438210 genna me kaisariki 9 symvoules gia tachyteri anarrosi.jpg

Παρά τη συχνότητά της, η καισαρική είναι μια χειρουργική πράξη η οποία χρήζει μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάρρωση από μια καισαρική ποικίλλει. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων, οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να σηκώνουν βαριά αντικείμενα, να οδηγούν, να έχουν σεξουαλικές επαφές και να κάνουν βαριές οικιακές εργασίες.

Αυτό θα επιτρέψει την επούλωση της τομής και θα αποτρέψει τον κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού.

Advertisement

Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται πόνο και ευαισθησία γύρω από την πληγή για αρκετές εβδομάδες.

Μπορούν να παίρνουν παυσίπονα για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά πρέπει να αποφεύγουν την κωδεΐνη αν θηλάζουν, καθώς μπορεί να βλάψει το μωρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί χρησιμοποιούν απορροφήσιμα ράμματα για να κλείσουν την τομή, αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουν τα μη απορροφήσιμα ράμματα 5 έως 7 ημέρες μετά την επέμβαση.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται περίεργα μετά την καισαρική. Εάν η επέμβαση δεν ήταν προγραμματισμένη, μπορεί να αισθανθούν απώλεια ελέγχου ή αίσθημα ανεπάρκειας. Μπορεί επίσης να αισθανθούν απομόνωση, ακόμη και αν έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Κάθε καισαρική τομή είναι διαφορετική και ο τρόπος ανάρρωσης ποικίλλει.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωση:

Ξεκουραστείτε

Η ανάπαυση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, για πολλούς γονείς, η ανάπαυση είναι σχεδόν αδύνατη, ειδικά αν υπάρχουν άλλα παιδιά στο σπίτι που χρειάζονται φροντίδα. Τα νεογέννητα μπορεί να κοιμούνται μόνο 1 ή 2 ώρες κάθε φορά.

Μια γυναίκα που αναρρώνει από καισαρική τομή πρέπει να προσπαθεί να ξεκουράζεται όποτε είναι δυνατόν και να ζητά βοήθεια από τους αγαπημένους της, ώστε να μπορεί να κοιμηθεί.

Ζητήστε βοήθεια

Τα νεογέννητα είναι απαιτητικά. Η φροντίδα ενός μωρού μετά από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι εξαντλητική και για πολλούς γονείς είναι αδύνατο να τα καταφέρουν μόνοι τους. Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας, έναν γείτονα, την οικογένεια ή έναν έμπιστο φίλο.

Μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε ένα πρόγραμμα γευμάτων ή επισκέψεων από άτομα που μπορούν να προσέχουν το μωρό, ενώ εσείς ξεκουράζεστε ή κάνετε ντους.

Επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας

Ο τοκετός μπορεί να είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι γυναίκες που γεννάνε εκτάκτως ή βιώνουν επιπλοκές, μπορεί να χρειαστεί να επεξεργαστούν δύσκολα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της γέννησης και μετά από αυτή.

Μιλήστε με τον σύντροφό σας, έναν φίλο ή έναν θεραπευτή. Η έγκαιρη υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επιλόχειας κατάθλιψης και να επιτρέψει ταχύτερη θεραπεία.

Κάντε τακτικές βόλτες

Αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη και να κάνετε αερόβια άσκηση τις πρώτες εβδομάδες της ανάρρωσης. Εναλλακτικά, προτιμήστε το περπάτημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Το ήπιο περπάτημα μειώνει επίσης τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και άλλων καρδιακών ή αγγειακών προβλημάτων. Κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες της ανάρρωσης, το να σπρώχνετε το καρότσι ή να μεταφέρετε το μωρό μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση, οπότε περπατήστε με ένα αγαπημένο πρόσωπο που μπορεί να το κάνει αυτό.

Διαχειριστείτε τον πόνο

Οι γυναίκες αισθάνονται πόνο και ευαισθησία στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από μια καισαρική τομή. Συζητήστε με τον γιατρό σας ποια φάρμακα μπορείτε να πάρετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν φάρμακα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη και ιβουπροφαίνη. Εάν ο πόνος είναι έντονος ή επιδεινώνεται, συμβουλευτείτε γιατρό.

Προσέξτε τα σημάδια λοίμωξης

Μια γυναίκα που αναρρώνει από καισαρική τομή, καθώς και τα άτομα που βρίσκονται κοντά της, πρέπει να προσέχουν για πιθανά σημάδια λοίμωξης, όπως:

  • πυρετό
  • πρήξιμο
  • έντονο πόνο
  • κόκκινες ραβδώσεις που προέρχονται από την τομή
  • ρίγη
  • Επικοινωνήστε με έναν γιατρό ή μεταβείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.

    Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

    Ο συνδυασμός ορμονικών αλλαγών, εξασθένησης των μυών του στομάχου και του γεγονότος ότι περνάτε περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο ξαπλωμένη, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Η σοβαρή δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι επώδυνη και η προσπάθεια αφόδευσης, μπορεί να τραυματίσει την τομή της καισαρικής τομής.

    Πίνετε άφθονο νερό και ρωτήστε έναν γιατρό για τη λήψη μαλακτικού των κοπράνων. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

    Ζητήστε υποστήριξη για το θηλασμό

    Η καισαρική τομή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο δυσκολιών στο θηλασμό. Ένας σύμβουλος γαλουχίας μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα με το θηλασμό, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει εμπόδια, όπως ο χωρισμός από το μωρό μετά τον τοκετό.

    Εάν η γυναίκα που αναρρώνει πονάει, το να κάθεται σε μια άνετη, υποστηρικτική καρέκλα και να χρησιμοποιεί ένα μαξιλάρι θηλασμού ή να θηλάζει σε μια χαλαρή, ξαπλωμένη θέση μπορεί να διευκολύνει το θηλασμό.

    Ζητήστε βοήθεια για μακροχρόνια προβλήματα

    Ορισμένες γυναίκες βιώνουν μακροχρόνιο πόνο μετά από καισαρική τομή. Άλλες βιώνουν μυϊκή αδυναμία, ακράτεια ή κατάθλιψη. Αυτά τα προβλήματα είναι συνηθισμένα και οι γυναίκες δεν πρέπει να ντρέπονται αν τα βιώνουν.

    Εάν τα συμπτώματα συνεχίσουν μετά την τελευταία επίσκεψη μετά τον τοκετό, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό ή μια μαία. Μπορεί να σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό ή να σας δώσουν συμβουλές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο σπίτι.

    Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

    Μετά από καισαρική τομή, πρέπει να καλέσετε ή να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα:

  • έντονες κράμπες στη μήτρα
  • κράμπες στη μήτρα που εξαφανίζονται και επανέρχονται
  • δυσκολία στην ούρηση
  • συχνούς πονοκεγφάλους κεφαλαλγίες
  • άγχος ή κατάθλιψη
  • Οι γυναίκες πρέπει να μεταβούν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εάν παρουσιάσουν:

  • αιμορραγία που γεμίζει τη σερβιέτα ή το ταμπόν
  • σημάδια ρήξης της τομής, όπως αιμορραγία ή εκκρίσεις από την τομή
  • σκέψεις αυτοτραυματισμού ή τραυματισμού του μωρού
  • έντονο πόνο στους μηρούς, ειδικά εάν συνοδεύεται από πρήξιμο ή μούδιασμα στα πόδια
  • δύσπνοια
  • Πηγή: Medical News Today


    Πηγή: www.truelife.gr



    googlenews

    Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



    Επισκόπηση απορρήτου

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.