shutterstock tapas 2 1068x601.jpg

Η Ισπανία είναι κλασικός και δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς η χώρα διαθέτει αμέτρητες ομορφιές… Από την πρωτεύουσα Μαδρίτη μέχρι τη φημισμένη Βαρκελώνη και από τους προορισμούς της Ανδαλουσίας μέχρι τη χώρα των Βάσκων στον βορρά..τι να πρωτοπεί κανείς! Αρχιτεκτονική, παραλίες, αξιοθέατα, φυσικά τοπία, γαστρονομία…ειδικά το τελευταίο, η γαστρονομία είναι κοινός παρονομαστής όπου και αν βρεθείτε στην Ισπανία, αρχής γενομένης φυσικά από τα δημοφιλή τάπας!

Αν έχετε πάει στην Ισπανία -οπουδήποτε στην Ισπανία- έχετε σίγουρα φάει τάπας. Εδώ θα μάθετε ότι αφορά σε αυτό το ισπανικό γαστρονομικό πειρασμό και θα δείτε τα πιο νόστιμα και αυθεντικά ισπανικά τάπας που πρέπει να δοκιμάσετε στο επόμενο ταξίδι σας στην Ισπανία.

Αυτός ο οδηγός θα σας εξηγήσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το αναπόσπαστο κομμάτι της ισπανικής γαστρονομίας.

Όπως το ισπανικό φαγητό στο σύνολό του, τα τάπας έχουν γίνει μια ουσιαστική πτυχή του τουρισμού στην Ισπανία, με τους επισκέπτες να θέλουν να εξερευνήσουν τις μοναδικές τοπικές παραλλαγές και γεύσεις των τάπας και των pintxos.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από ισπανικά τάπας που πρέπει να δοκιμάσετε στην Ισπανία, αλλά μερικά από τα πιο δημοφιλή περιλαμβάνουν πατάτα μπράβας (πικάντικες πατάτες), τορτίγια ντε πατάτα (ισπανική εκδοχή ομελέτας πατάτας), gambas al ajillo (ισπανικές γαρίδες σκόρδου) και κροκέτες (κροκέτες γεμιστές με ζαμπόν, τυρί ή ψάρι).

tapas - κροκέτες

Αν στα ταξίδια σας δεν θέλετε να χάσετε το πιο νόστιμο και ενδιαφέρον φαγητό που έχει να προσφέρει ένας προορισμός, τότε αυτός ο ισπανικός οδηγός τάπας θα σας φανεί πολύ χρήσιμος!

Από την άλλη, σν δεν μπορείτε ακόμα να πάτε στην Ισπανία αλλά θέλετε να κάνετε ένα πάρτι τάπας, τότε μπορείτε να πάρετε ιδέες με τα πιο δημοφιλή πιάτα με αυθεντικές ισπανικές συνταγές τάπας και να εντυπωσιάσετε, φτιάχνοντάς τα μόνοι σας!

tapas Ισπανία

Τι είναι τα ισπανικά τάπας;

Τα τάπας είναι βασικά μικρά πιάτα που σερβίρονται ως ορεκτικό για το κύριο πιάτο σε τάπας μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια σε όλη την Ισπανία. Αν και αρχικά θεωρούνταν ορεκτικά, στις μέρες μας είναι πολύ φυσιολογικό οι άνθρωποι να τρώνε μια ποικιλία από τάπας αντί για ένα κυρίως πιάτο.

Η παράδοση των τάπας πιστεύεται ότι ξεκίνησε στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, όπου οι μπάρμαν έβαζαν ένα μικρό κομμάτι ψωμί πάνω από το ποτήρι για να κρατήσουν τις μύγες μακριά από το ποτό. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες τάπας μπαρ άρχισαν να βάζουν σνακ στο πιάτο για να συνοδεύσουν το ποτό και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα ισπανικά τάπας. Η λέξη tapar στα ισπανικά σημαίνει «καλύπτω».

tapas bar

Στη Χώρα των Βάσκων , στη βόρεια Ισπανία, τα τάπας ονομάζονται pintxos. Είναι η άποψη της περιοχής σε αυτά τα διάσημα μικρά πιάτα.

Η ιστορία του pintxos είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των γαστρονομικών προσφορών της Χώρας των Βάσκων,και ιδιαίτερα του Σαν Σεμπαστιάν, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για την έμφαση που δίνει στις καινοτόμες τεχνικές μαγειρέματος χρησιμοποιώντας μόνο τα πιο φρέσκα τοπικά υλικά.

