shutterstock colorful puerto de mogan on gran canaria island canary islands 1068x601.jpg

Οι κάτοικοι των Καναρίων Νήσων σχεδιάζουν… απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για τον μαζικό τουρισμό! Οι κάτοικοι των Καναρίων Νήσων λένε ότι ο μαζικός τουρισμός βρίσκεται σε οριακό σημείο με τους ακτιβιστές να υποστηρίζουν ότι οι ντόπιοι αναγκάζονται να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, ακόμη και στις σπηλιές.

«Η δυστυχία μου, ο παράδεισος σου»

Οι κάτοικοι των Καναρίων Νήσων σχεδιάζουν διαδηλώσεις και απεργίες σε μια αντίδραση κατά του υπερτουρισμού.Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας λένε ότι η μη βιώσιμη εισροή επισκεπτών καταστρέφει τη ζωή στο hotspot των διακοπών.

Μια ομάδα ακτιβιστών στο νησί της Τενερίφης έχει προγραμματίσει απεργία πείνας για την κατασκευή δύο νέων ξενοδοχείων.
Άλλοι αναφέρουν ότι οι ντόπιοι κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σπηλιές λόγω των υψηλών τιμών των σπιτιών.

Το 2023, το αρχιπέλαγος προσέλκυσε 14,1 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, ρεκόρ για τη νησιωτική ομάδα.

Οι κάτοικοι των Καναρίων Νήσων σχεδιάζουν απεργία πείνας για την ανάπτυξη ξενοδοχείου

Οι διαδηλωτές στην Τενερίφη οργάνωσαν απεργία πείνας για δύο νέα ξενοδοχειακά έργα. Οι αρχές είχαν σταματήσει τις εργασίες στο Hotel La Tejita και στο Cuna del Alma στο Puertito de Adeje της Τενερίφης λόγω περιβαλλοντικών παραβιάσεων, αλλά η κατασκευή άρχισε ξανά πρόσφατα.

Το Canarias Se Agota (Canaries Sold Out) σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει διαδηλώσεις στις 20 Απριλίου στην Τενερίφη, τη Γκραν Κανάρια, τη Λανθαρότε και τη Λα Πάλμα με την ετικέτα «Τα Κανάρια έχουν ένα όριο».
Το “Canarias se exhausta” (Τα Κανάρια Νησιά έχουν εξαντληθεί) είναι μια άλλη βασική ομάδα πίσω από τα σχέδια για τις διαδηλώσεις σε όλο το νησί .

«Εμείς σε αυτά τα νησιά ήμασταν πάντα πολύ φιλόξενοι στους τουρίστες. Αλλά θέλουμε περισσότερο βιώσιμο τουρισμό», δήλωσε ο Ρούμπεν Ζέρπα, των Canaries Sold Out, σε βρετανική εφημερίδα.

«Η Τενερίφη είναι ένα μικρό νησί με περιορισμένους πόρους. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από κίνηση, υπάρχει υδραυλική έκτακτη ανάγκη και τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα».

Κάτοικοι των Καναρίων Νήσων μένουν στα αυτοκίνητά τους

Ο Ζέρπα πρόσθεσε ότι ο τουρισμός έχει αυξήσει κατά πολύ τις τιμές ενοικίασης καθιστώντας τα σπίτια απρόσιτα για πολλούς κατοίκους της περιοχής.

«Παίρνω περίπου 900 ευρώ και μένω με τον σύντροφό μου, αλλά το ενοίκιο είναι 800 ευρώ το μήνα. Αυτό συμβαίνει στο Santa Cruz, το οποίο δεν είναι καν ένα από τα πιο ακριβά μέρη του νησιού!», είπε.

Ο διαδηλωτής Ιβάν Τσερντένα Μολίνα είπε χαρακτηριστικά ότι «Η Airbnb και η Booking.com είναι σαν ένας καρκίνος που κατατρώει το νησί λίγο-λίγο». Ο ίδιος, ο οποίος βοηθά στην οργάνωση των διαδηλώσεων, δήλωσε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Olive Press ότι οι ντόπιοι αναγκάζονται να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, ακόμη και σε σπηλιές, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις καταστρέφουν τις κατοικίες.

«Δεν έχουμε τίποτα ενάντια στους μεμονωμένους τουρίστες, αλλά η βιομηχανία αναπτύσσεται και μεγαλώνει και καταναλώνει τόσους πολλούς πόρους και το νησί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει», είπε και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Η Airbnb και η Booking.com είναι σαν ένας καρκίνος που κατατρώει το νησί λίγο-λίγο».

Μια τοπική οργάνωση είπε ότι τα νησιά «καταρρέουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά» υπό την πίεση του μαζικού τουρισμού .

Μια έκθεση από τους Ecologists in Action προειδοποίησε ότι σχεδόν το 34% του τοπικού πληθυσμού -σχεδόν 800.000 άνθρωποι- βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι πλημμύρες παραθεριστών στα Κανάρια νησιά πιέζουν επίσης τις υπηρεσίες υγείας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την παροχή νερού και τη βιοποικιλότητα.

Οι κάτοικοι των Καναρίων στήνουν πινακίδες για να αποτρέψουν τους τουρίστες

Οι κάτοικοι έχουν αναρτήσει ψεύτικες αφίσες και αυτοκόλλητα «κλειστά στον συνωστισμό» σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους τουρίστες σε ορισμένα μέρη με πολύ κόσμο.

Οι πινακίδες «Μην μπείτε» εμφανίστηκαν κοντά σε δημοφιλή σημεία στο νησί Λανζαρότε τον περασμένο μήνα, με ορισμένες περιοχές να είναι και αλυσοδεμένες!

«Είναι καιρός να μποϊκοτάρουμε, με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, την τουριστική δραστηριότητα που μας διώχνει από τη γη μας», έγραψαν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κοντά σε άλλα δημοφιλή αξιοθέατα, έχουν εμφανιστεί γκράφιτι κατά του τουρισμού που γράφουν «My misery your paradise» (η δυστυχία μου, ο παράδεισός σου) και «Tourist go home» (Τουρίστες πηγαίνετε σπίτια σας).

Δείτε επίσης


Πηγή: www.travelstyle.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News