giatros 2.jpg

«Λουκέτο» έχουν βάλει από χθες, Τετάρτη (08.05.24) τα διαγνωστικά κέντρα με τους εργαστηριακούς γιατρούς να συμμετέχουν σε τριήμερες κινητοποιήσεις για το clawback, δηλώνοντας απελπισμένοι και προειδοποιώντας για «κύμα» μετανάστευσης σε άλλες χώρες.

Πάνω από 1.400 Μικροβιολογικά και Διαγνωστικά Κέντρα (εκτός Αθήνας και Πειραιά) βρίσκονται από την Τετάρτη 8 Μαΐου σε τριήμερες κινητοποιήσεις ζητώντας από την κυβέρνηση την κατάργηση του αποστραγγιστικού μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), το οποίο έχει οδηγήσει τον κλάδο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών – παρόχων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι με τα Εργαστήριά τους αποτελούν στηλοβάτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, δηλώνουν παντελή αδυναμία να σηκώσουν το βάρος της ελλειμματικής κρατικής επιχορήγησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων, η οποία μετακυλίεται από το 2012 ως clawback και rebate στις -καταχρεωμένες πλέον- επιχειρήσεις τους.

Η πρόεδρος των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, υποστηρίζει πως μετά από 12 χρόνια τα εργαστήρια έχουν «γονατίσει».

«Το clawback αυτή τη στιγμή μαζί με το rebate ξεπερνά το 60% περικοπή στο τιμολόγιο. Δεν γίνεται το κόστος της κοινωνικής πολιτικής να το σηκώνουν να εργαστήρια και να καταστρέφονται οι επιστήμονες. Αυτό θα καταστρέψει και τη χώρα και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Διάγνωση. Το κράτος πρέπει να έχει συνυπευθυνότητα στο clawback. Εμείς θα πρέπει να δίνουμε το 5% και το κράτος να αυξήσει τον προϋπολογισμό του, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Και ιδιαίτερα τώρα, μετά τον Covid-19 και με τον long Covid και με τα χρόνια νοσήματα που έχουν ουσιαστικά τάση ανόδου, γιατί είμαστε και υπέργηρη χώρα», σημειώνει.

Η Ράνια Σουλτούκη, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr πως στην περιοχή έχουν κλείσει τρία εργαστήρια, ενώ οι συνάδελφοί της αναγκάζονται να κάνουν παράλληλα και άσχετες δουλειές για να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Οι περιγραφές της είναι σοκαριστικές:

«Υπάρχουν εργαστήρια που οι γιατροί βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί χρωστούν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και συνεχίζουν και δουλεύουν για να συγκεντρώσουν χρήματα για να ξεχρεώσουν. Όμως, δεν υπάρχει λύση και δεν ξεχρεώνουν ποτέ γιατί τα χρέη “διπλώνουν”. Το άλλο που κάνουν είναι να μεταβιβάζουν περιουσίες στα παιδιά τους με τον τρόμο ότι το clawback είναι ένα δημόσιο χρέος, το οποίο και μετά θάνατον θα επιβαρύνει τα παιδιά τους και θα χάσουν τα σπίτια τους. Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα», επισημαίνει.

Διαγνωστικά Κέντρα: Οι τιμές «καθηλωμένες» από το … 1991

Το πρόβλημα περιγράφει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), ο οποίος συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των γιατρών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, επί δώδεκα συνεχή χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί υφίστανται μια διαρκή υφαρπαγή των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ (clawback) , η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα αγγίζει τα όρια του 60%.

Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την πλευρά της πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τους επιστήμονες που παρέχουν έργο, αναφέρει ο ΙΣΘ.

«Ζούμε μεγάλη οικονομική εξαθλίωση και τα χρέη που πληρώνουμε μετά από 12 ολόκληρα χρόνια εφαρμογής του clawback είναι συσσωρευμένα. Υπάρχει μια υποτιμολόγηση 41% και τιμές που είναι καθηλωμένες από το 1991, από τη στιγμή που όλα τα είδη μας τα οποία προμηθευόμαστε προκειμένου να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας έχουν μια αύξηση της τάξεως του 350%. Είναι μη αντιμετωπίσιμα πλέον αυτά τα χρέη γιατί όλα έχουν “διπλώσει”. Και πολιτική λύση δεν υπάρχει”, σημειώνει η κα. Σουλτούκη.

Για «κλίμα απελπισίας» και «κραυγή αγωνίας» από όλους τους συναδέλφους της που δεν μπορούν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους κάνει λόγο στο iatropedia,gr, η Κυριακή Κώτσα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών Δυτικής Ελλάδας.