Τα μπαρ Pintxos στο Σαν Σεμπαστιάν προσφέρουν μια απίστευτη γκάμα γεύσεων, με υλικά που κυμαίνονται από θαλασσινά και αλλαντικά μέχρι τυριά και λαχανικά. Τα δημοφιλή pintxos που σερβίρονται στο Σαν Σεμπαστιάν περιλαμβάνουν ελιές, αντσούγιες, αλλαντικό ζαμπόν και idiazabal – ένα βραβευμένο βασκικό τυρί.

pinxtos
pinxtos

Τα τάπας και τα pintxos έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ισπανικής γαστρονομικής σκηνής, με πολλούς να τα απολαμβάνουν ως μέρος της καθημερινότητάς τους. Με την πάροδο του χρόνου, τα tapas και τα pintxos έχουν εξελιχθεί από απλά σνακ σε πολύπλοκα και διαφορετικά πιάτα, αντανακλώντας την πολιτιστική και περιφερειακή ποικιλομορφία της Ισπανίας.

Πώς να απολαύσετε τα τάπας στην Ισπανία

Το να πηγαίνετε από τάπας μπαρ σε τάπας μπαρ είναι πάντα διασκεδαστικό, αλλά ίσως ένας ακόμα καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε και να μάθετε τα πάντα για τα τάπας (και το ισπανικό φαγητό γενικότερα) είναι να χρησιμοποιήσετε έναν τοπικό οδηγό. Η συμμετοχή σε μια ξενάγηση τάπας είναι ο τέλειος τρόπος για να ανακαλύψετε τη μεγάλη ποικιλία από τάπας και πίντσος που έχει να προσφέρει κάθε περιοχή.

Ένας οδηγός μπορεί να σας πάει σε κρυμμένα διαμάντια και να σας προτείνει ισπανικά πιάτα που μπορεί να μην έχετε δοκιμάσει ή βρει μόνοι σας. Μπορούν επίσης να παρέχουν πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, κάνοντας τη γαστρονομική εμπειρία σας εμπλουτισμένη και πιο ενδιαφέρουσα. Επιπλέον, με έναν οδηγό, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως χαθείτε ή να σκέφτεστε την δυσκολία της επικοινωνίας λόγω γλώσσας.

Κορυφαία παραδοσιακά ισπανικά τάπας ανα περιοχή

Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στην Ισπανία, τα τάπας θα αντικατοπτρίζουν τα τοπικά συστατικά, τον πολιτισμό και τις γαστρονομικές παραδόσεις. Σε ορισμένες περιοχές –όπως η Γρανάδα, η Castilla y Leon και η Γαλικία– τα ισπανικά τάπας σερβίρονται συχνά σε τάπας μπαρ δωρεάν με ποτά, ενώ στις περισσότερες άλλες περιοχές χρεώνονται χωριστά.

Κάθε περιοχή έχει τη δική της μοναδική άποψη για τα τάπας, όπως τα boquerones (μαριναρισμένοι γαύροι) στην Ανδαλουσία, τα ensaladilla rusa (ρωσική σαλάτα) στη Μαδρίτη και τα pintxos de tortilla (σουβλάκια με ομελέτα πατάτας) στη Χώρα των Βάσκων.

Τα Pintxos είναι η εκδοχή των τάπας της περιοχής των Βάσκων, ιδιαίτερα στην πόλη του Σαν Σεμπαστιάν . Η λέξη «pintxo» προέρχεται από την ισπανική λέξη pinchar , που σημαίνει «τρυπώ», καθώς τα μικρά ισπανικά πιάτα συνήθως σερβίρονται σε σουβλάκι ή οδοντογλυφίδα.

tapas

Ανδαλουσία

Μερικά από τα πιο κλασικά ισπανικά τάπας που βρέθηκαν στην Ανδαλουσία περιλαμβάνουν το γκασπάτσο , μια κρύα σούπα που παρασκευάζεται με ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και σκόρδο, την tortilla española, μια ισπανική τορτίγια ή ομελέτα που παρασκευάζεται με πατάτες και κρεμμύδια και τις κροκέτες, μικρά τηγανητά ρολά γεμιστά με διάφορα υλικά όπως ζαμπόν, ψάρι, κοτόπουλο ή τυρί.

Άλλα δημοφιλή τάπας της Ανδαλουσίας περιλαμβάνουν τηγανητό ψάρι (pescadito frito), ψητές γαρίδες (gambas a la plancha) και ζαμπόν ζαμπόν (jamon curado).

Tortilla - ισπανικά φαγητά
tortilla española

Βαλεαρίδες Νήσοι

Στις Βαλεαρίδες Νήσους, τα ισπανικά τάπας είναι γνωστά ως pa amb oli , που μεταφράζεται σε «ψωμί με λάδι». Αυτό το κλασικό ισπανικό πιάτο αποτελείται συνήθως από φρυγανισμένο ψωμί τριμμένο με σκόρδο και ντομάτα και περιχυμένο με ελαιόλαδο και στη συνέχεια με διάφορα συστατικά όπως τυρί, ζαμπόν και αντζούγιες.

