marcello gandini leaning against the roof of a lamborghini miura parked on a road.jpg

Ο θρυλικός σχεδιαστής αυτοκινήτων Marcello Gandini, στον οποίο οφείλουμε διαμόρφωσε μερικά από τα πιο γνωστά και κλασικά μοντέλα όλων των εποχών, πέθανε χτες σε ηλικία 85 ετών.

Γεννημένος στο Τορίνο, ο Marcello Gandini ήταν ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο εμβληματικούς και σημαντικούς σχεδιαστές αυτοκινήτων της εποχής του.

Lancia Stratos, Lamborghini Countach, Bugatti EB110, Cizeta-Moroder V16T, τα έργα του Marcello Gandini θα μείνουν στην αιωνιότητα

‘Εγινε γνωστός στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ενώ εργαζόταν για τον φημισμένο οίκο σχεδιασμού Bertone. Ήταν υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως η Lamborghini Miura, η Lancia Stratos κι η Ferrari 308/GT4, το μοναδικό μοντέλο που σχεδίασε ο Bertone για το Μαρανέλο.

Η άνοδος του Marcello Gandini ξεκίνησε όταν αντικατέστησε τον Giorgetto Giugiaro στην ιταλική εταιρεία το 1965. Ένα από τα πρώτα του έργα ήταν μια διθέσια ξεσκέπαστη εκδοχή της Porsche 911 που δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή. Κι ένα επιβλητικό πολυτελές κουπέ, βασισμένο στην Jaguar S-Type.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Marcello Gandini: Δεν έχω καμία σχέση με τη νέα Lamborghini Countach LPI 800-4
Αναμφισβήτητα η πιο γνωστή δημιουργία του ήταν η Lamborghini Countach, με την αεροδυναμική σφηνοειδή σιλουέτα της να αποτελεί σήμα κατατεθέν του Gandini. Το σχήμα της επηρέασε δεκάδες μοντέλα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Marcello Gandini

Αλλά ο Gandini δεν περιορίστηκε στο να σχεδιάζει πανάκριβα υπεραυτοκίνητα περιορισμένης παραγωγής. Μερικά από τα πιο δημοφιλή μοντέλα του περασμένου μισού αιώνα προέρχονταν από το χέρι του. Αναφερόμαστε στην πρώτη Σειρά 5 της BMW, το αρχικό Volkswagen Polo, το Fiat 132, το Renault 5 Turbo και την υπέροχη Citroën BX.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 55 χρόνια μετά, η Alfa Romeo 33 Carabo κλέβει και πάλι τις εντυπώσεις
Τα εντυπωσιακά πρωτότυπα της Alfa Romeo, η 33 Carabo κι η Navajo, ήταν επίσης προσπάθειες του Gandini, όπως και τα αρχικά σχέδια για την Bugatti EB110 και τη θηριώδη Lamborghini Diablo.

Marcello Gandini

Αν και στη δεκαετία του 1990 εγκατέλειψε τον οίκο Bertone και σχεδίασε μοντέλα για τη Nissan και την Perodua, θα τον θυμόμαστε για θρυλικές δημιουργίες, όπως το Fiat X1/9. Αλλά και την Alfa Romeo Montreal, τη Maserati Khamsin, τη Lamborghini Espada, τη De Tomaso Pantera και τη Cizeta-Moroder V16T.

Τον Ιανουάριο, ο Gandini ελαβε τιμητικά το πτυχίο του μηχανολόγου μηχανικού από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Τορίνο.

 

Πηγή: www.drive.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News