Με την επιστημονική κοινότητα όχι μόνο να μην μπορεί να αποκλείσει ακόμα το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στις Κυκλάδες μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αλλά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός σεισμού μεγέθους κοντά στα 6 ρίχτερ (5 – 5,5 έως 6), η χθεσινοβραδινή δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ειδικό βάρος ως προς την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ο οποίος έχει αποφασιστεί ότι θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη και τη δυναμική του φαινομένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Ευθύμιος Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος που τοποθετήθηκαν από τη Σαντορίνη έχοντας κάνει ήδη τις πρώτες αυτοψίες στην περιοχή Ανύδρου αλλά και οι υπόλοιποι έμπειροι επιστήμονες που ήταν παρόντες σε αυτή, εξέφρασαν την ανησυχία τους (αλλά στα λογικά πλαίσια) για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, διαβεβαιώνοντας ότι παρακολουθούν στενά το φαινόμενο. Και κατέστησαν σαφές ότι η αύξηση του πλήθους των σεισμών, τα μεγέθη τους και η μετακίνηση των επίκεντρων προς τα βορειοανατολικά που μεταφράζονται σε αύξηση του τμήματος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί, αυξάνουν το βαθμό του κινδύνου, συνεπώς δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Το κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν συνοψίζεται στη φράση: «δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά απαιτείται πλήρης επαγρύπνηση», καθώς η δυναμικότητα του ρήγματος είναι νωρίς να προσδιοριστεί με ασφάλεια.
Υπό αυτά τα δεδομένα, έγκυρες πληροφορίες του Reader αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επανειλημμένα από κάθε επιστήμονα χωριστά την εκτίμησή του για το χειρότερο δυνατό σενάριο, δίνοντας στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας (Β. Κικίλια – Ευ. Τουρνά) την εντολή: «προετοιμαστείτε και για τα πιο ακραία σενάρια» που αντανακλά τη φιλοσοφία «κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» ή «καλύτερα υπερβολική πρόληψη παρά αιφνιδιασμός». Εξ ού και το μήνυμα που εξέπεμψε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ήταν “είμαστε σε εγρήγορση”.
Γιατί εξετάστηκαν σενάρια για τσουνάμι
Καλά πληροφορημένες πηγές για όσα διημείφθησαν στη έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό σημειώνουν ότι στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν ακόμη και αυτό ενός τσουνάμι στην περίπτωση ενός μεγάλου υποθαλάσσιου σεισμού ή έκρηξης, έχοντας στο μυαλό τους όλοι το τσουνάμι με κύματα ύψους έως 30 μέτρα που είχαν προκαλέσει ο μεγάλο σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και ο δεύτερος της τάξης των 7,2 ρίχτερ 13 λεπτά μετά τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956 στην Αμοργό. Αυτό σημαίνει και ενδελεχής παρουσίαση ακόμα και χαρτών για τις παράλιες περιοχές που αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει.
«Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Μην κινδυνολογούμε. Η πολιτεία όμως οφείλει να είναι απόλυτα προετοιμασμένη για όλα», μετέφερε αρμόδια πηγή στο Reader, εξηγώντας το σκεπτικό αυτής της συζήτησης και περιγράφοντας κατ’ ουσιαν το επίπεδο αξιολόγησης και ανάλυσης των δεδομένων, ώστε να μετουσιωθούν σε εφαρμόσιμα σχέδια με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκας άλλωστε είχε εμφανιστεί νωρίτερα χθες από τη Σαντορίνη πως αν και το ρήγμα που δίνει το μπαράζ σεισμών των τελευταίων 50 ωρών είναι το ίδιο που προκάλεσε το μεγάλο σεισμό του 1956 «δεν θα δώσει σεισμό 7,6 όπως το 1956, γιατί για να ξαναδώσει έναν τέτοιο σεισμό πρέπει να περάσουν χιλιετίες ολόκληρες».
