ymittos 640x367 1.jpg

Σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προχωρά ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού την Κυριακή 28 Απριλίου, με αφορμή την 80η επέτειο από τη μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού».

Όπως αναφέρει ο Δήμος: «Δεν ήταν κάστρο. Ένα σπίτι απλό ήταν, μια μονοκατοικία σαν όλες τις άλλες που υπήρχαν στον Υμηττό.

Όμως, ο ηρωικός αγώνας τριών νεαρών ΕΠΟΝιτών απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις Γερμανών και γερμανοτσολιάδων το μετέτρεψε σε ένα εμβληματικό κάστρο του αγώνα για την ελευθερία.

“Δεν ήταν κάστρο, μ’ άντεξε σαν κάστρο”, γράφει η μεταλλική ταμπέλα που βρίσκεται έξω από τη μονοκατοικία της οδού Αγραίων 47 και καλεί τον διαβάτη να σταθεί λίγο και να τιμήσει “τους τρεις ΕΠΟΝίτες, Μήτσο Αυγέρη, Θάνο Κιοκμενίδη και Κώστα Φολτόπουλο, που στις 28 Απρίλη 1944 έδωσαν την ζωή τους εδώ για τη λευτεριά της Ελλάδα”.

Eκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη μάχη του «Κάστρου του Υμηττού»

Η θυσία των τριών παλικαριών πήρε μυθικές διαστάσεις τους τελευταίους δύσκολους μήνες της γερμανικής κατοχής και το “Κάστρο του Υμηττού” έγινε φάρος νέων αγώνων.

Δέκα ημέρες μετά τη θυσία τους η ποιήτρια της Εθνικής μας Αντίστασης Σοφία Μαυροειδή Παπαδάκη αποτυπώνει με το ποίημά της “Σαν θρύλος” τη νίκη των τριών νεολαίων της ΕΠΟΝ, που στις 28 Απρίλη του 1944, μετέτρεψαν ένα χαμόσπιτο του Υμηττού στο “Κάστρο” – σύμβολο του αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους».

Σχετική είδηση: Η 28η Απριλίου 1944 και το “Κάστρο του Υμηττού”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Πηγή: www.ertnews.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News