«Δεν μπορεί τεχνικά να αποκλειστεί ένας μεγαλύτερος σεισμός στον κόλπο του Μαρμαρά», δήλωσε ο Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφορικά με τον σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι.
Την ώρα που αρκετοί σεισμολόγοι της γειτονικής χώρας αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί ισχυρότερος σεισμός των 6,2 Ρίχτερ, κάνοντας μάλιστα λόγο για σεισμό 7 Ρίχτερ, ο Βασίλη Καραστάθης εμφανίζεται αρκετά ψύχραιμος. Εξηγεί πως «η Φύση δεν είναι υποχρεωμένη να εξαντλήσει όλο το δυναμικό της στο εν λόγω ρήγμα». Πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιμένουμε κατ’ ανάγκη κάτι μεγαλύτερο». Υπογραμμίζει όμως πως «το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί μεγαλύτερος σεισμός δεν μπορεί τεχνικά να αποκλειστεί».
Συμπλήρωσε επίσης πως «θα ήταν πολύ φυσιολογικό να παραμείνουμε σε μια ομαλότατη εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, δηλαδή με μικρότερου μεγέθους σεισμούς», πράγμα που σημαίνει ότι ο σεισμός των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος.
Εξαιτίας του σεισμού, επικράτησε πανικός στην Κωνσταντινούπολη με πλήθος πολιτών να βρίσκεται στους δρόμους και μάλιστα, πολλοί εξ αυτών να εμφανίζονται πρόθυμοι να διανυκτερεύσουν σε πλατείες και πάρκα.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η χώρα μας, στη Θράκη από τον σεισμό που χτύπησε την Κωνσταντινούπολη, ο Βασίλης Καραστάθης απαντά πως κάτι τέτοιο δεν κρίνεται ως εφικτό. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υποστήριξε πως «ο συνδυασμός των μεγάλων αποστάσεων ανάμεσα στον ελλαδικό χώρο και του επίκεντρου του σεισμού και το μέγεθος αυτού, δηλαδή τα 6,2 Ρίχτερ, ελαχιστοποιεί κατά πολύ την πιθανότητα να επηρεαστεί η χώρα μας».
Εν συνεχεία, ο Βασίλης Καραστάθης εξηγεί πως το μέγεθος των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «ναι μεν είναι μεγάλο καθώς, άλλωστε, έγινε ιδιαίτερα αισθητό από τους κατοίκους της περιοχής, είναι δε λάθος να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ισχυρό, δεδομένου ότι ένας αντίστοιχος σεισμός συμβαίνει στατιστικά μία φορά κάθε χρόνο στην Ελλάδα, και δεν κρίνεται ως κάτι το τρομερό αξιοσημείωτο».
Τέλος, ο Βασίλης Καραστάθης αναφέρθηκε και στον σεισμό του 1999 που «χτύπησε» την Τουρκία, συγκεκριμένα τη Νικομήδεια (Ιζμίτ), προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων. «Ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά ισχυρός». Τον συνέκρινε με τον σημερινό σεισμό λέγοντας πως η διαφορά μεγέθους τους σημαίνει πολλά και «προσφέρει ψυχραιμία εκεί που πολλοί ανησυχούν και φοβούνται για τα χειρότερα».
Εξήγησε επίσης, πως ο σεισμός του 1999 εκδηλώθηκε στην ίδια ζώνη με τον σημερινό και όχι στο ίδιο ρήγμα.
Συνολάκης : «Ο σεισμός ήταν αναμενόμενος»
«Ο σεισμός ήταν σε γνωστό ρήγμα και ήταν αναμενόμενος», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόσθεσε πως εδώ και δύο δεκαετίες είναι γνωστό στην Τουρκία πως αναμένεται μεγάλος σεισμός, «πράγμα που σημαίνει ότι τον περιμένουμε». Τόνισε ωστόσο, πως αυτός δεν είναι απαραίτητο να προκύψει μετά τον σημερινό. Συνεπώς, ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.
Λειτούργησε το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι
Ο Κώστας Συνολάκης εστίασε στο σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι, το οποίο «λειτούργησε στην Τουρκία και μάλιστα, έστειλε -για πρώτη φορά- το σήμα πριν φτάσει το τσουνάμι». Εξήγησε πως το τσουνάμι που εκδηλώθηκε ήταν ύψους 6 εκατοστών.
Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν σημειώθηκαν υλικές ζημιές διότι ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος.
Επισήμανε πως ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν μία μεγάλη άσκηση για τον τουρκικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος «τα πήγε πολύ καλά και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε».
Οι σεισμοί έρχονται προς την Ελλάδα
Εν συνεχεία, ο Κώστας Συνολάκης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ο σημερινός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. «Το ρήγμα της Ανατολίας επεκτείνεται και στην Ελλάδα. Συνεπώς, κάποια στιγμή μπορεί να “χτυπήσει” και τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί οι σεισμοί κατευθύνονται προς εμάς. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα γίνει σε βάθος χρόνου και δεν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει άμεσα».
Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη
Ο σεισμός των 6.2 Ρίχτερ που ταρακούνησε σήμερα το μεσημέρι την Κωνσταντινούπολη, προκάλεσε πανικό και φόβο στους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας των 18 εκατ. κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακολούθησαν πολλοί ακόμα σεισμοί πάνω από 5 Ρίχτερ και προειδοποιήσεις, όπως «Μείνετε έξω από τα κτήρια».
Περισσότεροι από 150 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με τραύματα που υπέστησαν κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν από τα κτήρια, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Associated Press.
Άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους μετά τον σεισμό 6.2 Ρίχτερ, στην Κωνσταντινούπολη
Πηγή: Associated Press

Πηγή: AP

Άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους μετά τον σεισμό 6.2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Πηγή: Associated Press

Δεν καταγράφηκαν υλικές ζημιές ή θύματα, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, όμως η ανησυχία όλων στην Τουρκία είναι έκδηλη, με τους κατοίκους να έχουν κατασκηνώσει σε πλατείες και πάρκα ανά την Κωνσταντινούπολη, φοβούμενοι τις προειδοποιήσεις Τούρκων ειδικών για μεγαλύτερο σεισμό.
Να σημειωθεί πως ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε στη Σηλυβρία, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος στα 16 χλμ. και είχε μέγεθος 3.9 Ρίχτερ.
Πηγή: www.diaforetiko.gr
