thalassia parka kai tourkia.jpg

Ανεβαίνει και πάλι ο πυρετός στο Αιγαίο με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα και την αδικαιολόγητη τουρκική αντίδραση.

Ωστόσο, εν μέσω αυτής της νέας έντασης για τα θαλάσσια πάρκα στις 13 Μαϊου θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε μάλιστα χθες για την αντίδραση των γειτόνων αναφορικά με το ζήτημα τονίζοντας: «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκιο και το δίκιο της θάλασσας».

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής, αναφέροντας πως η επίσκεψη Μητσοτάκη είναι ανταπόδοσης, και πως σε εξαιρετικό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Όπως ανέφερε πάντως χθες το Newsbomb.gr την στιγμή που σε διπλωματικό επίπεδο οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας κλονίζονται από την υπόθεση των θαλάσσιων πάρκων οι στρατιωτικές επαφές συνεχίζονται.

Σε αντιδιαστολή με τον Ερντογάν ο τουρκικός Τύπος πήρε τη σκυτάλη από κυβερνητικά στελέχη και με εμπρηστικά άρθρα αποδίδει την ευθύνη στη χώρα μας.

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον αμυντικό αναλυτή, Αντιστράτηγο ε.α. Λάζαρο Καμπουρίδη* προκειμένου να αναλύσει την κατάσταση και τα επόμενα βήματα. Σημειώνεται πως ο κ. Καμπουρίδης έχει διατελέσει ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα.

Προβληματισμός στην Αθήνα από την στάση της Άγκυρας

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της 9ης Απριλίου με αφορμή την δημοσιοποίηση της ελληνικής πρόθεσης για κατασκευή αιολικών πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων ενόψει και της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον επόμενο μήνα», αναφέρει αρχικά o αμυντικός αναλυτής και στη συνέχεια επισημαίνει στο Newsbomb.gr :

«Η Τουρκία αντιδρώντας στην προαναγγελία ίδρυσης θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο μέσω της προαναφερόμενης ανακοίνωσης, έδειξε ότι, δεν σέβεται τη Διακήρυξη Φιλίας την οποία φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο και ταυτόχρονα δεν παραιτείται από τις μόνιμες αξιώσεις της στο Αιγαίο, επαναφέροντας το θέμα των γκρίζων ζωνών δηλαδή τα ζητήματα αμφισβήτησης ελληνικής κυριαρχίας».

Για τον κ. Καμπουρίδη το μήνυμα προς την Ελλάδα από την Άγκυρα με αφορμή ένα περιβαλλοντικό θέμα είναι «ότι, η Τουρκία πλέον δεν θα δεχθεί πλέον καμία ελληνική δραστηριότητα στο Αιγαίο αφού πολλές φορές Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημόσια ότι το αυτό θα πρέπει να αποτελεί μία κοινή ελληνοτουρκική θάλασσα».

«Μάλιστα για να ωραιοποιήσει η τουρκική πλευρά το «περίβλημα» της απαράδεκτης αξίωσης, ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο θα πρέπει να καταστεί θάλασσα ειρήνης, ισχυρισμός ο οποίος έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης σε ελληνικούς κύκλους», τονίζει ο κ. Καμπουρίδης.

Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα

Ο κ. Καμπουρίδης είναι σαφέστατος σχετικά με τις απαραίτητες κινήσεις της ελληνικής πλευράς. «Η Αθήνα πρέπει να απεκδυθεί τον μανδύα της ομηρείας στην οποία έχει περιέλθει με την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας, καθώς η Άγκυρα έχει αντιληφθεί ότι κύκλοι στην Αθήνα καλοβλέπουν την εξαργύρωση του ήρεμου κλίματος στο Αιγαίο με συζητήσεις επί θεμάτων τα οποία είναι πολύ μακριά από τις κόκκινες γραμμές της διαχρονικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει στο Newsbomb.gr.

Υπενθυμίζεται, ότι καυστική στάση σχετικά με τις εξωφρενικές τουρκικές απαιτήσεις εξέφρασε και υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» και πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».

Ο Νίκος Δένδιας συμπλήρωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Της αρέσουν καλώς, δεν της αρέσουν καλώς». Για τα 12 μίλια είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας, και η Ελλάδα θα την ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022

Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News