Λιθίαση και πόνος στη μέση: Πότε οφείλεται σε πέτρα στα νεφρά Αν πονάτε στη μέση, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι φταίει η μέση σας Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για τη λιθίαση και τον νεφρικό πόνο.
Πολλοί ασθενείς επισκέπτονται τον γιατρό ανήσυχοι για έναν πόνο στη μέση και αναρωτιούνται αν προέρχεται από τους νεφρούς τους. Πράγματι. Οι νεφροί βρίσκονται ψηλά και πίσω στην κοιλιακή χώρα, ακριβώς κάτω από το θώρακα και το διάφραγμα. Έτσι, ένας πόνος στην οσφυϊκή περιοχή —ιδίως αν δεν σχετίζεται με κίνηση ή μυοσκελετική κόπωση— μπορεί πράγματι να έχει νεφρική αιτία και πολύ συχνά να οφείλεται σε λιθίαση.
Δείτε επίσης – Λιθίαση: Πώς θα καταλάβετε αν έχετε πέτρες στα νεφρά και πώς αντιμετωπίζεται
Advertisement
Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες νεφρικού πόνου;
1. Οξεία απόφραξη νεφρού (λιθίαση)
Η πιο συχνή αιτία είναι η λιθίαση, δηλαδή, οι γνωστές «πέτρες» στο νεφρό ή τον ουρητήρα. Αλλά και άλλες καταστάσεις, όπως όγκοι ή ανατομικές στενώσεις, μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδια απόφραξη στο αποχετευτικό σύστημα του νεφρού. Αυτό προκαλεί διάταση και έναν οξύ, δυναμικό πόνο, τον λεγόμενο κολικό του νεφρού, που πολλοί περιγράφουν ως τον χειρότερο πόνο που έχουν νιώσει.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η άμεση ιατρική παρέμβαση είναι κρίσιμη, για να αρθεί η απόφραξη και να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, όπως η λοίμωξη ή ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.
2. Λοίμωξη του νεφρού (Πυελονεφρίτιδα)
Η πυελονεφρίτιδα είναι μια σοβαρή μικροβιακή λοίμωξη του νεφρού, που συνήθως συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, ρίγος και έντονη καταβολή. Ο πόνος εμφανίζεται στη μέση ή στο πλάι της κοιλιάς και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με μυοσκελετικά αίτια. Συχνά απαιτεί νοσηλεία και ενδοφλέβια αντιβιοτικά για να προληφθούν επιπλοκές.
Λιθίαση: Η περίπτωση ενός 35χρονου ασθενή
Η λιθίαση του ουροποιητικού, ή όπως είναι πιο γνωστή, οι «πέτρες στα νεφρά», αφορά πάνω από το 10% των ενηλίκων σε κάποια φάση της ζωής τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.
Η λιθίαση ξεκίνησε σαν πόνος στη μέση, για έναν 35χρονο ασθενή, ο οποίος περιέγραψε στον γιατρό του τα συμπτώματα:
«Ο πόνος ξεκινούσε στη μέση και απλωνόταν προς τα κάτω. Το απέδιδα στην καθιστική δουλειά στο γραφείο. Πήρα παυσίπονα, έβαλα θερμοφόρα, έκανα μασάζ. Μέχρι που ξύπνησα ένα βράδυ ιδρωμένος, με ρίγος και αφόρητο πόνο στη μέση και στην κοιλιά. Στο νοσοκομείο, με έβαλαν αμέσως για αξονική: είχα λίθο 9 χιλιοστών στον δεξί ουρητήρα και φλεγμονή που απειλούσε τον νεφρό».
Πρόκειται για μια συνηθισμένη περίπτωση λιθίασης. Οι λίθοι στην πλειονότητά τους, σχηματίζονται στους νεφρούς ή τους ουρητήρες λόγω:
Η λιθίαση μπορεί να εξελιχθεί ύπουλα, χωρίς εμφανή συμπτώματα, μέχρι να προκαλέσει ουρολοίμωξη, απόφραξη ή ακόμα και νεφρική βλάβη.
Πότε να υποψιαστείτε ότι δεν είναι «απλός πόνος στη μέση»
Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο πόνος από λίθο στον ουρητήρα συχνά ξεκινά ξαφνικά και είναι οξύς, με εντοπισμό:
Αν συνυπάρχουν: πυρετός και ρίγος, υπάρχει κίνδυνος πυελονεφρίτιδας ή σήψης, και απαιτείται άμεση νοσηλεία.
Λιθίαση: Πώς γίνεται η διάγνωση και πότε απαιτείται επέμβαση
Η βασική διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα ή αξονική. Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του λίθου, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:
Λιθίαση: «Η πρόληψη σώζει τους νεφρούς», λένε οι ουρολόγοι
Οι πέτρες στα νεφρά δεν είναι πια «νόσος των ηλικιωμένων». Οι γιατροί βλέπουν συχνά στα ιατρεία τους νέους, αδύνατους, υγιείς κατά τα άλλα άνδρες και γυναίκες που εμφανίζουν λιθίαση λόγω αφυδάτωσης, ροφημάτων με πολλή ζάχαρη ή εντατικής προπόνησης χωρίς σωστή αναπλήρωση υγρών».
Οι πρακτικές ιατρικές συμβουλές για πρόληψη της νόσου, συνοψίζονται στα εξής σημεία:
Μην αμελείτε εξετάσεις ούρων, ειδικά αν έχετε ιστορικό ή οικογενειακή προδιάθεση.
Η λιθίαση μπορεί να χτυπήσει αθόρυβα. Μην αγνοείτε τον πόνο, ούτε τον οργανισμό σας, καταλήγουν οι γιατροί.
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr
Πηγή: www.truelife.gr