Μια άλλη κλασική ισπανική εκδοχή τάπας στις Βαλεαρίδες Νήσοι είναι η ensaimada, μια γλυκιά ζύμη που συχνά γεμίζεται με κρέμα ή άλλες γλυκές γεμίσεις. Τα Calamares a la romana , ή ισπανικά τηγανητά καλαμάρια, είναι επίσης δημοφιλή.

Calamares a la romana
Calamares a la romana

Χώρα των Βάσκων

Στη Χώρα των Βάσκων, θα βρείτε τα περίφημα pintxos , τη δική της εκδοχή των ισπανικών τάπας. Η κουλτούρα των pintxos στη Χώρα των Βάσκων είναι πολύ σημαντική, με πολλά τάπας μπαρ και εστιατόρια που ειδικεύονται στη δημιουργία μοναδικών και νόστιμων συνδυασμών υλικών.

Τα δημοφιλή pintxos περιλαμβάνουν το gilda, ένα κλασικό pintxo που φτιάχνεται με ένα σουβλάκι ελιάς, τουρσί πιπεριάς και γαύρου, που συχνά σερβίρεται με μια πικάντικη εκδοχή. Ένα άλλο είναι το txalupa, μια μίνι φέτα ψωμιού σε σχήμα βάρκας, που ολοκληρώνεται με διάφορα συστατικά όπως θαλασσινά, κρέατα ή λαχανικά και στη συνέχεια τελειώνει με μια σάλτσα. Μια τρίτη είναι η τορτίγια ντε μπακαλάο, μια παραδοσιακή ομελέτα με μπακαλιάρο σε βασκικό στιλ που συχνά σερβίρεται ως pintxo.

 Pintxos

Κανάριοι Νήσοι

Στα Κανάρια Νησιά, τα ισπανικά τάπας έχουν ισχυρή επιρροή των Καναρίων και της Λατινικής Αμερικής. Τα δημοφιλή τάπας περιλαμβάνουν papas arrugadas (ζαρωμένες πατάτες) με την τοπική πικάντικη σάλτσα mojo, gofio escaldado (ψημένο αλεύρι με ζωμό ψαριού), pulpo a la gallega (χταπόδι Γαλικίας), queso asado (ψητό τυρί) και albondigas (ισπανικά κεφτεδάκια) .

Άλλα ισπανικά τάπας που μπορείτε να βρείτε στα νησιά είναι το pimientos de padron (πιπεριές padron), το tortilla española (ισπανική ομελέτα) και το churros con chocolata (τηγανητή ζύμη με ζεστή σάλτσα σοκολάτας), τα οποία συνήθως τρώγονται ως επιδόρπιο.

 pulpo a la gallega
pulpo a la gallega

Καστίγια-Λα Μάντσα

Τα τυπικά ισπανικά τάπας που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή περιλαμβάνουν το διάσημο τυρί Manchego, το πικάντικο λουκάνικο chorizo ​​και τις μαριναρισμένες ελιές. Άλλα δημοφιλή τάπας περιλαμβάνουν τα πατάτα μπράβας , που είναι τηγανητές πατάτες που σερβίρονται με μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας και τα migas, ένα πιάτο που φτιάχνεται από τηγανητή τριμμένη φρυγανιά, σκόρδο και πάπρικα.

chorizo
chorizo

Καταλονία

Η Καταλονία έχει μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά, και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ποικιλία των τάπας που διατίθενται σε όλη την περιοχή.

Μερικά από τα κλασικά ισπανικά τάπας που μπορείτε να βρείτε στην Καταλονία περιλαμβάνουν πατάτα μπράβας (πικάντικες πατάτες), escalivada (ψητά λαχανικά), bombas (κροκέτες πατάτας γεμιστές με κρέας), pa amb tomàquet (ψωμί με κρούστα τριμμένο με ντομάτα και ελαιόλαδο), fuet ( ένα είδος αλλαντικού) και coca de recapte – ένα είδος ψωμιού με ψητά λαχανικά και αλλαντικά.

patatas bravas
patatas bravas

Η Καταλονία είναι επίσης γνωστή για τα πιάτα με θαλασσινά της, επομένως μπορείτε να περιμένετε να βρείτε τάπας χρησιμοποιώντας υλικά όπως τηγανητό καλαμάρι, ισπανική γαρίδα, τηγανητό γαύρο και μαριναρισμένες σαρδέλες.

