Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σχέδιο για την επιβολή τελών στα πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ και να περιορίσει την κυριαρχία της Κίνας στον κλάδο της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR), το σχέδιο είναι ηπιότερο από μια αρχική πρόταση του Φεβρουαρίου, η οποία προέβλεπε τέλη έως και 1,5 εκατ. δολαρίων ανά επίσκεψη σε αμερικανικό λιμάνι. Το μέτρο αφορά ιδιοκτήτες και κινέζους εφοπλιστές πλοίων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα. Τα τέλη αυτά θα χρεώνονται κατά επίσκεψη στις ΗΠΑ – όχι σε κάθε αμερικανικό λιμάνι όπου δένουν – ως και πέντε φορές ανά πλοίο τον χρόνο.
Ακόμη, ο USTR προβλέπει την επιβολή συγκεκριμένων τελών για πλοία που μεταφέρουν οχήματα, που θα τεθούν επίσης σε ισχύ σε 180 ημέρες, και για αυτά που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι χρεώσεις θα αρχίσουν σε τρία χρόνια και θα αυξάνονται κατά στάδια για 22 χρόνια. Τα τέλη για τους Κινέζους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές πλοίων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα θα βασίζονται στο βάρος του φορτίου τους, στο πόσα εμπορευματοκιβώτια μεταφέρουν ή στον αριθμό των οχημάτων που επιβαίνουν σε αυτά.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα μέτρα αυτά ενδέχεται να διαταράξουν περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο, ιδίως εν μέσω των ήδη υφιστάμενων δασμολογικών πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ. Όπως σημείωσε ο USTR, «η Κίνα έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της κυριαρχίας της, μειώνοντας σοβαρά τις αμερικανικές εταιρείες, τους εργαζόμενους και την αμερικανική οικονομία».
Σύμφωνα με τα μέτρα, οι Κινέζοι πλοιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων θα χρεώνονται αρχικά με 50 δολάρια ανά τόνο φορτίου, με αύξηση κατά 30 δολάρια ανά τόνο κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα τέλη για τα κινεζικής κατασκευής πλοία θα ξεκινούν από 18 δολάρια ανά τόνο ή 120 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο και θα αυξάνονται επίσης κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
Τα μη αμερικανικής κατασκευής πλοία που μεταφέρουν αυτοκίνητα θα χρεώνονται 150 δολάρια ανά όχημα. Το τέλος θα εφαρμόζεται μία φορά ανά ταξίδι στα επηρεαζόμενα πλοία και όχι περισσότερες από πέντε φορές το χρόνο.
Η USTR αποφάσισε επίσης να μην επιβάλει τέλη με βάση το πόσα πλοία κινεζικής κατασκευής υπάρχουν σε έναν στόλο ή με βάση τις μελλοντικές παραγγελίες κινεζικών πλοίων, όπως είχε αρχικά προτείνει. Εξαιρούνται τα κενά πλοία που καταφθάνουν σε λιμένες των ΗΠΑ για να μεταφέρουν εξαγωγές χύδην, όπως άνθρακα ή σιτηρά.
Τα πλοία που διακινούν αγαθά μεταξύ αμερικανικών λιμένων καθώς και από τα λιμάνια αυτά προς τα νησιά της Καραϊβικής και τα εδάφη των ΗΠΑ εξαιρούνται επίσης από τους κανόνες, όπως και τα αμερικανικά και καναδικά πλοία που προσεγγίζουν λιμάνια στις Μεγάλες Λίμνες. Ο USTR δήλωσε ότι μια δεύτερη φάση δράσεων θα ξεκινήσει σε τρία χρόνια για να ευνοηθούν τα πλοία αμερικανικής κατασκευής που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Οι περιορισμοί αυτοί θα αυξηθούν σταδιακά κατά τα επόμενα 22 χρόνια.
Η ανακοίνωση ήρθε καθώς το παγκόσμιο εμπόριο έχει ήδη διαταραχθεί από τους εμπορικούς δασμούς του Τραμπ, δηλώνουν ειδικοί. Τα φορτία που προορίζονταν αρχικά για λιμάνια των ΗΠΑ από την Κίνα, αντί να ανακατευθύνονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια, δήλωσε μια εμπορική ομάδα. Οι επιχειρήσεις έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα αυξήσει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επιβάλει φόρους έως και 145% στις εισαγωγές από την Κίνα. Άλλες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν γενικό δασμό των ΗΠΑ ύψους 10% μέχρι τον Ιούλιο. Η κυβέρνησή του δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι όταν οι νέοι δασμοί προστεθούν στους υφιστάμενους, οι δασμοί σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να φτάσουν το 245%.
Αυτοί οι δασμοί έχουν προκαλέσει «σημαντική συσσώρευση» πλοίων, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και «σημαντική συμφόρηση» στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον Marco Forgione, γενικό διευθυντή του Chartered Institute of Export & International Trade, μεταδίδει το BBC. Περισσότερα εμπορευματοκιβώτια έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε. «Είδαμε πολλές εκτροπές πλοίων από την Κίνα, που επρόκειτο να κατευθυνθούν προς τις ΗΠΑ, να εκτρέπονται και να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ». Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2025, οι κινεζικές εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά περίπου 15% και στην ΕΕ κατά περίπου 12%. «Αυτός είναι ένας άμεσος αντίκτυπος αυτού που κάνει ο πρόεδρος Τραμπ», είπε, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα και η αυξημένη αναστάτωση ωθούν τις τιμές για τους καταναλωτές.
Ο Sanne Manders, πρόεδρος της εταιρείας εφοδιαστικής Flexport, δήλωσε στο BBC, ότι τόσο οι δασμοί όσο και οι απεργίες στα λιμάνια των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας και του Βελγίου κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους «έφραξαν» τα λιμάνια. Η συμφόρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο «είναι ιδιαίτερα σοβαρή στο Felixstowe», ενώ στην ηπειρωτική Ευρώπη το Ρότερνταμ και η Βαρκελώνη είναι «επίσης αρκετά σοβαρές». «Πιστεύω ότι αν περισσότερα φορτία πρόκειται να δρομολογηθούν προς την Ευρώπη, βρίσκοντας νέους αγοραστές που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τους όγκους, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμφόρηση», είπε – αν και οι τερματικοί σταθμοί θα είναι ανοιχτοί για περισσότερες ώρες την ημέρα το καλοκαίρι λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών. Είπε ότι οι φορτωτές αναζητούν νέες αγορές, αλλά ότι επίσης μπορεί να υπάρξει ένα κύμα εμπορευμάτων προς τις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτό το παράθυρο 90 ημερών για τα εμπορεύματα από ορισμένες χώρες. Είπε ότι στις ΗΠΑ οι καταναλωτές θα πληρώσουν τους δασμούς, αλλά οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα δουν «μεγάλο αντίκτυπο». Οι εταιρείες θα αρχίσουν επίσης πιθανότατα να επανασχεδιάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, είπε.
Πηγή: www.newsit.gr
