seismos tourkia.webp.webp

Ισχυρός σεισμός έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Απριλίου στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Πιο συγκεκριμένα, ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ήταν μεγέθους 6,2 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νότια της Σηλυβρίας, το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 7 χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Το σοκαριστικό της υπόθεσης είναι πως η συγκεκριμένη δόνηση διήρκησε 25 ολόκληρα δευτερόλεπτα ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν σημειωθεί 12 σεισμικές δονήσεις μέσα από αυτήν των 6,2 Ρίχτερ, που όπως φαίνεται, ήταν ο κύριος σεισμός.

Δείτε live εικόνα από την Κωνσταντινούπολη:

Το επίκεντρο του σεισμού στην Τουρκία
Το επίκεντρο του σεισμού στην Τουρκία

Έξι λεπτά νωρίτερα είχε γίνει ένας ακόμα σεισμός, μεγέθους 4 Ρίχτερ.

Άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά τον σεισμό
Άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά τον σεισμό

Στη συνέχεια ακολούθησε ένας μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ και πάλι με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά ενώ 10 λεπτά μετά έγινε ένας νέος μεγέθους 4,9 Ρίχτερ.

Λίγο πριν τις 13:40 έγινε ένας τρίτος μετασεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ και πάλι με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Σε αρκετές περιοχές επικράτησε πανικός. Άνθρωποι ξεκίνησαν να τρέχουν έξω από τα σπίτια και τις δουλειές τους, υπό τον φόβο της κατάρρευσης κάποιου κτιρίου.

Στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Όσον αφορά τους τραυματίες, ο τηλεοπτικός σταθμός TGRT μετέδωσε νωρίτερα ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε αφού πήδηξε από ένα μπαλκόνι την ώρα του σεισμού.

Δείτε την στιγμή του σεισμού:

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό έως 7.5 Ρίχτερ ενώ αυτή η ισχυρή δόνηση, μπορεί να είναι απλά και ένας προσεισμός.

«Εδώ και πολύ πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας», ανέφερε στην ΕΡΤ.

Αν και το φαινόμενο δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί τους κατοίκους της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου, υπάρχουν δεκάδες αναφορές πως έγινε αισθητός στην Δράμα.

Για τους έντονους σεισμούς στην Τουρκία, έκανε σχετικές δηλώσεις και ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Στέλνω τις θερμότερες ευχές μου στους πολίτες μας», είπε συγκεκριμένα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε:

«Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε στην Σηλυβρία, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη. Όσον αφορά τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες, η AFAD και όλες οι ομάδες των αρμόδιων φορέων μας έχουν ξεκινήσει επιτόπιες έρευνες. Εύχομαι στους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό να γίνουν σύντομα καλά. Είθε ο Θεός να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από τις καταστροφές».

Η AFAD Τουρκίας προειδοποιεί τους κατοίκους να μην εισέλθουν στα κατεστραμμένα κτίρια.

«Μην εισέρχεστε σε κατεστραμμένα κτίρια στην περιοχή μετά τον σεισμό. Μην μένετε γύρω από επικίνδυνα κτίρια. Ακολουθήστε τις προειδοποιήσεις των επίσημων μονάδων», αναφέρει η AFAD σε ανάρτησή της.

Οι αρχές καλούν τον κόσμο να μην επικοινωνούν τηλεφωνικά και μόνο με μηνύματα για να μην πέσουν οι γραμμές.


Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.