britain airport scaled.jpg

Η Κομισιόν πρότεινε την Πέμπτη (18.014.2024) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτραπεί στους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών να μετακινούνται ελεύθερα, να εργάζονται και να σπουδάζουν και στις δύο περιοχές μετά το Brexit.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία έχει υποβληθεί από την Κομισιόν, θα καταρτιστούν νέοι κανόνες που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη μετακίνηση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της ΕΕ για άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Οι νέοι θα μπορούν να μετακινούνται ευκολότερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης και να παραμένουν περισσότερο χρόνο για να εργαστούν και να σπουδάσουν σύμφωνα με τα προτεινόμενα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και μια βρετανική πηγή δήλωσε στο Sky News ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημη πρόταση από τις Βρυξέλλες για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η πρόταση θα συζητηθεί περαιτέρω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί όλα τα έθνη, προτού αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις.

Τα σχέδια που προτείνει η ΕΕ θα επιτρέπουν στους νέους να παραμένουν στην Ευρώπη για περίοδο τεσσάρων ετών, με τους ίδιους κανόνες να επεκτείνονται και στους πολίτες της ΕΕ που έρχονται στη Βρετανία.

Θα σήμαινε επίσης ότι οι φοιτητές της ΕΕ θα πλήρωναν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς.

Μετά το Brexit, τα βρετανικά πανεπιστήμια χρεώνουν πολύ υψηλότερα δίδακτρα στους Ευρωπαίους φοιτητές.

Ανακοινώνοντας την κίνηση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ήθελε να υιοθετήσει μια “καινοτόμο” προσέγγιση για την αντιμετώπιση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι νέοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

«Ο στόχος θα είναι να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές νέων, καθιστώντας ευκολότερο για τους νέους πολίτες να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αμοιβαιότητα για τους νέους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα κράτος μέλος», ανέφερε η Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της.

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τους νέους στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα ήθελαν να σπουδάσουν, να εργαστούν και να ζήσουν στο εξωτερικό», υποστήριξε ο Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν που εποπτεύει τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στόχος μας είναι να ξαναχτίσουμε τις ανθρώπινες γέφυρες μεταξύ των νέων Ευρωπαίων και στις δύο πλευρές της Μάγχης».

Τι προβλέπει η συμφωνία 

Βάσει της συμφωνίας που είναι υπό εξέταση, οι πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 18 έως 30 ετών θα μπορούν να παραμείνουν έως και τέσσερα χρόνια στη χώρα προορισμού.

Αν η συμφωνία περάσει, θα χορηγείται βίζα για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων στις χώρες που συμμετέχουν. Οι όροι πιθανόν θα περιλαμβάνουν την απαίτηση ασφάλισης υγείας και την απόδειξη επαρκών πόρων διαβίωσης, χαρακτηριστικά και άλλων προγραμμάτων κινητικότητας σε όλο τον κόσμο.

Η πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ. Πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη ευκαιρία θα μπορούσε να προκύψει τον Μάιο σε σύνοδο γενικών υποθέσεων.

Η απόφαση της Επιτροπής, η οποία στο παρελθόν ήταν κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε παραχώρηση που επιδίωκε η Βρετανία μετά το Brexit, θεωρείται ως τομή στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ, αναφέρει ο Guardian.

Πληροφορίες από Skynews, Guardian 

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News