Γιατί τρίβουμε το δέρμα στο σημείο ενός τραυματισμού – Υπάρχει πολύ καλός λόγος Αυτή η απόκριση είναι σχεδόν αυτόματη, αλλά γιατί το τρίψιμο φαίνεται να ανακουφίζει από τον πόνο; Η επιστήμη αποκαλύπτει ότι το τρίψιμο ενός τραυματισμού ενεργοποιεί το φυσικό σύστημα ρύθμισης του πόνου του σώματος, μειώνοντας την ενόχληση μέσω νευρολογικών και φυσιολογικών μηχανισμών.
Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί τρίβουμε το δέρμα μας μετά από έναν τραυματισμό, την επιστήμη πίσω από αυτό και πότε αυτό το ένστικτο μπορεί να μην είναι ευεργετικό.
Η επιστήμη πίσω από το τρίψιμο ενός τραυματισμού
Το τρίψιμο μιας τραυματισμένης περιοχής δεν είναι απλώς μια συνήθεια: είναι μια βιολογική απόκριση που βοηθά στη διαχείριση του πόνου. Διάφοροι μηχανισμοί εξηγούν γιατί το τρίψιμο ανακουφίζει από την ενόχληση:
Advertisement
1. Θεωρία ελέγχου της πύλης του πόνου
2. Ενεργοποίηση υποδοχέων αφής
3. Απελευθέρωση ενδορφίνης και ανακούφιση από τον πόνο
Πότε το τρίψιμο βοηθά και πότε όχι
1. Καταστάσεις όπου το τρίψιμο ενός τραυματισμού μπορεί να βοηθήσει
2. Πότε το τρίψιμο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα
Πώς το τρίψιμο συγκρίνεται με άλλες μεθόδους ανακούφισης από τον πόνο
Ενώ το τρίψιμο παρέχει προσωρινή ανακούφιση, άλλες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του πόνου:
Κάθε μέθοδος λειτουργεί διαφορετικά και σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας συνδυασμός προσεγγίσεων είναι πιο αποτελεσματικός.
Συχνές Ερωτήσεις
“Γιατί μερικοί αισθάνονται περισσότερο πόνο από άλλους από τον ίδιο τραυματισμό;”
Η αντίληψη του πόνου ποικίλλει λόγω γενετικής, προηγούμενων εμπειριών και ψυχολογικών παραγόντων. Μερικά άτομα έχουν χαμηλότερη ανοχή στον πόνο, ενώ άλλα παράγουν φυσικά περισσότερες ενδορφίνες, μειώνοντας την ένταση του πόνου.
“Μπορεί το τρίψιμο ενός τραυματισμού να προκαλέσει ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου;”
Ναι, ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανακούφιση από τον πόνο. Η πράξη της τριβής μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου, κάνοντας τον εγκέφαλο να πιστεύει ότι ο πόνος είναι λιγότερο έντονος, ακόμα κι αν ο βιολογικός μηχανισμός είναι ελάχιστος.
“Γιατί η εφαρμογή θερμότητας ή κρύου λειτουργεί καλύτερα από το τρίψιμο σε ορισμένες περιπτώσεις;”
Η κρύα θεραπεία (παγοκύστη) μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Η θερμοθεραπεία (ζεστή κομπρέσα) χαλαρώνει τους μύες και προάγει την κυκλοφορία. Το τρίψιμο λειτουργεί καλύτερα για μικροτραυματισμούς, ενώ η ζέστη ή το κρύο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά για βαθύτερη ανακούφιση από τον πόνο.
“Υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές στο πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στον πόνο;”
Οι αντιδράσεις στον πόνο διαφέρουν ανάλογα με την κουλτούρα του τόπου. Ορισμένες κοινωνίες ενθαρρύνουν την έκφραση πόνου, ενώ άλλες προωθούν την ανθεκτικότητα και την καταστολή. Αυτό επηρεάζει το αν οι άνθρωποι τρίβουν ενστικτωδώς τραυματισμούς ή αναζητούν άλλες θεραπείες.
Σύνοψη
Το τρίψιμο μιας τραυματισμένης περιοχής είναι ένας ενστικτώδης μηχανισμός ανακούφισης από τον πόνο, που λειτουργεί ενεργοποιώντας τους υποδοχείς αφής, κλείνοντας τις «πύλες» του πόνου και ενεργοποιώντας τις ενδορφίνες. Ενώ το τρίψιμο παρέχει προσωρινή ανακούφιση για μικρό πόνο, δεν είναι κατάλληλο για όλους τους τραυματισμούς, ειδικά για ανοιχτές πληγές, σοβαρό τραύμα ή νευρική βλάβη.
Βασικά συμπεράσματα:
Πηγές:
mit.edu
scientificamerican.com
nih.gov
medlineplus.gov
journals.sagepub.com
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Πηγή: www.truelife.gr