Γαλικία

Η Γαλικία φημίζεται για τα φρέσκα θαλασσινά της και τα τάπας στη Γαλικία αντικατοπτρίζουν αυτό. Το χταπόδι (pulpo) είναι ένα δημοφιλές τάπας εδώ. Συνήθως το βράζουν και μετά το περιχύνουν με ελαιόλαδο και ισπανική πάπρικα. Τα μύδια κονσέρβας (mejillones navajas) σερβίρονται συχνά σε απλό ζωμό.

Οι γαλικιανές empanadas (αλμυρά αρτοσκευάσματα) είναι επίσης κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε. Συνήθως γεμίζουν με τόνο, μπακαλιάρο ή κοτόπουλο. Το τυρί (queso) είναι ένα άλλο βασικό προϊόν στα τάπας της Γαλικίας.

 empanadas
empanadas

Μαδρίτη

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τάπας στη Μαδρίτη περιλαμβάνουν τορτίγια ντε πατάτα, μια νόστιμη ομελέτα με πατάτα και bocadillo de calamares , ένα είδος σάντουιτς που φτιάχνεται με τηγανητά δαχτυλίδια καλαμαριού σε ψωμάκι.

Άλλα δημοφιλή τάπας στη Μαδρίτη περιλαμβάνουν κροκέτες, μια τηγανητή μπάλα τριμμένης φρυγανιάς γεμάτη με ζαμπόν, τυρί ή κοτόπουλο και τα huevos rotos, τα οποία είναι σπασμένα τηγανητά αυγά που συνήθως σερβίρονται με ζαμπόν και τηγανητές πιπεριές. Επίσης, θα βρείτε πατάτες μπράβας, τηγανητές κομμάτια πατάτας σερβιρισμένα με πικάντικη σάλτσα.

huevos rotos

Μούρθια

Η Μούρθια φημίζεται επίσης για τα θαλασσινά της, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από τα πιο δημοφιλή τάπας χρησιμοποιούν φρέσκο ​​ψάρι και οστρακοειδή.
Μερικά από τα πιο νόστιμα τάπας στη Μούρθια περιλαμβάνουν το ensalada murciana (μια σαλάτα με ντομάτες, κρεμμύδια και αλατισμένο μπακαλιάρο), το pulpo a la gallega (χταπόδι με πατάτες τύπου Γαλικίας) και τα calamares a la Romana (τηγανητά δαχτυλίδια καλαμαριού).

Ένα άλλο δημοφιλές τάπα στη Μούρθια είναι το zarangollo, ένα πιάτο που παρασκευάζεται με αυγά, κρεμμύδια και κολοκυθάκια. Επιπλέον, πολλά μπαρ στη Μούρθια προσφέρουν μια ποικιλία από τοπικά τυριά, αλλαντικά και ψωμί ως τάπας.

Κεφτεδάκια (albondigas), αλατισμένος μπακαλιάρος με πάπρικα (esgarrat), αυγά scrambled με zucchini(zarangollo)
Μικρά κεφτεδάκια (albondigas), αλατισμένος μπακαλιάρος με πάπρικα (esgarrat), αυγά scrambled με κολοκυθάκια (zarangollo)

Βαλένθια

Η σκηνή των τάπας της Βαλένθια επηρεάζεται από τη θέση της στις ακτές της Μεσογείου. Θα βρείτε μια ποικιλία από τάπας με θαλασσινά όπως sepia con alioli (σουπιές με μαγιονέζα σκόρδου) ή gambas al ajillo (γαρίδες με σκόρδο).

Η Βαλένθια είναι όπου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η παέγια και είναι ένα δημοφιλές πιάτο τάπας. Άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν το esgarraet, ένα πιάτο που παρασκευάζεται με ψητές κόκκινες πιπεριές και αλάτι μπακαλιάρου.

gambas al ajillo
gambas al ajillo

Καταλήγοντας, να πούμε ότι τα τάπας και τα pintxos, δεν είναι απλώς παραδοσιακά πιάτα της ισπανικής κουζίνας αλλά αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ισπανικής γαστρονομίας και κουλτούρας, ακόμα και της ζωής των Ισπανών. Η παράδοση της κοινής χρήσης μικρών πιάτων φαγητού με τους φίλους και την οικογένεια είναι τρόπος ζωής στην Ισπανία και οι επισκέπτες στη χώρα πρέπει οπωσδήποτε να το ζήσουν αυτό.

Είτε πρόκειται για κλασικά πιάτα όπως tortilla de Patatas και κροκέτες είτε για πιο μοναδικές τοπικές σπεσιαλιτέ όπως τα βασκικά pinxtos ή το γαλικιανό pulpo a la gallega, υπάρχει κάτι που μπορούν να απολαύσουν όλοι.

Αν λοιπόν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Ισπανία, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μερικά από τα καλύτερα και πιο αυθεντικά ισπανικά τάπας που έχει να προσφέρει η χώρα!

Δείτε επίσης

Πηγή: www.travelstyle.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News