akropoli 640x360.jpg

Σε ισχύ έχει τεθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια εισόδου στα μουσεία, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Έτσι, όσοι επιθυμούν να περιηγηθούν στο δημοφιλέστερο μνημείο της Ελλάδας, την Ακρόπολη, θα πληρώσουν 30 ευρώ από 20 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Η νέα πολιτική αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και οι αλλαγές στις τιμές των εισιτήριων εισόδου αφορούν σε 350 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της Ελλάδας. Οι νέες τιμές, λοιπόν, καθορίζονται με βάση την επισκεψιμότητα του κάθε μνημείου, καθώς και με τη διαφορά των παλιότερων τιμών εισόδου σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες (σ.σ.: κυρίως ανάλογα με την επισκεψιμότητά τους). Σε χώρους όπου οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 200.000 η τιμή του εισιτήριου ανέρχεται στα 20 ευρώ, σε χώρους όπου οι επισκέπτες υπολογίζονται από 75.000 έως 200.000 το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ, σε χώρους όπου ο αριθμός των επισκεπτών κυμαίνεται από 15.000 έως 75.000 το εισιτήριο φτάνει στα 10 ευρώ και σε χώρους όπου ο αριθμός των επισκεπτών εκτιμάται σε κάτω από 15.000 η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 5 ευρώ. Η Ακρόπολη κατατάσσεται σε ειδική κατηγορία με την τιμή εισόδου να αυξάνεται στα 30 ευρώ, η οποία ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου. Επιπλέον, καταργούνται τα ενιαία εισιτήρια πλην εξαιρέσεων.

Ελευθέρας κάθε μήνα

Την ίδια ώρα, προστίθεται μία επιπλέον ημέρα δωρεάν εισόδου: η τρίτη Κυριακή κάθε μήνα, από την 1η Νοεμβρίου έως και την 31η Μαρτίου. Τέλος, διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως 25 ετών και επεκτείνεται και σε εκείνους εκτός της Ε.Ε. έως 18 ετών. Αναφορικά με τα μουσεία που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) θα διαμορφώνουν τη δική τους τιμολογιακή πολιτική.

Για τις συνθήκες που διαμορφώνονται καθώς και για τις αλλαγές που φέρνει η νέα τιμολογιακή πολιτική μίλησε στη «ΒτΚ» η Αναστασία Γαϊτάνου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) και πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος. Η ίδια τάχθηκε υπέρ της τιμολογιακής αναπροσαρμογής, καθώς αυτή είχε καθυστερήσει για αρκετά χρόνια, ωστόσο «δεν έγινε με το σωστό τρόπο». «Έγινε», όπως μας εξηγεί η κ. Γαϊτάνου, «με βάση την επισκεψιμότητα των μνημείων, η οποία όμως έγινε οριζόντια, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι λόγοι της επισκεψιμότητας του κάθε μνημείου». Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ αναφέρθηκε στην κατάργηση του ενιαίου εισιτηρίου και στο πώς η εξέλιξη αυτή θα έχει αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα κάποιων χώρων. «Στην Αθήνα, κατά το παρελθόν, κάποιος μπορούσε με 30 ευρώ να επισκεφτεί πέντε χώρους εντός του αρχαιολογικού κέντρου, πλέον για να επισκεφτεί κάποιος τους ίδιους χώρους θα πρέπει να δαπανήσει 100 ευρώ. Η διαφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άρα, σίγουρα, κάποιοι από αυτούς θα χάσουν σε επισκεψιμότητα», λέει στη «ΒτΚ» και προσθέτει: «Για παράδειγμα, αν ήμουν στη θέση του τουρίστα θα έκανα μία επιλογή. Ασφαλώς και θα επισκεπτόμουν την Ακρόπολη, αλλά μετά θα επέλεγα ποιο μνημείο θα πήγαινα να δω. Ενδεχομένως θα επισκεπτόμουν μόνο έναν χώρο». Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν μνημεία τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε εκδρομές, και για το λόγο αυτό έχουν μεγάλο ποσοστό επισκεψιμότητας. Όπως για παράδειγμα είναι η Σπιναλόγκα, όπου η τιμή του εισιτηρίου αυξήθηκε στα 20 ευρώ από 8 ευρώ. Το θέμα, όπως μας αναφέρει η κ. Γαϊτάνου, είναι ότι πωλείται η εκδρομή που έχει το εισιτήριο, αν το εισιτήριο ανέβει ξαφνικά, αυτό επηρεάζει τόσο το σύνολο του κόστους της εκδρομής όσο και την επισκεψιμότητα. «Είναι πολύ πιθανόν αυτή να μειωθεί, δεν λέω ότι απαραίτητα θα γίνει, αλλά είναι πάρα πολύ πιθανόν γιατί το κόστος θα έχει ανέβει» σημειώνει η κ. Γαϊτάνου.

