aac0088f14e742359173cc79ef720c6e.jpg

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης (24/04) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παίρνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός και μιλώντας στην παρουσίαση για το Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», ξεκίνησε με μια ιστορική ρήση του Μπέντζαμιν Φράνκλιν ότι «όποιος αποτυγχάνει να προετοιμαστεί, προετοιμάζεται να αποτύχει», σημειώνοντας ότι ταιριάζει και στην πολιτική προστασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κλιματική κρίση που είναι ήδη παρούσα απειλώντας όλο και πιο συχνά περιουσίες και κρίσιμες υποδομές.

Αναφέρθηκε στα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που βύθισαν στο νερό τεράστιες εκτάσεις κυρίως στη Θεσσαλία.

«Τίποτα μα τίποτα δεν θα είναι όπως χθες» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Ιερή προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, γιατί για τον άνθρωπο υπάρχει η πολιτική σημείωσε και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για το έργο τους».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται όσο το δυνατόν καλύτερα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

«Δεν θα πω μεγάλες κουβέντες, στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει το καλύτερο για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στο «πάντρεμα» του πυροσβεστικού σώματος με τις δασικές υπηρεσίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών για εμπρηστές αλλά και για όσους αμελούν και προκαλούν ολέθρια αποτελέσματα.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αδράνεια, ούτε για εγκληματική αδιαφορία» είπε και πρόσθεσε: «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και το πρόγραμμα Antinero με προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις εντός των δασών».

«Πρέπει να είμαστε όλοι και όλες σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε και πρόσθεσε: «Την ευθύνη για την άμυνά μας θα την έχει το εθνικό συντονιστικό έκτακτων κρίσεων, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης μας προσφέρει πρόσθετα όπλα».

«Δεν είμαστε μοιρολάτρες και δεν αντιμετωπίζουμε με σταυρωμένα τα χέρια τη δύσκολη κατάσταση. Η Ελλάδα του 2019 δεν θυμίζει σε τίποτα το σήμερα. Μέσα σε λίγα χρόνια έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, έχουμε ένα φορέα που μπορεί να μας γεμίζει με εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας για το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας στη χώρα ύψους 2,1 δις ευρώ.

Προσέθεσε ότι φέτος θα υπάρχουν 10 νέες μονάδες δασοκομάντος, καθώς και τα περισσότερα αεροσκάφη που είχαμε ποτέ, αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ λειτουργεί πλέον και ένα νέο, ακόμα πια αυστηρό επιχειρησιακό δόγμα, το οποίο έχει ως βασικό σκοπό «να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη φωτιά στον πρώτο χρόνο, αμέσως αφότου αυτή ξεσπάσει».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόκτηση 7 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair τύπου 515 που θα αντικαταστήσουν αεροσκάφη Canadair τύπου 215, τα οποία πετούν εδώ και 50 χρόνια.

«Θέλω πραγματικά να υποκλιθώ και στους χειριστές αλλά και στους τεχνικούς που κρατούν αυτά τα αεροπλάνα, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, ετοιμοπόλεμα και ασφαλή» είπε.

«Έχουμε πάρει λοιπόν μια απόφαση, ως Ελληνική Δημοκρατία, να αποκτήσουμε πια ιδιόκτητα ελικόπτερα μεσαίου τύπου, τα οποία θα μπορούν ουσιαστικά να επιτελούν μια διπλή αποστολή: Αφενός να συμβάλλουν στην κατάσβεση μεταφέροντας ένα ικανό φορτίο νερού και αφετέρου να είναι και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού, έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται στο ίδιο το πεδίο των επιχειρήσεων. Αυτά πλαισιώνονται από νέα αμφίβια αεροσκάφη, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά, πολύ αξιόπιστα αλλά αρκετά γερασμένα πια, PZL.

Πάρα πολλά καινούργια πυροσβεστικά οχήματα. Αλλά, και συστήματα πυρανίχνευσης, αισθητήρες, θερμικές κάμερες για δάση, drones, 300 ασθενοφόρα, νοσοκομεία εκστρατείας. Ήταν μια ευκαιρία, μέσα από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», να καλύψουμε και κάποιες συμπληρωματικές ανάγκες των υπουργείων Υγείας, Εθνικής ‘Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε παρακάτω την εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»:

Τι είναι το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»

Το εθνικό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» περιλαμβάνει μια σειρά από ποικίλες αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού, την αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρωπίνων πόρων και του γνωσιακού υπόβαθρου, την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News