cyprus gaza reut scaled.jpg

Από τη Λάρνακα της Κύπρου και με προορισμό την Γάζα, αναχώρησε σήμερα (09.05.2024) ένα φορτηγό πλοίο γεμάτο με ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε μια νέα δοκιμή για τον θαλάσσιο διάδρομο που δημιουργήθηκε για τη μεταφορά βοήθειας στην Παλαιστίνη, που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ένα αμερικάνικο πλοίο έφυγε από την Κύπρο προς τη Γάζα. Το φορτηγό πλοίο κατευθύνεται στον παλαιστινιακό θύλακα από το λιμάνι της Λάρνακας γεμάτο με ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε για το υπό αμερικανική σημαία MV Sagamore:

«Φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, αναχώρησε από το λιμάνι Λάρνακας, πριν το μεσημέρι για τη Γάζα». Και συνέχισε μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Το πλοίο μεταφέρει σημαντικό φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Κύπρο».

Η ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να μεταφερθεί σε μια προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Γάζας πριν μεταφερθεί στο παλαιστινιακό έδαφος.

Κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους παροχής βοήθειας στη Γάζα μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ για επικείμενο λιμό εν μέσω της απότομης μείωσης των διεθνών χερσαίων παραδόσεων βοήθειας, που ελέγχεται αυστηρά από το Ισραήλ, το οποίο πολιορκεί τη Λωρίδα της Γάζας από τις 9 Οκτωβρίου 2023.

Η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, σε συνεργασία με την αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen, ναύλωσε τον Μάρτιο το πρώτο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας που ταξίδεψε από την Κύπρο στη Γάζα.

Εντούτοις, η διεθνής κοινότητα και ΜΚΟ τονίζουν, ότι αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος, καθώς και οι αεροπορικές ρίψεις βοήθειας από αεροπλάνα από πολλές χώρες στη Γάζα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω ξηράς.

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News