kasselakis eurok 5 scaled.jpg

Ακόμα ψάχνονται στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλάβουν γιατί συνέβη η χθεσινή κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μία κρίση που οδήγησε το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Αλέκο Φλαμπουράρη  να χαρακτηρίσει τον Στέφανο Κασσελάκη «αυταρχικό», όταν  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα κάνει δημοψήφισμα  για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας πιστεύοντας ότι τα στελέχη του κόμματος του διαφωνούν με τον εκσυγχρονισμό της ψηφοφορίας. Να σημειωθεί εδώ, ότι κανένα στέλεχος δεν εμφανίστηκε αρνητικό στην ηλεκτρονική ψηφοφορία και η όποια κριτική έγινε είχε ως αντικείμενο την αναβολή της διαδικασίας. Η ιστορία μοιάζει λίγο με το σπασμένο τηλέφωνο, όπου αλλά έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αλλά κατάλαβε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ξένοι παράγοντες του μετέφεραν λάθος εικόνα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην χθεσινή συνεδρίαση οι δύο Γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγγου και Γιώργος  Βασιλειάδης κατέθεσαν πρόταση αναβολής των εκλογών των οργάνων για την ΝΟ και ΟΜ. Όπως είπαν η όλη διαδικασία θα έπρεπε να γίνει σε τρεις εβδομάδες με υβριδικό τρόπο. Δηλαδή και ηλεκτρονικά και δια ζώσης.

Οι ενστάσεις που ακούστηκαν είχαν να κάνουν με αυτή καθαυτή την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, ενώ σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική ψηφοφορία όλοι έλεγαν  ότι θα πρέπει να θωρακιστεί η διαδικασία, ώστε οι εκλογές να είναι αδιάβλητες.

Οι τρεις που άσκησαν κριτική

Στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εμφανίστηκαν να ασκούν κριτική για το γεγονός, ότι μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές ανακοινώνεται η αναβολή της όλης διαδικασίας χωρίς ωστόσο να διαφωνήσουν με την ηλεκτρονική διαδικασία.

Ο Γιάννης Ραγκούσης εμφανίστηκε να λέει μεταξύ άλλων ότι «η πρόταση αναβολής των εκλογών των οργάνων είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μια πολύ κακή εικόνα για το κόμμα να αναβάλει εκλογές πανελλήνιας κλίμακας, μόλις 3 μέρες πριν από την πραγματοποίηση τους.

Είμαι υπέρ της διεξαγωγής και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα είναι αδιάβλητες».

Σε εκείνο  το σημείο μπήκε μέσω zoom από τις Βρυξέλλες ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανώς εκνευρισμένος . Στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι «ήρθε ο καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στη νέα εποχή. Αυτό, όπως τόνισε, θα γίνει και με τις ηλεκτρονικές εκλογές που ήδη έχει προαναγγείλει, ενώ παράλληλα πρότεινε να αναρτηθούν σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων σε ΟΜ και ΝΕ, ώστε να γνωρίζουν τα μέλη ποιος/ποια είναι ο κάθε ένας που καλούνται να ψηφίσουν.

Παράλληλα τόνισε ότι εάν δεν περάσει το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από τα όργανα τότε θα πάει σε δημοψήφισμα.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης  – ο οποίος είχε  και το παρελθόν διαφωνήσει και με το δημοψήφισμα για την διαγραφή των στελεχών που έφυγαν και έφτιαξαν την Νέα Αριστερά  – σηκώθηκε και του απάντησε: «Υπό αυτές τις συνθήκες πρόεδρε δεν μπορεί να γίνει συζήτηση. Είσαι αυταρχικός».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλά στελέχη αναρωτιόντουσαν μετά, γιατί υπήρξε η αυτή η ένταση, αφού κανένας δεν έβαλε θέμα για την ηλεκτρονική διαδικασία.

Να σημειώσουμε μάλιστα, ότι η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών για Ν.Ε. και συντονιστικά Ο.Μ. μετά από δύο εβδομάδας υπερψηφίστηκε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης πάντως βρήκε την ευκαιρία μέσα από την Πολιτική Γραμματεία  να στείλει μήνυμα  προς όσους βουλευτές του κόμματος του, σκέφτονται σήμερα να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, λέγοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Παραίτηση για όσους δεν ψηφίσουν τον γάμο ομοφύλων

Απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση «τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής, είτε απέχει από την ψηφοφορία, είτε καταψηφίσει»,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  ξεκαθάρισε ότι προφανώς η στάση τους θα μετρήσει, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με την φράση θα υπάρξουν συνέπειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εννοεί ότι εφόσον κάποιος βουλευτής  – τομεάρχης καταψηφίσει το νομοσχέδιο θα πρέπει να παραιτηθεί.

Να σημειώσουμε ότι  ανάμεσα στους βουλευτές  που ακούγονται ότι θα απέχουν είναι ο Παύλος Πολάκης -αν και ο ίδιος  στο πρόσφατο παρελθόν  είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε τέτοια πρόθεση- ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Μίλτος Ζαμπάρας, και η Νίνα Κασιμάτη.

Ο Παύλος Πολάκης πάντως δεν συμμετείχε στην χθεσινή συνεδρίαση.

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News