6168298 scaled 1.webp.webp

Από την 1η Απριλίου πρόκειται να δούμε αύξηση του κατώτατου μισθού, με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, να τονίζει ότι με τα 830 ευρώ «πηγαίνουμε σε αύξηση της τάξεως του 27%» σε σχέση με το 2019.

Ειδικότερα, «Είναι δύσκολη η “άσκηση” της αύξησης του κατώτατου μισθού», είπε η κ. Μιχαηλίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και εξήγησε:

«Πρέπει συγχρόνως να καταφέρεις τρία πράγματα: 1. να ενισχύσεις το νοικοκυριό και δη το ευάλωτο που είναι στον κατώτατο μισθό, 2. να αφήσεις τον εργοδότη να μπορέσει να τον προλαμβάνει έτσι ώστε να μην έχουμε απολύσεις ως απόρροια του κατώτατου μισθού και 3. την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμβαδίζει με την αύξηση του μέσου μισθού. Μέχρι τώρα, από το 2019 μέχρι και το 2023, είχαμε μία αύξηση του μέσου μισθού στο 20% και του κατώτατου πάλι στο 20%», ανέφερε επίσης η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ακόμα είπε: «Ο σωρευτικός πληθωρισμός είναι στο 16,6%, την ώρα που ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει στο 27,7%. Αυτό μάς βγάζει σε σχέση με το 2019 σε τρεις παραπάνω μισθούς στην τσέπη σε σχέση με το 2019. Ο Έλληνας του 2024 έχει τρεις κατώτατους μισθούς παραπάνω στην τσέπη σε σχέση με τον Έλληνα του 2019».

«Ο κατώτατος μισθός αφορά πάνω από μισό εκ. Έλληνες που έχουν σχέση με το ταμείο ανεργίας»

«Το ποσοστό των συμπολιτών μας που απασχολείται με τον κατώτατο μισθό είναι μικρότερο απ’ ότι στο παρελθόν», είπε επίσης η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Ο κατώτατος μισθός αφορά και σε πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες που έχουν κάποια σχέση με το ταμείο ανεργίας. Έχουμε 510.000 Έλληνες που είναι δικαιούχοι του τακτικού επιδόματος ανεργίας που τώρα διαμορφώνεται στα 510 ευρώ».

«Έχουμε πολλές Ελληνίδες που τώρα θα πάρουν τον υψηλότερο κατώτατο μισθό μορφή επιδόματος μητρότητας κι έχουμε επίσης όσους απασχολούνται σε προγράμμματα όπως το “55-67” η κοινωφελής εργασία, οι οποία τώρα θα πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι δεδομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού».

Όσον αφορά το κλιμακωτό επίδομα ανεργίας, αυτό θα εξαρτάται από την προϋπηρεσία και το ύψος του μισθού που λαμβάνει ένας εργαζόμενος πριν γίνει δικαιούχος της συγκεκριμένης παροχής. Το επίδομα μάλιστα θα βαίνει μειούμενο, προκειμένου να ωθεί τον δικαιούχο να μπει στην αγορά εργασίας.

Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News