Προσοχή στις ψαροκροκέτες – Νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου Οι ψαροκροκέτες αποτελούν μια πολύ καλή και γρήγορη λύση για κάποιον ο οποίος είναι κουρασμένος μετά την δουλειά και θέλει να φτιάξει κάτι γρήγορο και εύκολο για να φάει, ή ακόμη και για να μπορέσει να συμπεριλάβει το ψάρι στην διατροφή των παιδιών, τα οποία συνήθως τις προτιμούν σε σχέση με το φρέσκο ψάρι.
Ωστόσο, μια νέα έρευνα του ελβετικού περιοδικού Bon à Savoir , ένα έντυπο αφιερωμένο στην προστασία των καταναλωτών, τονίζει πως ενδέχεται οι ψαροκροκέτες να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες.
Το περιοδικό διεξήγαγε μια δοκιμή σε δεκαπέντε διαφορετικές μάρκες που εμπορεύονται ψαροκροκέτες και καμία από αυτές δεν βρέθηκε να είναι απαλλαγμένη από επιβλαβείς ουσίες. Σε όλες τις δοκιμές, αποκαλύφθηκε η παρουσία γλυκιδόλης, ακρυλαμιδίου και 3-MCPD. Η ποσότητα τους είναι μικρή και οι τιμές είναι κάτω από το όριο κινδύνου, αλλά, εάν οι ψαροκροκέτες καταναλώνονται συχνά, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, αυξάνοντας εκθετικά τον κίνδυνο καρκίνου.
Advertisement
«Καλύτερα να μην τις δίνετε στα παιδιά»
Η γλυκιδόλη λαμβάνεται από τον εξευγενισμό φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα σε βιομηχανικό επίπεδο.
Ενώ το ακρυλαμίδιο είναι τα σάκχαρα και η ασπαραγίνη (ένα αμινοξύ) που σχηματίζονται στο πανάρισμα, σε υψηλά επίπεδα μαγειρέματος, που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή κατεψυγμένων τροφίμων.
«Κάθε θερμική φάση μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς ουσίες, ειδικά σε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και υδατάνθρακες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο με το μεμονωμένο προϊόν, αλλά με τη διατροφή συνολικά. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, αλλά είναι απαραίτητο να περιοριστεί η κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας.
Καλύτερα να μην τα δίνετε καθόλου σε παιδιά», είπε ο μικροβιολόγος Antonello Paparella στη Repubblica. «Ο κίνδυνος – μας υπενθυμίζει ο ειδικός – δεν είναι άμεσος, αλλά συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου εάν η δίαιτα είναι μη ισορροπημένη και πολύ πλούσια σε επεξεργασμένα προϊόντα».
ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr
Πηγή: www.truelife.gr
