istock 1323668473.jpg

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και βρίσκεται επομένως στα πρόθυρα ύφεσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.  Η οικονομία αναπτύχθηκε ελάχιστα το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά παρέμεινε στάσιμη τα επόμενα δύο τρίμηνα. Έτσι, αν στο α΄τρίμηνο του 2024 συρρικνωθεί θα έχει μπει “επισήμως” σε ύφεση.

Οι ελπίδες για το 2024 ήταν μεγάλες, καθώς η γερμανική οικονομία θα έπρεπε τουλάχιστον να καλύψει μέρος της αδυναμίας των προηγούμενων ετών.

Αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί, σχολιάζει η Handelsblatt. Το απογοητευτικό τελευταίο τρίμηνο επιδεινώνεται από περαιτέρω αδύναμα στοιχεία.

Το επιχειρηματικό κλίμα Ifo υποχώρησε εκπληκτικά τον Ιανουάριο. Το ινστιτούτο προβλέπει περαιτέρω μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 0,2% για το πρώτο τρίμηνο. Δύο αρνητικά τρίμηνα στη σειρά αναφέρονται ως τεχνική ύφεση.

Οι οικονομολόγοι με έδρα το Μόναχο είχαν μόλις μειώσει την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη για το 2024 συνολικά στο 0,7%. “Με τα σημερινά δεδομένα, πρέπει να πούμε ότι αυτή η πρόβλεψη δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Handelsblatt είναι ακόμη πιο απαισιόδοξο, προβλέποντας ανάπτυξη μόλις 0,3% για φέτος.

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News