Με μαντινάδες και μεστή συναισθήματος ήταν η κατακλείδα της ομογενειακής εκπομπής ΔΙΑΣΠΟΡΑ της ΕΡΤ3 την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, καθώς ένωσε τηλεοπτικά δυο αγαπημένα αδέρφια ομογενών απ’ την Αυστραλία που παλεύουν ο καθένας απ’ το μετερίζι του να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της Κρητικής παρακαταθήκης διατρανώνοντάς την όπου γης.
Ο Αντώνης Τσουρδαλάκης, ένας εκ των επιδραστικότερων ομογενών της Μελβούρνης (διετέλεσε Πρ. της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας – Ν. Ζηλανδίας, Πρ. Ελληνορθόδοξου Κολλεγίου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, του Παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος, της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, της Επιτροπής για την Εθνική Παλιγγενεσία προσκεκλημένος της Χρύσας Σάμου απ’ την Κωνσταντινούπολη, όπου μάλιστα επίκειται επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δάκρυσε από οθόνης, ανταμώνοντας τηλεοπτικά τον σπουδαίο λυράρη και ερμηνευτή της κρητικής παράδοσης Σήφη Τσουρδαλάκη. Με τον δεύτερο μάλιστα να βρίσκεται στην …άλλη άκρη της γης (στο Σαν Φραντσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών), η συγκίνηση κορυφώθηκε ειδικά όταν του αφιέρωσε ένα τραγούδι – ύμνο για την ξενιτιά, λέγοντας πως «Η ξενιτιά ήταν και παραμένει μέγας καημός».
Σε ερώτηση για το «αν είναι μέτωπο η ξενιτιά» ο Αντώνης Τσουρδαλάκης απάντησε: «Εμείς που γεννηθήκαμε στο εξωτερικό, στην Αυστραλία, δεν την βιώνουμε ως μέτωπο την ξενιτιά, είμαστε όμως ευγνώμονες που δέχθηκε τους γονείς μας, και τους βοήθησε να χτίσουν Εκκλησιές και σχολεία και Ελληνικές Κοινότητες να φτιάξουν οικογένειες και τη ζωή τους…»
Τα δυο αδέρφια με καταγωγή απ’ τους Μέλαμπες Ρεθύμνου και τον Αποκόρωνα Χανίων έσμιξαν «στον αέρα» της ΕΡΤ3 με τον Επικεφαλής των ΚΟΥΡΗΤΩΝ Γιώργο Παττακό, που με ομάδα χορευτών και χοροδιδασκάλων θα βρεθούν επί 20ημέρου, από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου σε 6 πόλεις, συναντώντας 7 Κρητικούς Συλλόγους.
Η …τριπλή ζωντανή σύνδεση έκλεισε μέσω σύνδεσης με την Αθήνα και τους χορευτές και τις χορεύτριες του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΚΟΥΡΗΤΕΣ να αφιερώνουν Καστρινό και Πεντοζάλι στους απανταχού Κρήτες
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Πηγή: www.ertnews.gr

