Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη (29 Ιουλίου 1925, Xίoς) —_ με αποτέλεσμα το 2025 να έχει χαρακτηριστεί προς τιμήν του συνθέτη και πολιτικού «Eras Μίκη Θεοδωράκη». Στο πλαίσιο των εν λόγω εκδηλώσεων, στο θέατρο Παλλάς, από τις 31 Ιανουάριου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα ανέβει η παράσταση-θρύλος «Όμορφη πόλη».
Μαζί με τα σπουδαία ποιητικά κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται για πρώτη φορά και πεζά κείμενα του Γιώργου Βάλαρη (υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης), τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας – ο έρωτας, η ξενιτιά, ο θάνατος, η Ρωμιοσύνη. Μαζί τους τα γνήσια λαϊκά και εμβληματικά τραγούδια του συνθέτη («Όμορφη πόλη», «Φεγγάρι, μάγια μου ‘κανες», «Tης δικαιοσύνης», «Ένα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά») σε σύγχρονο οπτικοακουστικό θέαμα. Τραγουδούν ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελένη Βιτάλη, ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα. Ερμηνεύουν η Λυδία Κονιόρδου και ο Μιχάλης Σαράντης. Μαζί τους η Τάνια Τσανακλίδου.
Η «Ομορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε tis παραστάσεις της στις 9 Ιουνίου 1962 στο θέατρο Παρκ (το αντίπαλον δέθ5, η «O60s ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, στις 14 Ιουνίου στο Μετροπόλιταν). Και τα δύο έργα τα υποδέχθηκε ο Timos Tns εποχή$ τόσο με ενθουσιασμό όσο και με επιφυλακτικότατα. Αξίζει να αναφερθεί ότι την άνοιξη του 1962 ο Μίκης Θεοδωράκη5, σε συνέντευξη Τύπου που αφορούσε την παράσταση, υποσχέθηκε όχι απλά την ενασχόλησή του με την επιθεώρηση, αλλά πολύ περισσότερο μια προσπάθεια ανανέωση5 και αναβάθμισης του είδους Καινοτομία ins «Ομορφης πόλης» αποτέλεσε η προσπάθεια να δοθεί ένας άλλος πολιτικός προσανατολισμός στη σάτιρα. Ο τρόπο5 που χειρίζεται ο Μποστ το θέμα των πριγκιπικών γόμων (Σοφία – Χουάν Κάρλθ5), η έκταση που αφιερώνει στο γεγονός και ο αιχμηρό5 σχολιασμός του, δεν είχαν ως τότε εμφανιστεί σε επιθεώρηση. Στις πρώτες δεκαετίες ακμής του είδους το πρόσωπο του βασιλιά ήταν θε- σμό5 που δεν επιτρεπόταν να σατιρίζεται. Η διακωμώδηση της βασιλικής οικογένειας στην «Ομορφη πόλη» αποτελεί προσπάθεια σατιρικής και, προφανώς, πολιτικής επίθεσης στον ίδιο τον θεσμό της βασιλείας.
Το ομότιτλο τραγούδι, γεννήθηκε από τους στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη και τη μουσική του αδελφού του, Μίκη, και στις πρώτες ηχογραφήσεις καταγράφεται και με τον τίτλο «Θα γίνεις δίκιά μου». Περιλαμβάνεται στον κύκλο τραγουδιών «Λιποτάκτε5» που συνέθεσε ο μεγάλο5 μα5 συνθέτης την περίοδο 1952-54, ενώ η πρώτη ηχογράφηση έλαβε χώρα το 1960 στο παλιό στούντιο της Columbia με τη φωνή του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, στο μπουζούκι τον Μανώλη Χιώτη και στην κιθάρα τον Δημήτρη Φάμπα. Το 1965 η «Ομορφη πόλη» ηχογραφήθηκε με τη φωνή της Μαρινέλλας.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Πηγή: www.gossip-tv.gr