Η οργή ξεχειλίζει από όλους, όπως λέει:

«Έχουμε πολλά έξοδα στα αντιδραστήρια, στο προσωπικό, τα λειτουργικά έξοδα. Τα εργαστήριά μας έχουν πλέον μηδενική αντοχή. Είναι μια απελπιστική κατάσταση. Κάθε υπουργό Υγείας που επισκεπτόμαστε μέχρι τώρα μας ζητάει “χρόνο”. Αυτόν τον χρόνο εμείς πια δεν τον έχουμε. Πιεζόμαστε ασφυκτικά και η αντίδρασή μας είναι το κλείσιμο των εργαστηρίων μας, σήμερα, αύριο και μεθαύριο. Έχουμε ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό με ένα τεχνητό χρέος 1,6 δισ. Συνεχώς προστίθενται κοστοβόρες εξετάσεις χωρίς καμία πρόνοια αύξησης του προϋπολογισμού με ταυτόχρονη αναφορά στο ΦΕΚ πως “τυχόν υπέρβαση του προϋπολογισμού αντισταθμίζεται με τον μηχανισμό clawback”. Δηλαδή δεν επιβαρύνεται το κράτος αλλά θα επιβαρύνονται οι εργαστηριακοί γιατροί οι οποίοι τις κάνουν χωρίς να τις πληρώνονται. Αυτά είναι ξεκάθαρα μέσα στο ΦΕΚ των εξετάσεων», σημειώνει.

Έρχεται μεγάλο κύμα μετανάστευσης των εργαστηριακών γιατρών στο εξωτερικό

Η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, υποστηρίζει πως οι ελλείψεις εργαστηριακών γιατρών σε όλη την Ευρώπη και η αντίστοιχη μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας από χώρες που δίνουν εξαιρετικά μεγάλους μισθούς για να στελεχώσουν τα συστήματα Υγείας τους, αναμένεται να φέρει ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης ελλήνων γιατρών προς διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία.

«Ζητούν γιατρούς με πάρα πολύ καλούς μισθούς. Έρχονται στους Ιατρικούς Συλλόγους κάθε μέρα προσφορές για εργασία από άλλες χώρες, που σε δέχονται με ανοιχτές αγκάλες και με παχυλούς μισθούς. Αυτές οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα πραγματικά θα διώξουν τους έλληνες γιατρούς. Αναμένεται να υπάρξει ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης, διότι όπως καταλαβαίνετε, ένα κράτος που έχει επιλέξει να φτωχοποιήσει τους επιστήμονές του θα δώσει σημείο φυγής προς άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πραγματικά πάρα πολύ καλές προσφορές», τονίζει.

Ένα επίσης, ανησυχητικό σημάδι αφορά αυτή τη φορά τους ίδιους τους πολίτες και τους ασφαλισμένους της χώρας.

Εξαιτίας αυτής της αρνητικής εικόνας που εκπέμπει ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών, οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν αυτή τη στιγμή εργαστηριακές ειδικότητες όπως είναι η μικροβιολογία, η παθολογία, η αντινολογία, η πυρηνική ιατρική, η παθολογανατομική και η κυτταρολογία. Οι τελευταίες τρεις, μάλιστα, είναι αυτές που ασχολούνται με τη διάγνωση του καρκίνου.

Αυτό σημαίνει, όπως λέει η Άννα Μαστοράκου πως η στελέχωση των νοσοκομείων σε εργαστηριακούς γιατρούς είναι πραγματικά πλημμελής και πλέον τα νοσοκομεία με δυσκολία ανταποκρίνονται στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

«Κανονικά θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η διάγνωση της χώρας αυτή τη στιγμή πλήττεται από αυτό το μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που αφορά μόνο τους γιατρούς, είναι ένα μέτρο που “χρεωκοπεί” αυτή τη στιγμή όλη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», επισημαίνει η ίδια.

«Κανένας νέος συνάδελφος δεν θέλει να ακολουθήσει ειδικότητα εργαστηριακή και αναμένεται να υποστεί ένα καίριο ‘χτύπημα’ η διάγνωση στη χώρα μας. Και γνωρίζουμε όλοι πως σωστή διάγνωση χωρίς εργαστηριακό γιατρό δεν γίνεται. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά», προσθέτει και η Κυριακή Κώτσα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου καλύπτει απόλυτα, όπως λέει, τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές ενώσεις εργαστηριακών γιατρών και καλεί την πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία οδηγεί καθημερινά σε αφανισμό τα μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια.

«Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε και στον θάνατο, γιατί το χρέος μετακυλίεται στα παιδιά μας, τα οποία στο τέλος θα κάνουν αποποίηση κληρονομιάς για να μην επιβαρυνθούν με αυτά τα υπέρογκα χρέη που μας βαρύνουν. Και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, από το πιο μικρό εργαστήριο έως το μεγαλύτερο», επισημαίνει σε τραγικό τόνο η κα. Κώτσα.

Η κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών καλύπτεται και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Της Γιάννας Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News