oldest restaurant 1068x601.jpg

Είναι το παλαιότερο εστιατόριο της Ευρώπης και πιθανόν όλου του κόσμου. Βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, είναι ένα εστιατόριο εντός των τειχών του Αβαείου του Αγίου Πέτρου που εικάζεται ότι λειτουργούσε πριν από το 803 μ.Χ., γεγονός που το κάνει το παλαιότερο πανδοχείο στην Κεντρική Ευρώπη και το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο. Ο λόγος για το St. Peter Stiftskulinarium (μέχρι το 2017 Stiftskeller St. Peter).

Οι ισχυρισμοί της ηλικίας του Stiftskeller βασίζονται στα γραπτά του Άγγλου λόγιου Alcuin of York , ο οποίος υπηρετούσε τον αυτοκράτορα Καρλομάγνο και τον επίσκοπο Άρνο του Σάλτσμπουργκ . Στην ανθολογία του Carmina , που εκδόθηκε το 803, το κελάρι του μοναστηριού και η μπύρα του υμνούνται πιθανώς σε ένα ποίημα. Ο πρώην ξενώνας των Βενεδικτίνων μοναχών αναφέρθηκε επίσης από τον μοναχό του Σάλτσμπουργκ τον 14ο αιώνα. Με βάση αυτούς και άλλους ισχυρισμούς, το Stiftskulinarium είναι ίσως το παλαιότερο υπάρχον εστιατόριο στον κόσμο και πιθανότατα το παλαιότερο στην Ευρώπη. Ο Christopher Columbus , ο Johann Georg Faust και ο Wolfgang Amadeus Mozart λέγεται ότι έχουν δειπνήσει στο εστιατόριο αυτό…

Ως το παλαιότερο εστιατόριο στην Ευρώπη, το St. Peter φροντίζει τους επισκέπτες και σερβίρει γαστρονομικές απολαύσεις για περισσότερα από 1200 χρόνια – από το 803! Ένας τέλειος συνδυασμός γκουρμέ κουζίνας, καλών δονήσεων και κουλτούρας του κρασιού και της μουσικής περιμένουν τους επισκέπτες μέσα στα αρχαία τείχη της παλιάς πόλης του Σάλτσμπουργκ…

Η ιστορία

Η ιστορία του Stiftskulinarum του Αγίου Πέτρου εκτείνεται πολύ πίσω. Η τοποθεσία είναι τυλιγμένη σε θρύλους και βρίσκεται μέσα σε ένα από τα παλαιότερα τείχη της πόλης του Σάλτσμπουργκ. Ακόμη και ο Φάουστ λέγεται ότι επισκέφτηκε το κελάρι του αβαείου «Stiftskeller», όπως ήταν αρχικά γνωστό.

Το Stiftskulinarum βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Σάλτσμπουργκ στο μοναστηριακό συγκρότημα του αρχιβαείου των Βενεδικτίνων του Αγίου Πέτρου. Το έτος 803, το «κελάρι του αβαείου» του Αγίου Πέτρου αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα αρχεία από τον Αλκουίνο του Γιορκ, αυλικό του Καρλομάγνου. Τον 11ο αιώνα, η εστίαση ήταν στο εμπόριο κρασιού: ο Λεοπόλδος VI ο Ένδοξος πήρε το μοναστήρι του Αγίου Πέτρου υπό την προστασία του και επέτρεψε την εξαγωγή 40 φορτίων κρασιού από την Αυστρία ετησίως και έδωσε μια υπόσχεση. Ήταν το 1517 που ο ηγούμενος Wolfgang Walcher έχτισε ένα βράχο κελάρι με πρόσβαση στην αυλή του αβαείου.

Οι ανασκαμμένοι βράχοι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μύλου στο αρτοποιείο του αβαείου. Το 1527 ο ηγούμενος έβαλε τον Chillian Pitricher το κελάρι κρασιού που επεκτάθηκε από ένα δεύτερο βράχο κελάρι. Οι αμαξάδες και οι τεχνίτες λάμβαναν μια «πένα κρασιού» ή «ποτό στο σπίτι» για τη δουλειά τους. Έτσι μια ταβέρνα κρασιού σταδιακά μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Στα χρόνια αμέσως μετά το 1900 ο αββάς Willibald Hauthaler άρχισε να ανακαινίζει το κελάρι του Peter – ήταν εκείνη τη στιγμή που χτίστηκαν και οι “Willibald Arcades”. Έτσι βήμα-βήμα τα δωμάτια προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις της εποχής – επομένως είναι ένα μέρος του οποίου οι τοίχοι σίγουρα κρύβουν περισσότερες από μία συναρπαστικές ιστορίες.

