Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άσκησε τη Δευτέρα (21.04.2025) την κριτική του στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, αποκαλώντας τον «μεγάλο χαμένο» και λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να κάνει «προληπτικές περικοπές» στα επιτόκια.
«Οι “προληπτικές περικοπές” των επιτοκίων ζητούνται από πολλούς», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social. «Με το ενεργειακό κόστος να έχει μειωθεί πολύ, τις τιμές των τροφίμων (συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των αυγών του Μπάιντεν!) να είναι σημαντικά χαμηλότερες και τα περισσότερα άλλα “πράγματα” να πέφτουν, ουσιαστικά δεν υπάρχει πληθωρισμός».
«Με αυτά τα κόστη να πέφτουν τόσο όμορφα, ακριβώς αυτό που προέβλεψα ότι θα έκαναν, δεν μπορεί να υπάρξει σχεδόν πληθωρισμός, αλλά μπορεί να υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας εκτός και αν ο κ. Πολύ αργά, ένας μεγάλος χαμένος, μειώσει τα επιτόκια τώρα», συνέχισε.
Οι αμερικανικές μετοχές, που άνοιξαν χαμηλότερα τη Δευτέρα λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τις κλιμακούμενες επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ, υποχώρησαν περαιτέρω μετά την ανάρτηση του προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 σημείωσε πτώση 2% την ημέρα.
Η προσέγγιση αναμονής της Fed για τα επιτόκια έχει εξοργίσει τον Τραμπ. Την Παρασκευή, ένας σύμβουλος του Τραμπ είπε ότι η κυβέρνηση μελετά επιλογές για την απόλυση του Πάουελ, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας και ταράζοντας τους επενδυτές που αντιμετωπίζουν έναν εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο.
Πηγή: www.newsit.gr
