cache 980x637 crop medium 860738 1564982 24 11 07 124421.jpg

Κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα για την πόντιση του καλωδίου ανατολικά της Κάσου με στόχο την επανέναρξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Παρά τη μικρή αναβολή έναρξης των ερευνών που αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα πυροδοτώντας μία σειρά από σενάρια, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η διακηρυγμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση του έργου ισχύει στο ακέραιο και το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έχει προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Τετάρτη.

«Το έργο θα προχωρήσει και θα γίνει σε χρόνο κατάλληλο”», είχε διαβεβαιώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και οι πιθανές τριβές με την Τουρκία

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το ζήτημα μπορεί να προκαλέσει τριβές με την Τουρκία, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν τα απαραίτητα βήμα, διαμηνύοντας ότι αυτό εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε και δεν απαιτεί καμία απολύτως άδεια από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα πάντως την παρουσία της Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή καταδεικνύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ που έφτασε προχθές στον Φαληρικό όρμο κι ενώ το Παρίσι έχει ειδικό ενδιαφέρον για το καλώδιο καθώς εταιρία γαλλικών συμφερόντων συμμετέχει στο ενεργειακό project.

Σήμερα, δε, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, με αντικείμενο και την αμυντική συνεργασία. Ενώ ο κ. Λεκορνί θα έχει τετ α τετ και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ταυτοχρόνως η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει και στη στήριξη του Ισραήλ. Εξ ού και το θέμα συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τις προηγούμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφωνώντας στην ενδυνάμωση της συνεργασίας.

Η Τουρκία πάντως δυναμιτίζει το κλίμα μέσω κεκαλυμμένων απειλών πηγών του Υπουργείου Άμυνάς της και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί κι ενώ εκκρεμεί ακόμη ο προγραμματισμός του νέου ραντεβού του Τούρκου Προέδρου με τον Πρωθυπουργό στην Άγκυρα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Θετικό, ωστόσο, θεωρείται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Αντιθέτως προσφάτως δήλωσε στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας ότι «στόχος μας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εργαζόμαστε για τη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας με τη γειτονική μας Ελλάδα».

Εθνικές κόκκινες γραμμές

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα πιστή στις εθνικές κόκκινες γραμμές, αλλά δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινού τόπου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιόφωνο Monocle, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία.

«Ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε σημαντικά ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαρκώς συνθήκες έντασης, ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε άλλα μέτωπα.

Και, ασφαλώς, αυτό απαιτεί ειλικρινείς και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, τους οποίους νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, ακόμα και όταν διαφωνούμε, να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά», σημείωσε.

Κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της πόντισης του καλωδίου ανατολικά της Κάσου, ενώ επί τάπητος θεωρείται πιθανό να τεθεί και η πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, δεδομένου ότι η Γαλλία είναι συμπαραγωγός χώρα.

Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.