437853 se poies periptoseis prepei na parete magnisio.jpg

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να πάρετε μαγνήσιο Είναι το κλειδί για λειτουργίες όπως η συστολή των μυών, η υγεία των οστών, το νευρικό σύστημα και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει κράμπες, κόπωση, εντερικές διαταραχές, ακόμη και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το σώμα δεν παράγει μαγνήσιο, επομένως πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων όταν χρειάζεται.

Advertisement

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Μια πλούσια σε μαγνήσιο διατροφή, μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση φυσικών τροφίμων που περιέχουν αυτό το βασικό μέταλλο για πολλές λειτουργίες του σώματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής, οι ενήλικες χρειάζονται μεταξύ 310 και 420 mg μαγνησίου την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και οι σπόροι κολοκύθας.

Η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας αυτών των τροφίμων, μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των καθημερινών αναγκών.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το πλιγούρι βρόμης, το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως, είναι επίσης ιδανικές επιλογές.

Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα μαύρα φασόλια, δεν παρέχουν μόνο μαγνήσιο, αλλά και φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες.

Ομοίως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, πρέπει να περιλαμβάνονται τακτικά στη διατροφή.

Η μαύρη σοκολάτα, με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 70%, είναι ένας καλός σύμμαχος σε μέτριες μερίδες. Τέλος, ψάρια όπως ο σολομός και τρόφιμα όπως το αβοκάντο συμπληρώνουν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο.

Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση φρέσκων και ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων είναι το κλειδί για την εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης αυτού του βασικού θρεπτικού συστατικού. Φυσικά, μερικές φορές δεν αρκεί να τρώτε μια υγιεινή διατροφή.

Πότε να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου

Αν και το μαγνήσιο μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μετάλλου βρίσκεται στους ιστούς και τα οστά, γεγονός που καθιστά τις τιμές στο αίμα μη αντιπροσωπευτικές των επιπέδων μαγνησίου σε όλο το σώμα.

Συμπτώματα όπως κόπωση, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, αϋπνία και μυϊκές αλλοιώσεις, όπως κράμπες και αυξημένες συσπάσεις, αποτελούν τους κύριους δείκτες πιθανής ανεπάρκειας μαγνησίου.

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα καθορίσει εάν είναι απαραίτητο να λάβετε συμπληρώματα μαγνησίου.

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες του κάθε ατόμου, πάντα υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση υγείας.

Για παράδειγμα, για άνδρες ηλικίας 19 έως 30 ετών η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 400 mg / ημέρα και για γυναίκες ηλικίας 19 έως 30 ετών είναι 310 mg / ημέρα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ποσότητα αυξάνεται σε 350-360 mg / ημέρα.

Το NIH αναφέρει επίσης ότι η ανεκτή μέγιστη πρόσληψη μαγνησίου μέσω συμπληρωμάτων είναι 350 mg / ημέρα σε ενήλικες.

Η υπέρβαση αυτής της δόσης μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως διάρροια, κράμπες ή ναυτία.

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας, θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση συγκεκριμένων μορφών μαγνησίου, όπως το κιτρικό μαγνήσιο, πάντα εντός των συνιστώμενων ορίων για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr


Πηγή: www.truelife.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.