mitsotakis mitropoli megali pempti2.webp.webp

Στη Μητρόπολη Αθηνών έδωσε το «παρών» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να παρακολουθήσει τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης. Είναι η πρώτη φορά από τη λειτουργία για τη νέα χρονιά που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη Μητρόπολη, μετά και την όξυνση των σχέσεων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. 

Ο πρωθυπουργός έφτασε στη Μητρόπολη στις 20:30, ενώ χαιρετήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο διά χειραψίας. «Νόμιζα ότι θα είχατε ήδη φύγει για διακοπές» είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, στην είσοδο, ενώ συνομίλησε με παιδιά που βρίσκονταν έξω από την Εκκλησία.

«Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε και όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» δήλωσε νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, προσερχόμενος στον Καθεδρικό Ναό, όταν ρωτήθηκε για το εάν η παρουσία του πρωθυπουργού είναι σημαντική.

Δείτε live από τη Μητρόπολη Αθηνών:

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη τελείται η «Ακολουθία των Αγίων Παθών», κατά την οποία αναγιγνώσκονται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια (του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη) σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή.

Μετά την ανάγνωση του πέμπτου κατά σειρά Ευαγγελίου, ο Εσταυρωμένος βγαίνει από το Ιερό και τοποθετείται στη μέση του Ναού, ενώ ψάλλεται το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου». Ο Εσταυρωμένος θα παραμείνει στο σημείο μέχρι τον Εσπερινό της επομένης ημέρας, τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί.

mitsotakis-ieronimos

Τα δώδεκα ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και υπενθυμίζουν όσα συνέβησαν, σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο του Ιησού με τους 12 Αποστόλους, ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον πατέρα του λίγο πριν τη σύλληψή του και η προδοσία του Ιούδα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού.

mitsotakis-ieronimos__1_
mitso-ieronimos
mitsotakis_mitropoli2
mitsotakis_mitropoli1

Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News