Πακέτα διακοπών

Το θετικό στην όλη υπόθεση, σύμφωνα με την κ. Γαϊτάνου, είναι ότι οι αλλαγές ανακοινώθηκαν εγκαίρως και οι τουριστικοί πράκτορες είχαν αρκετό χρόνο προκειμένου να διαμορφώσουν κατάλληλα τα πακέτα διακοπών. «Στο εξωτερικό ο Τουρισμός λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Οι κατάλογοι και οι τιμές των ταξιδιών της επόμενης χρονιάς σχεδιάζονται και ανακοινώνονται από πολύ νωρίς. Για να κάνει, λοιπόν, το σχεδιασμό του ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, προκειμένου να προωθήσει το τουριστικό προϊόν, πρέπει να ξέρει το κόστος. Επομένως, η έγκαιρη ανακοίνωση της νέα τιμολογιακής πολιτικής βοηθά σημαντικά τους ανθρώπους του κλάδου», αναφέρει.

Όσον αφορά, τώρα, τη συζήτηση που γίνεται γύρω από τις τιμές και το εάν αυτές είναι υψηλές ή όχι, η κ. Γαϊτάνου τονίζει ότι η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου θα γίνει αντιληπτή περισσότερο από τους μεμονωμένους επισκέπτες ή από αυτούς των οποίων το ταξιδιωτικό πακέτο δεν περιλαμβάνει επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. «Ασφαλώς και η νέα τιμολογιακή πολιτική ανεβάζει το κόστος του πακέτου, ωστόσο η διαφορά θα φανεί στον μεμονωμένο επισκέπτη», αναφέρει η κ. Γαϊτάνου και συνεχίζει λέγοντας: «Ο μέσος τουρίστας, ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει αρκετά –πραγματοποιεί, για παράδειγμα, το χρόνο ένα ταξίδι– είναι συνηθισμένος σε αυτού του είδους τις τιμές. Στο εξωτερικό οι τιμές των εισιτηρίων ποικίλλουν. Δεν του κάνει εντύπωση του τουρίστα η τιμή αυτή. Εξαρτάται, φυσικά, από ποια χώρα προέρχεται και τι ισχύει στη δική του χώρα. Σε γενικές γραμμές οι τιμές αυτές δεν είναι περίεργες ή πάρα πολύ υψηλές».

Υψηλή η τιμή, υψηλές και οι απαιτήσεις

Είναι λογικό πως όταν αυξάνεται η τιμή ενός προϊόντος, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η τιμή του εισιτηρίου ενός αρχαιολογικού χώρου, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις των επισκεπτών αντίστοιχα. Η τελική εμπειρία που θα αποκομίσει ο επισκέπτης διαμορφώνεται όχι μόνο από το μνημείο αυτό καθαυτό, αλλά και από τις υφιστάμενες υποδομές. «Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα είναι ότι όταν έχεις μία υψηλή τιμή θα πρέπει να συμβαδίζουν και οι υποδομές. Δυστυχώς, είναι ένα μεγάλο ζήτημα σε αρκετούς χώρους. Η Ακρόπολη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, στην οποία υπολειτουργούν οι τουαλέτες. Είναι μία ρουλέτα… δεν ξέρεις πότε θα τις πετύχεις ανοιχτές. Προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην υδροδότηση, με αποτέλεσμα να κλείνουν, να ανοίγουν και να ξανακλείνουν μέσα στην ημέρα», μας περιγράφει η κ. Γαϊτάνου, τονίζοντας πως έχουν τοποθετηθεί κάποιες χημικές τουαλέτες, οι οποίες όμως δεν αρκούν για να εξυπηρετήσουν τον όγκο των τουριστών που καθημερινά επισκέπτονται το χώρο.

«Για να δικαιολογήσεις το αντίτιμο που ζητάς, πρέπει να λειτουργούν σωστά οι υποδομές. Δεν αρκεί να τονίζεις απλώς την ιστορική και πολιτιστική αξία του μνημείου. Αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αυξηθεί η τιμή, θα πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες υποδομές», καταλήγει η κ. Γαϊτάνου.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Πηγή: www.vradini.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.