istock 1437026399.jpg

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων της ΑΑΔΕ και για τα νομικά πρόσωπα.

Τα νομικά πρόσωπα και οι εταιρικές που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να συμπληρώσουν την φορολογική δήλωση στο Έντυπο Ν.

Η προθεσμία δήλωσης της φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του 6ου μήνα, από το τέλος του φορολογικού έτους. Έτσι, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που θα υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ψηφιακά, ως χρόνος υποβολής της δήλωσης θεωρείται ο χρόνος της οριστικοποίησής της.

Όσον αφορά την διαδικασία της δήλωσης, με την οριστικοποίηση της υποβολής της, βεβαιώνεται ο φόρος και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία θα καταβάλλεται ο φόρος μέσω τραπεζών, ανάλογα με τον τρόπο που ο υπόχρεος έχει επιλέξει (εφάπαξ ή με δόσεις) μέχρι τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας.

Ειδικά για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης του προηγούμενου εδαφίου, οι 2 πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης.

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News