oukrania scaled.jpg

 Σε 2 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ένας δημοσιογράφος στην Ρωσία, επειδή σε μηνύματά του επέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα ακόμα 5 δημοσιογράφοι  συνελήφθησαν στη Μόσχα.

Ο Μιχαήλ Φέλντμαν, δημοσιογράφος και ακτιβιστής από το Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, κρίθηκε ένοχος για απόπειρα «δυσφήμισης» του στρατού, που έχει εισβάλει στην Ουκρανία και θα εκτίσει την ποινή του σε μια «σκληρή» σωφρονιστική αποικία, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info. Είχε ήδη καταδικαστεί σε πρόστιμο για «δυσφήμιση» του στρατού στις αρχές του 2022, επειδή συμμετείχε σε μια διαδήλωση κατά της εισβολής στην Ουκρανία. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για «υποτροπή» και του ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με την OVD-Info, κατηγορήθηκε ότι μοιράστηκε στο διαδίκτυο περιεχόμενο κατά του πολέμου του Κρεμλίνου.

«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας», δήλωσε ο ίδιος προτού ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Στη Ρωσία μπαίνουν στο στόχαστρο δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές ή απλοί πολίτες επειδή τόλμησαν να επικρίνουν δημοσίως το Κρεμλίνο. Στη Μόσχα, η Αντονίνα Φαβόρσκαγια, φωτορεπόρτερ του SOTAvision, ενός από τα τελευταία μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν την πολιτική καταστολή της Ρωσία, κατηγορείται για «εξτρεμισμό», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εργοδότης της. Η υπόθεση της συνδέεται, σύμφωνα με το SOTAvision, με το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο στη φυλακή. Οι οργανώσεις που είχε ιδρύσει έχουν χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικές» από τη ρωσική δικαιοσύνη.

Η Φαβόρσκαγια κάλυπτε τις δίκες του Ναβάλνι εδώ και χρόνια. Εκείνη ήταν που τράβηξε το τελευταίο βίντεο που τον έδειχνε, στις 15 Φεβρουαρίου, σε μια ακροαματική διαδικασία. Συνελήφθη στις 17 Μαρτίου, λίγες ώρες αφότου άφησε λουλούδια στον τάφο του και καταδικάστηκε αμέσως σε διοικητική κράτηση 10 ημερών για αντίσταση κατά της αρχής. Χθες το βράδυ, αφού εξέτισε αυτήν την ποινή, συνελήφθη ξανά μόλις βγήκε από τη φυλακή. Το σπίτι της ίδιας και εκείνο των γονιών της ερευνήθηκαν και η φωτορεπόρτερ τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με το SOTAvision.

Δύο άλλες δημοσιογράφοι, η Αλεξάντρα Ασταχόβα και η Αναστασία Μουσάτοβα, που πήγαν να την παραλάβουν όταν βγήκε από τη φυλακή, κρατήθηκαν επίσης για μερικές ώρες και τα σπίτια τους ερευνήθηκαν. Σήμερα, ανακρίθηκαν για την κατηγορία του «εξτρεμισμού» και αφέθηκαν ελεύθερες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς την Πέμπτη η αστυνομία συνέλαβε επίσης την Εκατερίνα Ανικίεβιτς του SOTAvision και τον Κονσταντίν Γιάροφ του RusNews, οι οποίοι κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθεί δίωξη. Μια γυναίκα, την οποία επικαλείται η OVD-Info, είπε ότι κατά τη σύλληψή του ο Γιάροφ ξυλοκοπήθηκε και δέχτηκε σεξουαλικές απειλές από τους αστυνομικούς. «Με κλότσησαν, μου έβαλαν ένα πόδι στο κεφάλι, μου έστριψαν τα δάχτυλα, με κορόιδεψαν όταν προσπάθησα να σηκωθώ», είπε ο ίδιος ο Γιάροφ, σύμφωνα με το RusNews.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι η σύλληψή του προκλήθηκε λόγω των γυρισμάτων που έκανε κοντά στο σπίτι της Αντονίνα Φαβόρσκαγια.

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News