spiral 2024 03 27t135753z 975696600 rc2op6an18bx rtrmadp 3 space exploration blackhole.jpg

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ισχυρά «σπειροειδή» μαγνητικά πεδία που κινούνται γύρω από τη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας

Νέα εικόνα αποκαλύπτει ότι η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας περιβάλλεται από ισχυρά «σπειροειδή» μαγνητικά πεδία. 

H νέα εικόνα, από το τηλεσκόπιο Event Horizon (EHT), έδειξε για πρώτη φορά σε πολωμένο φως έναν δακτύλιο μαγνητικών πεδίων που περιβάλλουν τη μαύρη τρύπα του Τοξότη Α* (Sagittarius A* ή, πιο σύντομα, Sgr A*).

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι υπάρχουν ισχυρά, συνεστραμμένα και οργανωμένα μαγνητικά πεδία κοντά στη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Milky Way Γαλαξία», δήλωσε η Sara Issaoun, από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ και συνεπικεφαλής του πρότζεκτ. 

Οι εικόνες πολωμένου φωτός επιτρέπουν στους αστρονόμους να απομονώσουν τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου.

Οι μάζες των υπερμεγεθών μαύρων τρυπών, που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών, είναι εκατομμύρια, ακόμη και δισεκατομμύρια μεγαλύτερες από τον ήλιο. Πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν πολύ νωρίς στο σύμπαν, αλλά η δημιουργία τους παραμένει ένα μυστήριο.

Τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρυτική τους έλξη, ούτε καν το φως, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η άμεση παρατήρησή τους.

Πηγή: www.skai.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News