Το ηφαίστειο και οι ειδικοί
Την υψηλή προετοιμασία μέσω της ανάλυσης όλων των παραμέτρων και της σύνθεσης περισσότερων επιστημονικών πεδίων, καταδεικνύει και η παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου του ακαδημαϊκού και Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Κώστα Συνολάκη, οι γνώσεις και η πλούσια εμπειρία του οποίου θεωρούνται πολύτιμες και μπορεί να συμβάλει στις προβλέψεις κινδύνου. Αλλά και δύο ακόμα προσώπων με εξειδίκευση επί του πεδίου στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, παρά το γεγονός ότι όλες οι αναλύσεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υφιστάμενη σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο βορειοανατολικά του νησιού.
Πρόκειται για τον σεισμολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιο Γκανά, ο οποίος έχει ερευνήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τις μετακινήσεις του ηφαιστείου της Σαντορίνης μετρώντας διεξοδικά επί χρόνια πόσο «φουσκώνει». Και την ηφαιστειολόγο αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού, η οποία έχει συμμετάσχει στην τρισδιάστατη απεικόνιση του «Κολούμπο» με ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου GEOMAR και του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και έχει ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση των ηλεκτρονικών αισθητήρων που έχουν τοποθετηθεί στην καρδιά του ηφαιστείου για τον εντοπισμό κατολισθήσεων.
Σε πλήρη ετοιμότητα η ΔΙ.ΚΑ.Φ.ΚΑ
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο οποίος ενημέρωσε ότι τα στελέχη της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών είναι σε πλήρη ετοιμότητα για ενεργοποίηση όποτε και εφόσον χρειαστεί. Πρόκειται για τη μονάδα που συστήθηκε πέρσι και συνέδραμε τα μέγιστα στην κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία. Αποστολή της άλλωστε είναι η συνδρομή σε όλο το εύρος δράσεως του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων με αυξημένες δυνατότητες και σύγχρονα μέσα και στελέχη έτοιμα να ανταποκριθούν σε μηδενικό χρόνο στις προκλήσεις που η αλλαγή του κλιματικού περιβάλλοντος ή τα ακραία φαινόμενα δημιουργούν.
Ο κρίσιμος ρόλος της παρουσίας της ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη
Την ίδια ώρα, η άμεση μετάβαση της ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη με εναέριους διασώστες και διασωστικά σκυλιά, η παρουσία drones και ελικοπτέρου Bell στο νησί σε συνδυασμό με κάποιες πρώτες σκηνές που ήδη στήθηκαν, ενίσχυσαν την ανησυχία των κατοίκων και γενικότερα των Ελλήνων. Αν και η πρωτόγνωρη αυτή κινητοποίηση μπορεί σε ορισμένους να μοιάζει υπερβολική, ο έχων πολλά «γαλόνια» Καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, περιγράφει την κρισιμότητα της πρόληψης όταν όλα τα ενδεχόμενα για έναν σεισμό της τάξης των 6 ρίχτερ είναι ανοιχτά.
«Διεθνώς η εμπειρία από διασώσεις εγκλωβισμένων σε κτίρια αποδεικνύει ότι κάθε λεπτό μετράει. Αν την πρώτη ώρα από ένα σεισμό ή άλλη καταστροφή οι πιθανότητες εντοπισμού επιζώντων είναι 50% μετά μειώνονται εκθετικά. Στις 2 ώρες οι πιθανότητες πέφτουν στο 5% και μετά από 3 ώρες στο 1%. Συνεπώς η άμεση επέμβαση είναι καταλυτική», σημείωσε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ 100.3. Αν σκεφτεί κανείς πως με το υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας η μετάβαση των διασωστών της ΕΜΑΚ ακόμα και από τις πιο κοντινές έδρες τους σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη που κουνιούνται στο «χορό» του εγκέλαδου αφαιρεί κρίσιμες ώρες, τότε γίνεται άμεσα αντιληπτή η καθοριστικής σημασίας παρουσία της επί τόπου για το παν ενδεχόμενο.
Πηγή: www.diaforetiko.gr
