trump ukraine mesa 180425.jpg

Το καθεστώς της Κριμαίας αποτέλεσε ένα απο τα «κέντρα βάρους» της συνέντευξης που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο περιοδικό ΤΙΜΕ με αφορμή τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας του στον Λευκό Οίκο και τα νέα για το Κίεβο δεν είναι καλά.

Για την ακρίβεια, ο Τραμπ, αφού κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν και τον Μπαράκ Ομπάμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν άφησε και πολλά περιθώρια αμφιβολιών σχετικά με το τι προβλέπει το σχέδιο της Ουάσινγκτον για το τέλος της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας: «Η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία. Και ο Ζελένσκι το καταλαβαίνει αυτό, και όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι δική τους εδώ και πολύ καιρό. Ήταν δική τους πολύ πριν εμφανιστεί ο Τραμπ. Και πάλι, αυτός είναι ο πόλεμος του Ομπάμα. Αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε γίνει. Εγώ τον αποκαλώ πόλεμο που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ».

Επίσης, κατέρριψε για άλλη μια φορά τα όνειρα του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν ποτέ να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι αυτό ήταν από την πρώτη μέρα, νομίζω ότι αυτό ήταν, νομίζω ότι αυτό προκάλεσε την έναρξη του πολέμου όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αν δεν είχε αναφερθεί αυτό, θα υπήρχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να μην είχε ξεκινήσει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑαπαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι η ειρηνευτική του πρωτοβουλία δεν προχωρά, υποστήριξε ότι «ήρθα εδώ πριν από τρεις μήνες. Αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια. Είναι ένας πόλεμος που δεν θα γινόταν ποτέ αν ήμουν εγώ πρόεδρος. Είναι ο πόλεμος του Μπάιντεν. Δεν είναι δικός μου πόλεμος. Δεν έχω καμία σχέση με αυτόν. Δεν θα είχα ποτέ αυτόν τον πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος δεν θα γινόταν ποτέ. Ο Πούτιν δεν θα τον είχε κάνει ποτέ. Αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Η 6η Οκτωβρίου δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Η 7η Οκτωβρίου δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Ποτέ. Τότε λέτε, γιατί αργεί τόσο πολύ; Ο πόλεμος μαίνεται εδώ και τρία χρόνια. Εγώ μόλις ήρθα εδώ, και εσύ λες, γιατί άργησες τόσο πολύ;».

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή την επιτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, λέγοντας, μάλιστα, ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμφωνήσει: «Νομίζω ότι ο Πούτιν θα προτιμούσε να το κάνει με διαφορετικό τρόπο. Νομίζω ότι θα προτιμούσε να πάει και να τα πάρει όλα. Και νομίζω ότι εξαιτίας μου, πιστεύω ότι είμαι ο μόνος που μπορεί να το διαπραγματευτεί αυτό το πράγμα. Και νομίζω ότι έχουμε προχωρήσει. Είχαμε πολύ καλές συνομιλίες και είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Και δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να κάνει αυτή τη συμφωνία».

Η πρόταση των ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι το Reuters παρουσίασε τους βασικούς όρους του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίοι προβλέπουν τα εξής:

Κατάπαυση του πυρός

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Και οι δύο πλευρές ξεκινούν άμεσα τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή.

Εγγύηση Ασφαλείας για την Ουκρανία

Η Ουκρανία λαμβάνει ισχυρή εγγύηση ασφαλείας.

Τα κράτη-εγγυητές θα αποτελούνται από μια ειδική ομάδα ευρωπαϊκών κρατών και πρόθυμων μη ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία μπορεί να επιδιώξει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εδαφικά Ζητήματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν νομική αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν πρακτική (de facto) αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στο Λουχάνσκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν πρακτική αναγνώριση των ρωσοκρατούμενων περιοχών της Ζαπορίζια, του Ντονέτσκ και της Χερσώνας.

Η Ουκρανία ανακτά εδάφη στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Η Ουκρανία ανακτά τον έλεγχο του Πυρηνικού Σταθμού της Ζαπορίζια μέσω αμερικανικής διαχείρισης και διοίκησης του σταθμού, με την ηλεκτρική ενέργεια να διανέμεται και στις δύο πλευρές, καθώς και τον έλεγχο του φράγματος Καχόβκα.

Η Ουκρανία απολαμβάνει ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο και έλεγχο της λωρίδας Κίνμπουρν.

Οικονομικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία θα εφαρμόσουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας/ορυκτών.

Η Ουκρανία θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα αποζημιωθεί οικονομικά.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν λόγω αυτής της σύγκρουσης από το 2014, θα αρθούν.

Οικονομική συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας και άλλους βιομηχανικούς τομείς.

Οι αντιπροτάσεις Ουκρανίας και Ευρωπαίων

Κατάπαυση του Πυρός

Δέσμευση για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα.

Και οι δύο πλευρές εισέρχονται άμεσα σε διαπραγματεύσεις για τεχνική εφαρμογή με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα παράλληλα με την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης και των διαδικασιών για μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία.

Εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και με τη στήριξη τρίτων χωρών.

Η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει άνευ όρων όλα τα απαχθέντα και παράνομα μετακινημένα ουκρανικά παιδιά. Ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων πολέμου (βάσει της αρχής “όλοι για όλους”). Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει όλους τους άμαχους κρατούμενους.

Εγγυήσεις Ασφαλείας για την Ουκρανία

Η Ουκρανία λαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (συμφωνία τύπου Άρθρου 5), ενώ δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Συμμάχων για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Δεν επιβάλλονται περιορισμοί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Τα κράτη-εγγυητές θα αποτελούν μια ειδική ομάδα ευρωπαϊκών και πρόθυμων μη ευρωπαϊκών χωρών. Δεν επιβάλλονται περιορισμοί στην παρουσία, τον εξοπλισμό ή τις επιχειρήσεις φιλικών ξένων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Η Ουκρανία συνεχίζει την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εδαφικά Ζητήματα

Τα εδαφικά ζητήματα θα συζητηθούν και θα επιλυθούν μετά την πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Οι διαπραγματεύσεις για το εδαφικό ξεκινούν από τη βάση της υφιστάμενης γραμμής ελέγχου.

Η Ουκρανία ανακτά τον έλεγχο του Πυρηνικού Σταθμού της Ζαπορίζια με συμμετοχή των ΗΠΑ, καθώς και του φράγματος Καχόβκα.

Η Ουκρανία απολαμβάνει ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο και έλεγχο της λωρίδας Κίνμπουρν.

Οικονομικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία εφαρμόζουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας/ορυκτών.

Η Ουκρανία θα ανοικοδομηθεί πλήρως και θα αποζημιωθεί οικονομικά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα παραμείνουν παγωμένα έως ότου η Ρωσία αποζημιώσει τις ζημιές στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από το 2014 ενδέχεται να αρθούν σταδιακά μετά την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και με πρόβλεψη άμεσης επαναφοράς σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας ειρήνης (“μηχανισμός επαναφοράς”).

Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.