να κάνουν αίτηση οι οφειλέτες. Το ενεργό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες παλιές οφειλές είναι οι 72 δόσεις.
Οι 120 δόσεις αποτελούν ένα ενδεχόμενο που έχει εξεταστεί στο πλαίσιο ενός πιο εξατομικευμένου μοντέλου ρύθμισης και θα μπορούσαν να επανέλθουν στο προσκήνιο εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να διευρύνει το σημερινό πλαίσιο.
Με άλλα λόγια, το θέμα δεν είναι ότι «έρχονται 120 δόσεις», αλλά ότι μετά τις 72 δόσεις παραμένει στο τραπέζι η σκέψη για ένα πιο γενναιόδωρο και εξατομικευμένο μοντέλο, όπου για ορισμένες περιπτώσεις η αποπληρωμή θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τις 120 δόσεις.
Πηγή: www.newsit.gr

