Σήμερα Τετάρτη στις 10:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται η μεταφορά του φέρετρου με το σκήνωμα του Πάπα Φραγκίσκου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τους χιλιάδες πιστούς που αναμένεται να προσέλθουν στο Βατικανό για το τελευταίο αντίο στον αγαπητό τους «Ποντίφικα των φτωχών».
Ο τάφος του Πάπα Φραγκίσκου θα βρίσκεται στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore στη Ρώμη.
Το αποφάσισε μόνος του… Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ήθελε έναν τάφο κοντά στο άγαλμα της Παναγίας της Σωτηρίας του Ρωμαϊκού Λαού. Στην εκκλησία που είναι γνωστή ως η Βηθλεέμ της Δύσης γιατί κάτω από το βωμό κρατά πέντε κομμάτια ξύλου που αποδίδονται στην Ιερά Κούνια του Ιησού.
Στο φέρετρο του ποντίφικα θα υπάρχει μόνο μια επιγραφή: Φραγκίσκος.
Γιατί όμως ο Μπεργκόλιο επέλεξε αυτό το μέρος για την ταφή του; Στη βάση των πάντων βρίσκεται ένα προειδοποιητικό όνειρο με την Παναγία και ένας ευεργέτης που αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα της ταφής.
Ο Πάπας και η Βασιλική
Το φέρετρο του Πάπα θα μεταφερθεί εδώ το Σάββατο 26 Απριλίου, αμέσως μετά την κηδεία μπροστά από τον Άγιο Πέτρο. Στεγάζεται σε μια κόγχη στο παρεκκλήσι του Παύλου, όπου είναι ήδη θαμμένοι ο Άγιος Πίος Ε’ και ο Παύλος Ε’ Μποργκέζε. Η πρόσβαση γίνεται από την αριστερή πλευρά του κεντρικού χώρου (τώρα υπάρχει ξύλινη κατασκευή με λουκέτο για να εμποδίζει την πρόσβαση και να καλύπτει τη θέα).
«Εύχομαι το τελευταίο μου επίγειο ταξίδι να τελειώσει ακριβώς σε αυτό το αρχαίο Μαριανό ιερό όπου πήγαινα να προσευχηθώ στην αρχή και στο τέλος κάθε Αποστολικού Ταξιδιού», έγραψε ο Φραγκίσκος στη διαθήκη του με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022.
Στη συνέχεια οι οδηγίες για την ταφή: «Ζητώ να προετοιμαστεί ο τάφος μου στην κόγχη του πλαϊνού χωρου. Ο τάφος πρέπει να είναι στο χώμα. Λιτός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και με μοναδική επιγραφή: Φραγκίσκος. Τα έξοδα για την προετοιμασία της ταφής μου θα καλυφθούν από το ποσό του ευεργέτη που έχω κανονίσει, να μεταφερθεί στην Παπική Βασιλική της Santa Maria Maggiore και του οποίου έχω δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στον μονσινιόρ Ρολάντας Μακρίκας, Έκτακτο Επίτροπο του Κεφαλαίου της Λιβερίας.
Ο Rolandas Makrickas, 53, Λιθουανός, Συνοδηγός Αρχιερέας της Παπικής Βασιλικής της Santa Maria Maggiore, είναι το μόνο πρόσωπο που αναφέρεται στη διαθήκη του Πάπα. Και σήμερα λέει στο Messaggero ότι ο ευεργέτης που πλήρωσε τον τάφο του Φραγκίσκου σύμφωνα με τον ίδιο “θα είναι παρών στην κηδεία αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τον αναγνωρίσει. Ούτε εγώ”.
Ο Μακρίκας εξηγεί ότι «όλα ξεκίνησαν από μια συνάντηση που είχαμε με τον Άγιο Πατέρα τον Μάιο του 2022, όταν ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα προέκυψε αυτό της παρέμβασης στη δομή του Παρεκκλησιού του Παύλου (όπου υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Σωτηρίας του Ρωμαϊκού Λαού και οι τάφοι των Πάπα Παύλου Ε’ και Κλήμη Η’). Με εκείνη την ευκαιρία του είπα ότι αφού ερχόταν τόσο συχνά στη Βασιλική, αν θα έπρεπε να σκεφτεί να στήσει και τον τάφο του εδώ».
Το όνειρο που προηγήθηκε
Σε εκείνο το σημείο, θυμάται ο ιερομόναχος, ο ποντίφικας του χαμογέλασε και του υπενθύμισε ότι οι πάπες είναι θαμμένοι στον Άγιο Πέτρο. Αλλά μετά άλλαξε γνώμη: «Μετά από μια εβδομάδα με πήρε πίσω και μου είπε αυτά τα λόγια: «Η Παναγία μου είπε: Είναι καιρός να ετοιμάσεις τον τάφο σου». Και μετά πρόσθεσε ότι ήταν χαρούμενος γιατί «η Παναγία δεν με ξέχασε», είπε.
«Μου είπε απλώς: “Βρες ένα μέρος για τον τάφο μου γιατί θέλω να με θάψουν σε αυτή τη βασιλική και ήσουν λίγο προφήτης”. Παρενέβη η Παναγία, δεν είμαι ο πραγματικός πρωταγωνιστής», συμπλήρωσε.
Ο Φραγκίσκος του έδωσε οδηγίες για τον τάφο: «Απλός, όπως ήταν η ζωή του. Ήθελε να είναι ταπεινός και ουσιαστικός. Γι’ αυτό ο τάφος θα φέρει μόνο την επιγραφή του ονόματός του, Φραγκίσκου, τον θωρακικό του σταυρό που φορούσε και ως επίσκοπος και ως Πάπας. Μια άλλη λεπτομέρεια: ο τάφος του είναι από μάρμαρο που προέρχεται από τη χώρα της Λιγουρίας»
Ο ευεργέτης
Ο Μακρίκας μιλάει και για τον ευεργέτη που θα πληρώσει τον τάφο: «Ούτε εγώ τον ξέρω. Μόλις μου είπε, για το κόστος: “Υπάρχει κάποιος που θέλει να κάνει αυτή τη χειρονομία”. Πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε ένα άνευ προηγουμένου προηγούμενο. Πιστεύω ότι είναι ο πρώτος Πάπας στην ιστορία που πλήρωσε τον τάφο του, ή τουλάχιστον που το σκέφτηκε ανεξάρτητα».
Από σήμερα αναμένεται μεγάλη εισροή πιστών: «Η Βασιλική δεν είναι πολύ μεγάλη, είναι η μικρότερη από τις τέσσερις βασιλικές, γι’ αυτό σχηματίζεται αμέσως η γραμμή. Λέω απλώς ότι με λίγη υπομονή όλοι θα μπορέσουν να μπουν και να επισκεφτούν τον μελλοντικό τάφο του Πάπα Φραγκίσκου» κατέληξε.
Πηγή: www.diaforetiko.gr
