skoni athina2 scaled.jpg

Καλυμμένος από ένα πυκνό σύννεφο αφρικανικής σκόνης είναι από το πρωί της Πέμπτης (28.03.24) ο αττικός ουρανός.

Ο συνδυασμός ζέστης και αφρικανικής σκόνης έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ειδικά στην Κρήτη, όπου σημειώθηκαν και σήμερα θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω εικόνες τόσο από την Αττική όσο και από την Κρήτη, που καταγράφουν την ένταση του φαινομένου, με τους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκι» στις ευάλωτες ομάδες.

 

 

 

Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Ρέθυμνο, υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης.

Όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα, οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πότε υποχωρεί η σκόνη

Από την πλευρά του, ο γνωστός μετεωρολόφος Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει ότι από τοι απόγευμα της Πέμπτης η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί.

«Μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο.

Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας», επισημαίνει ο ίδιος.

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News