1 2.jpg

«Το Τατζικιστάν συνέλαβε 9 πρόσωπα με την υποψία ότι εμπλέκονται στην αιματηρή επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Ρωσία την περασμένη Παρασκευή καθώς και με την ισλαμιστική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη», ξεκαθάρισε στο Reuters πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα υπόπτους, μερικοί εκ των οποίων επίσης προέρχονται από την πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία.

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας του Τατζικιστάν έθεσε υπό κράτηση εννέα άτομα τη Δευτέρα στην πόλη Βακντάτ και οι ύποπτοι βρίσκονται τώρα στην πρωτεύουσα, την Ντουσαμπέ, δήλωσε η πηγή, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα. Το Τατζικιστάν έχει επίσης συγκεντρώσει μέλη οικογενειών των υπόπτων προκειμένου να τα ανακρίνουν Ρώσοι ερευνητές στην Ντουσαμπέ, δήλωσαν πηγές στο Reuters αυτή την εβδομάδα.

Η κατά πλειονότητα μουσουλμανική χώρα των 10 εκατ. κατοίκων που συνορεύει με το Αφγανιστάν εξαρτάται ιδιαίτερα από τα εμβάσματα των μεταναστών εργαζομένων που δουλεύουν στη Ρωσία. Η δική της οικονομία καταστράφηκε από τον εμφύλιο πόλεμο τη δεκαετία του 1990.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκε από το παρακλάδι του δικτύου στο Αφγανιστάν, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν.

Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν χθες, Πέμπτη, ότι έχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ένοπλοι συνδέονται με «Ουκρανούς εθνικιστές», ένας ισχυρισμός που άμεσα απέρριψαν οι ΗΠΑ ως αβάσιμη προπαγάνδα. Το Κίεβο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά την όποια ανάμιξη στην επίθεση στη Μόσχα.

Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News