Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για την αποκάλυψη των περίτεχνων ψηφιδωτών του Γαλεριανού συγκροτήματος. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης «oι επισκέπτες έχουν πλέον την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τον σπάνιο ψηφιδωτό πλούτο του ανακτορικού συνόλου».
Η Εφορεία επισημαίνει στην ιστοσελίδα για το Γαλεριανό συγκρότημα ότι «τα ψηφιδωτά αποτελούν το σημαντικότερο δείγμα της καλλιτεχνικής αντίληψης που χαρακτηρίζει το διάκοσμο του συγκροτήματος».
Την εποχή αυτή εγκαταλείπονται οι γνωστές – έως τα τέλη του 3ου αιώνα – μορφές σύνθεσης και για τη στρώση των δαπέδων επιλέγεται γεωμετρική διακόσμηση σε συνδυασμό μερικές φορές με φυτικά στοιχεία. Εμφανής είναι η προτίμηση στις συνθέσεις που βασίζονται στους διάφορους τύπους μαιάνδρου, στο ζατρίκιο τετραγώνων, που χρησιμοποιείται ως πλαίσιο ή ως κύριο θέμα, στα οκτάγωνα και στα τετράγωνα που εφάπτονται σε πλευρές ρόμβων.
Τα επιμέρους θέματα, τα οποία κοσμούν τα γεωμετρικά σχήματα που συνθέτουν τις παραστάσεις, επαναλαμβάνονται σε πολλούς χώρους ομοιόμορφα ή σε παραλλαγές. Χαρακτηριστικά μοτίβα είναι τα παραλληλεπίπεδα, ο αλυσοειδής πλοχμός, ο ανοικτός κύβος και τα ωοειδή σχημάτα με παρεμβαλλόμενες μικρές λόγχες.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Πηγή: www.skai.gr



