loatki londino mak1.webp.webp

Με μία μακροσκελή απόφαση 88 σελίδων, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε στο ερώτημα τι σημαίνει “γυναίκα” σύμφωνα με την ισχύουσα βρετανική νομοθεσία.

Κάνοντας ερμηνεία του νόμου, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι: “ο ορισμός του φύλου στον νόμο περί ισότητας του 2010 καθιστά ξεκάθαρη την έννοια ότι το φύλο είναι δυαδικό και ότι ένα άτομο είναι είτε γυναίκα είτε άνδρας”.

Εκτός από τις γυναίκες που έφεραν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, τις επικεφαλής της σκωτσέζικης οργάνωσης For Women Scotland, μία άλλη γυναίκα, επίσης Σκωτσέζα, γιορτάζει ίσως περισσότερο από κάθε άλλη. Η νίκη του στρατοπέδου των γυναικών που επί πολλά χρόνια διασταύρωναν τα ξίφη τους σε δημόσιες διαμάχες για να πείσουν ότι δεν είναι “άνθρωποι που έχουν περίοδο” αλλά γυναίκες φέρνει στο προσκήνιο τη δημιουργό του πολυδιαβασμένου και κυριολεκτικά λατρεμένου μάγου Χάρι Πότερ, τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Η διάσημη συγγραφέας, που έχει τεράστια επιρροή και εκατομμύρια αναγνώστες αλλά και χιλιάδες ακολούθους στα κοινωνικά δίκτυα, χαρακτηρίστηκε τρανσφοβική, σεξίστρια, δέχθηκε ατέλειωτα μηνύματα μίσους για τις θέσεις της και αποκαθηλώθηκε στα μάτια μιας ολόκληρης γενιάς που μεγάλωσε με τα βιβλία της αλλά πλέον ένοιωθε απογοητευμένη.

“Άνθρωποι που έχουν περίοδο”: Η ανάρτηση του 2020 που είχε ανάψει φωτιές

Όλα είχαν ξεκινήσει από μία ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (τότε Twitter) το καλοκαίρι του 2020. Σχολιάζοντας τη φράση “άνθρωποι που έχουν περίοδο”, είχε γράψει “είμαι βέβαιη ότι κάποτε είχαμε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Ας με βοηθήσει κάποιος

Σήμερα, λίγα λεπτά από τη στιγμή που ο λόρδος Χοτζ διάβασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Ρόουλινγκ πήρε πάλι το πληκτρολόγιο και έγραψε:

“Χρειάστηκαν τρεις εξαιρετικές, επίμονες Σκωτσέζες, με μια στρατιά γυναικών πίσω τους, για να εκδικαστεί αυτή η υπόθεση από το Ανώτατο Δικαστήριο και, κερδίζοντας, προστάτευσαν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. @ForWomenScot, είμαι τόσο περήφανη που σας γνωρίζω”.

Αργότερα πρόσθεσε: “Οι τρανς άνθρωποι έχουν χάσει μηδενικά δικαιώματα σήμερα, αν και δεν αμφιβάλλω ότι κάποιοι (όχι όλοι) θα είναι εξαγριωμένοι που το Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξε τα δικαιώματα των γυναικών που βασίζονται στο φύλο”.

Πώς ορίζονται οι λέξεις “γυναίκα” και “φύλο” – Τι προβλέπεται για τα διεμφυλικά άτομα

Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά με τη σωστή ερμηνεία του νόμου περί ισότητας του 2010, ο οποίος ισχύει σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Ο Λόρδος Χοτζ σημείωσε στην αγόρευσή του ότι το κεντρικό ερώτημα ήταν πώς ορίζονται οι λέξεις “γυναίκα” και “φύλο” στη νομοθεσία.

Επιπλέον, είπε: “Η ομόφωνη απόφαση αυτού του δικαστηρίου είναι ότι οι όροι γυναίκα και φύλο στον νόμο περί ισότητας του 2010 αναφέρονται σε βιολογική γυναίκα και βιολογικό φύλο. Αλλά προτρέπουμε να μην γίνεται ανάγνωση αυτής της κρίσης ως να μην διαβάζουμε αυτή την κρίση ως θρίαμβο μιας ή περισσότερων ομάδων στην κοινωνία μας σε βάρος μιας άλλης, δεν είναι”.

Πρόσθεσε δε, ότι η νομοθεσία παρέχει στα διεμφυλικά άτομα “προστασία, όχι μόνο από τις διακρίσεις μέσω του προστατευόμενου χαρακτηριστικού της αλλαγής φύλου, αλλά και από τις άμεσες διακρίσεις, τις έμμεσες διακρίσεις και την ουσιαστική παρενόχληση στο επίκτητο φύλο τους”.


Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.