Make America Great Again: Το μεγάλο στοίχημα του Ντόναλντ Τραμπ πριν ακόμα πάρει τα «κλειδιά» του Λευκού Οίκου. Σήμερα, ως αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως δίνει «σάρκα και οστά» στο όνειρό του, με τις κινήσεις να προκαλούν «τριγμούς» σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα… η ριζική αναδιάρθρωση με περικοπές που ετοιμάζει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μεταξύ των μεγάλων αλλαγών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ… η κατάργηση πρεσβειών, οι απολύσεις διπλωματών και τα έγγραφα από Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, το οποίο φέρνει στο «φως» λεπτομέρειες από το περιεχόμενο του σχεδίου του εκτελεστικού διατάγματος, που πρόκειται να υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η «αναδιάρθρωση Τραμπ» περιλαμβάνει την εξάλειψη σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων στην Αφρική, καθώς και το κλείσιμο πρεσβειών και προξενείων σε ολόκληρη την ήπειρο. Παράλληλα, ζητείται η συρρίκνωση γραφείων που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, τους πρόσφυγες, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το εκτελεστικό διάταγμα, που ενδέχεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα αποσκοπεί στην επιβολή «μίας πειθαρχημένης αναδιοργάνωσης» του υπουργείου Εξωτερικών, μειώνοντας τη «σπατάλη, απάτη και κατάχρηση», σύμφωνα με αντίγραφο 16 σελίδων που εξασφάλισε η εφημερίδα The New York Times.
Σε σχόλιό του ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο περιορίστηκε να πει πως πρόκειται για «fake news».
This is fake news. The @nytimes falls victim to another hoax. https://t.co/hXSiV1t9HC
— Marco Rubio (@marcorubio) April 20, 2025
Οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την 1η Οκτωβρίου.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης απολύσεις διπλωματών καριέρας και υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, με αρκετούς να τίθενται σε άδεια μετ’ αποδοχών. Παράλληλα, θα σταλούν ειδοποιητήρια απόλυσης. Επίσης, θα καταργηθούν οι εξετάσεις για την Υπηρεσία Εξωτερικών, ενώ η πρόσληψη νέων διπλωματών θα βασίζεται στην «ευθυγράμμιση με το όραμα εξωτερικής πολιτικής του προέδρου».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την εκπόνηση εγγράφων, την ανάπτυξη και αναθεώρηση πολιτικής, αλλά και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Μία από τις πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις είναι η κατάργηση του Γραφείου Αφρικανικών Υποθέσεων, που θα αντικατασταθεί από έναν ειδικό απεσταλμένο με περιορισμένες αρμοδιότητες, που θα αναφέρεται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Όλες οι «μη απαραίτητες» διπλωματικές αποστολές στην υποσαχάρια Αφρική θα κλείσουν έως την 1η Οκτωβρίου, ενώ διπλωμάτες θα αποστέλλονται στην ήπειρο μόνο για «στοχευμένες, καθοδηγούμενες από την αποστολή αναπτύξεις».
Το γραφείο υποθέσεων της Βόρειας Αμερικής θα εποπτεύει πλέον τις σχέσεις με τον Καναδά υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Οτάβα θα υποστεί σημαντική συρρίκνωση.
Καταργούνται τα γραφεία που ασχολούνται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μετανάστευση και τους διεθνείς οργανισμούς. Οι αρμοδιότητές τους θα απορροφηθούν ή θα περιοριστούν, ενώ μειώνεται και η θέση του υφυπουργού που τα εποπτεύει. Καταργείται επίσης το Γραφείο Ειδικού Απεσταλμένου για το Κλίμα.
Το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας θα απορροφήσει τα απομεινάρια της USAID, η οποία έχει ήδη αποδυναμωθεί σημαντικά. Το προσωπικό θα ενταχθεί σε ένα νέο, περιφερειακά εξειδικευμένο μοντέλο υπηρεσιών σταδιοδρομίας, με υποψηφίους να επιλέγουν σε ποιο γεωγραφικό σώμα θέλουν να υπηρετήσουν.
Όπως επισημαίνουν οι New York Times, το συγκεκριμένο προσχέδιο είναι ένα από τα πολλά έγγραφα που κυκλοφορούν στη διοίκηση τις τελευταίες ημέρες, με άλλα να προτείνουν μείωση του προϋπολογισμού κατά 50% και άλλα κατάργηση 10 πρεσβειών και 17 προξενείων παγκοσμίως. Μένει να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του εκτελεστικού διατάγματος, κάτι που αναμένεται σύντομα.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανές περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.
Πηγή: www.newsit.gr
