Γράφτηκε ιστορία: Παράλυτος περπάτησε μετά από θεραπεία με βλαστοκύτταρα iPS Για πρώτη φορά στην ιστορία, ερευνητές χρησιμοποίησαν επιτυχώς επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (induced pluripotent stem cells – iPS) για να δημιουργήσουν νευρικά κύτταρα που μεταμοσχεύθηκαν σε πρόσφατα παράλυτους ασθενείς,
Η διαδικασία επέτρεψε σε έναν από αυτούς να περπατήσει ξανά χωρίς βοήθεια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.
Αυτό το άρθρο εξηγεί την επιστημονική διαδικασία, τα αποτελέσματα των δοκιμών και πώς αυτή η πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστοκύτταρα θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την ανάρρωση μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.
Advertisement
Η κλινική δοκιμή: Για πρώτη φορά επιδιόρθωση του νωτιαίου μυελού
Με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Keio στο Τόκιο, η δοκιμή συμπεριέλαβε τέσσερις άνδρες ασθενείς που είχαν υποστεί κακώσεις νωτιαίου μυελού μεταξύ 14 και 28 ημερών πριν από τη θεραπεία. Αυτά τα τραύματα τους είχαν αφήσει παράλυτους στα άκρα τους.
Βασικά γεγονότα:
Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμή του είδους της στον κόσμο, που χρησιμοποιεί ανθρώπινα κύτταρα iPS σε ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, σχεδιασμένη να ελέγξει τόσο την ασφάλεια όσο και τις δυνατότητες της λειτουργικής αποκατάστασης με βλαστοκύτταρα
Αποτελέσματα: Ένας παράλυτος άνδρας περπάτησε ξανά
Μεταξύ των τεσσάρων ασθενών, δύο εμφάνισαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην κινητική τους λειτουργία:
- Ασθενής 1: Ανέκτησε την κίνηση στα χέρια και τα πόδια του – ένα αποτέλεσμα που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης
- Ασθενής 2: Ήταν σε θέση να στέκεται χωρίς βοήθεια, με συνεχή πρόοδο στην εκ νέου εκμάθηση του πώς να περπατά
Οι άλλοι δύο ασθενείς δεν παρουσίασαν σημαντικά λειτουργικά οφέλη, αλλά είναι σημαντικό ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ή σχηματισμός όγκου σε κανέναν από τους συμμετέχοντες, κάτι που αφήνει χαμόγελα για την ασφάλεια αυτής της προσέγγισης.
Τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (κύτταρα iPS) είναι ενήλικα κύτταρα -συνήθως από δέρμα ή αίμα- που έχουν επαναπρογραμματιστεί γενετικά σε μια εμβρυϊκή κατάσταση. Από εκεί, μπορούν να γίνουν σχεδόν οποιοσδήποτε τύπος κυττάρου στο σώμα.
Σε αυτήν τη δοκιμή:
Τι λένε οι ειδικοί
Ειδικοί απ’ όλον τον κόσμο επαινούν τη δοκιμή ως ιστορική ορόσημο στην αναγεννητική ιατρική:
Οι ερευνητές έχουν επίσης ξεκινήσει μια startup εταιρεία βιοτεχνολογίας, την K Pharma Inc., για να επεκτείνουν την κλινική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας και να κλιμακώσουν σχετικές μελλοντικές δοκιμές.
Συχνές Ερωτήσεις
Τι κάνει τα iPS κύτταρα διαφορετικά από άλλα βλαστοκύτταρα;
Τα κύτταρα iPS επαναπρογραμματίζονται από ενήλικα κύτταρα, αποφεύγοντας τα ηθικά ζητήματα των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. Μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρων, καθιστώντας τα εξαιρετικά ευέλικτα για την αναγεννητική ιατρική.
Μπορεί η θεραπεία με βλαστοκύτταρα να θεραπεύσει τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού;
Όχι ακόμη. Ωστόσο, μελέτες όπως αυτή η δοκιμή, δείχνουν ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να αποκαταστήσει μερικώς την ομαλή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης και της ορθοστασίας, προσφέροντας πραγματική ελπίδα στους ασθενείς.
Πόσο σύντομα μετά τον τραυματισμό πρέπει να χορηγηθούν τα βλαστοκύτταρα;
Σε αυτήν την μελέτη, η θεραπεία έλαβε χώρα εντός 14-28 ημερών μετά τον τραυματισμό – θεωρήθηκε το βέλτιστο παράθυρο για παρέμβαση πριν από τη δημιουργία ουλώδους ιστού.
Είναι διαθέσιμη αυτή η θεραπεία στο κοινό;
Όχι ακόμη. Η θεραπεία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμες κλινικές δοκιμές. Απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες προτού εγκριθεί και διατεθεί ευρέως.
Σύνοψη
Επαναστατική δοκιμή σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Η ικανότητα ενός παράλυτου ασθενούς να στέκεται ξανά μετά από θεραπεία με κύτταρα iPS είναι κάτι παραπάνω από συμβολική: δείχνει ότι η αναγεννητική ιατρική αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα στον πραγματικό κόσμο.
Με συνεχή έρευνα, δοκιμές και ανάπτυξη, οι θεραπείες που βασίζονται σε βλαστοκύτταρα μπορεί μια μέρα να επιτρέψουν σε εκατομμύρια ατόμων με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού να ανακτήσουν τη χαμένη τους λειτουργία και την ανεξαρτησία τους.
Πηγές:
iflscience.com
asahi.com
timesofindia.indiatimes.com
nature.com
keio.ac.jp
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Πηγή: www.truelife.gr