Το μέρος όπου συγχωνεύονται ιστορία, παράδοση & γαστρονομία

Το εστιατόριο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 803, εξασφαλίζοντας έτσι τον τεκμηριωμένο τίτλο του παλαιότερου εστιατορίου της Ευρώπης. Οι έντεκα μοναδικά επιπλωμένες και ξεχωριστές τραπεζαρίες βρίσκονται στο συγκρότημα του St. Peter’s Abbey, η καθεμία με τη δική της συναρπαστική ιστορία. Είτε βρεθείτε στο υπαίθριο σαλόνι της εσωτερικής αυλής, είτε στην εορταστική ατμόσφαιρα του μπαρόκ Hall, είτε στην κομψή ατμόσφαιρα του Richardstube – πρώην κάβας του μοναστηριού– διατίθεται ένα μέρος για κάθε γούστο και ευκαιρία.

Μέχρι σήμερα, το Stiftskulinarium είναι σημείο αναφοράς των γαστρονομικών θησαυρών στην καρδιά της παλιάς πόλης του Σάλτσμπουργκ. Είναι η πρώτη διεύθυνση για απαιτητικούς επισκέπτες και μια κορυφαία τοποθεσία για μεγάλους εορτασμούς.

Το κτίριο στη βάση του Mönchsberg είναι εν μέρει χτισμένο στην πρόσοψη του βράχου, ακριβώς ανάμεσα στον καθεδρικό ναό και το Festspielhaus. Τα έντεκα ιστορικά δωμάτια με θέσεις για 620 άτομα – συμπεριλαμβανομένης της περίφημης μπαρόκ αίθουσας και της ιστορικής αίθουσας Haydn – έχουν ανακαινιστεί με άνεση. Ο εξωτερικός χώρος μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει 300 επισκέπτες σε μια ζεστή ατμόσφαιρα που περιλαμβάνει την εσωτερική αυλή και το σαλόνι, καθώς και τη λαξευμένη στο βράχο στοά. Οι ιστορικοί θολωτοί θάλαμοι μέσα στους τοίχους του μοναστηριού εκφράζουν μοναδικούς και μεμονωμένους χαρακτήρες. Αλλά μην νομίζετε ότι τα ρολόγια έχουν σταματήσει εδώ… Το St. Peter Stiftskulinarium παρουσιάζει μια επιτυχημένη σύνθεση ιστορίας παράλληλα με το πνεύμα της εποχής. Μια σύνθεση που είναι και γιορτή για τα μάτια και απόλαυση για τον ουρανίσκο.

Καθώς το comfort food γίνεται πιο δημοφιλές ακόμη και στην ελίτ γαστρονομία, στο εστιατόριο παρουσιάζονται αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες. Το εστιατόριο St. Peter Stiftskulinarium είναι μοναδικό… από τον περίεργο γκουρμέ πελάτη, τον παθιασμένο λάτρη του κρασιού, την παρέα που αναζητά χαλάρωση μετά τη δουλειά, τα εκλεπτυσμένα business dinner, τον πληθωρικό καλεσμένο κάποιου event, όλοι στο τέλος, θα φύγουν ευχαριστημένοι!

St. Peter: Παράδοση 1200 χρόνων…προσαρμοσμένη στο σήμερα

Η γνήσια αυθεντικότητα των περασμένων εποχών, οι εύκολες γεύσεις του νότου στη σύγχρονη αυστριακή κουζίνα και τα εκλεκτά ποτά, είναι ο κύριος προσανατολισμός του μενού. Υπάρχει καλλιτεχνία στο πιάτο σας, ιστορία στο ποτήρι σας, μουσική στα αυτιά σας και μαγεία στην καρδιά σας!
Το κατάλληλο μέρος για τους λάτρεις των καλών φαγητών, κρασιών και εστιατορίων στην καρδιά της παλιάς πόλης του Σάλτσμπουργκ. Η νότια γαστρονομική αίσθηση που εκπληρώνει την υπόσχεση των παραδοσιακών μεσογειακών απολαύσεων.

Εδώ θα απολαύσετε ένα μείγμα αυστριακών πιάτων, εύκολη γαστρονομική έμπνευση χωρών νοτιότερα, φρεσκομαγειρεμένα, βαθιά δροσιστικά ποτά – και μουσική που ταιριάζει με τη διάθεσή σας. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν όλη αυτή την εμπειρία μέχρι αργά το βράδυ, εδώ μέσα σε αυτά τα τείχη της χιλιετίας.

Η εσωτερική αυλή αυτού που ήταν αρχικά το Αβαείο του Αγίου Πέτρου είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της ζωντανής παλιάς πόλης. Οι ντόπιοι και οι τουρίστες στο Σάλτσμπουργκ, κάθονται εδώ, για να περάσουν ευχάριστα και να δημιουργήσουν αναμνήσεις…

Info: stpeter.at

Δείτε επίσης


Πηγή: www.travelstyle.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News