Κάθε φορά που αναφέρομαι στην έξοδο του Πάσχα, συνειρμικά μου έρχονται στο νου εκφράσεις του τύπου «ηρωική» έξοδος.
Και πράγματι, τις περισσότερες φορές θα μπορούσε να ταιριάξει αυτή η έκφραση στην έξοδο του Πάσχα, διότι τότε σημειώνεται η μεγαλύτερη κυκλοφοριακή κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους, με εκδρομείς που υποστηρίζουν σθεναρά την αντίληψη «Χριστούγεννα στο σπίτι, Πάσχα στο χωριό».
Σωστή προετοιμασία
Κι ενώ οι μέρες περνούν, μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση της μεγάλης εξόδου, που παρατηρείται κυρίως τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, οφείλουμε να μπούμε σε ορισμένες απαραίτητες διαδικασίες.
Δηλαδή, όπως σκεφτόμαστε να παραγγείλουμε από τώρα το αρνί ή το κατσίκι, όπως προτιμώ εγώ, οφείλουμε να κλείσουμε ένα ραντεβού στο συνεργείο της προτίμησής μας για έναν γρήγορο, αλλά όχι πρόχειρο έλεγχο. Αν έχουμε κάνει πρόσφατα σέρβις αυτό δεν χρειάζεται.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξουμε την πίεση των ελαστικών, ώστε να είναι σύμφωνη με αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, με την ένδειξη για απώλεια πίεσης, μπορούμε αμέσως να καταλάβουμε αν έχει λιγότερη πίεση ένα ελαστικό.
Στη συνέχεια, λάδι για τον κινητήρα, μπαταρία και πλυστικό υγρό, πρέπει να ελεγχθούν κι αυτά, όπως και η κατάσταση της ρεζέρβας, εφόσον έχουμε στο αυτοκίνητο, διαφορετικά το κιτ επισκευής ελαστικού.
Εννοείται ότι είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε προειδοποιητικό τρίγωνο, φαρμακείο, πυροσβεστήρα και φωσφοριζέ γιλέκο, στο αυτοκίνητο, σε περίπτωση ανάγκης.
Προσέχουμε πώς φορτώνουμε το αυτοκίνητο, ώστε τα βαριά αντικείμενα να μπαίνουν στο πορτ-μπαγκάζ, ή στη μπαγκαζιέρα στην οροφής είτε σε τρέιλερ που ρυμουλκούμε. Κι αν τα αντικείμενα είναι πολλά και «καθίσει» το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ας ρυθμίσουμε λίγο τη γωνία των φώτων μας, που λογικά ανασηκώνονται, ώστε να μη τυφλώνουμε τους απέναντι οδηγούς.
Κι εμείς να είμαστε σε καλή κατάσταση
Κι αφού έχουμε προβεί στα δέοντα για το όχημά μας, θα πρέπει να κοιτάξουμε και τον εαυτό μας. Δηλαδή, οφείλουμε να οπλιστούμε με ψυχραιμία για την κίνηση που θα συναντήσουμε, να είμαστε υπομονετικοί και να μη χρησιμοποιούμε άσκοπα την κόρνα. Δεν τρώμε βαριά πριν πιάσουμε το τιμόνι και νιώσουμε υπνηλία και δεν παίρνουμε φάρμακο που μπορεί να φέρει ίδια συμπτώματα. Καλό είναι να έχουμε και ένα νεράκι, καφέ ή τσάι να πίνουμε στο δρόμο. Αν υπάρχει συνοδηγός θέλουμε την προσοχή του και την παρέα του. Μην τον ή την πάρει ο ύπνος για να μη νιώσουμε κι εμείς τέτοια τάση. Τα παιδιά οπωσδήποτε -ανάλογα την ηλικία- σε παιδικό καθισματάκι ή με ζώνη ασφαλείας και προσοχή στα ζώα στο αυτοκίνητο, ποτέ μπροστά, σαν ορισμένα φαινόμενα που βλέπουμε, δυστυχώς. Πάντα πίσω και με προσοχή ή και στα ειδικά κλουβάκια μεταφοράς.
Το ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο
Κατά πάσα πιθανότητα, όσοι κινηθούμε προς την λεγόμενη επαρχία –μη παρεξηγηθούν και ορισμένοι- θα χρησιμοποιήσουμε αυτοκινητόδρομο. Εκεί θα πρέπει να οδηγούμε είτε στη μεσαία είτε στη δεξιά και ποτέ στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Προσπερνάμε από αριστερά και μπαίνουμε ξανά στη λωρίδα μας. Δεν μένουμε αριστερά, μόνιμα, και με χαμηλή ταχύτητα, όπως παρατηρείται πολλές φορές.
Στα τούνελ κρατάμε τα όρια ταχύτητας που αναγράφονται στην είσοδο, δεν κάνουμε προσπεράσεις, ανάβουμε τα φώτα -εκτός κι αν έχουν αυτόματη λειτουργία- και βγάζουμε τα γυαλιά ηλίου.
Γενικά οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα, βγάζουμε φλας όταν θέλουμε να προσπεράσουμε, κρατάμε αποστάσεις και πατάμε όσο το δυνατόν λιγότερο το φρένο, ώστε να μην πανικοβάλουμε τους οδηγούς πίσω μας.
Σε περίπτωση που κινηθούμε σε περιοχές μέσω της Νέας Οδού, προς Λαμία ή και από Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα με την Ιόνια Οδό, ή της Κεντρικής Οδού από Λαμία μέχρι Καλαμπάκα (σύντομα θα φτάσει μέχρι την Εγνατία Οδό) με τον Ε65 , θα πρέπει να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Πρώτον, διότι θα οδηγήσουμε σε σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους με όλα τα μέτρα ασφάλειας, με συχνά πάρκινγκ και με τουαλέτες, ενώ υπάρχουν πολλοί Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών για μια ολιγόλεπτη στάση, όπου θα μπορέσουμε να ανεφοδιάσουμε το συμβατικό μας αυτοκίνητο ή να φορτίσουμε το ηλεκτρικό μας –εάν βέβαια διαθέτουμε.
Οχήματα έκτακτης ανάγκης κυκλοφορούν διαρκώς για κάθε ενδεχόμενο, και σε λειτουργία βρίσκεται όλο το 24ωρο το τηλεφωνικό κέντρο του 4ψηφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης 1075.
Για να οδηγήσουμε ακόμα πιο ξέγνοιαστα και δίχως να χρειάζεται να ψάχνουμε για ψιλά στα διόδια, με το Fast Pass, έχουμε εκπτώσεις ανάλογα το πρόγραμμα που επιλέγουμε στους αυτοκινητοδρόμους ευθύνης της Νέας Οδού ή της Κεντρικής Οδού. Βέβαια το Fast Pass μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε όλους του αυτοκινητοδρόμους της χώρας και να περνάμε άνετα από τις ηλεκτρονικές λωρίδες των σταθμών διοδίων.
Επιπλέον, έχουμε κυριολεκτικά στα χέρια μας και στην οθόνη του κινητού μας μια ακόμα διευκόλυνση μέσω του MyOdos app, της εφαρμογή που αξίζει να έχουμε στο smartphone. Με το MyOdos βρίσκουμε εύκολα τη διαδρομή μας, υπολογίζουμε το κόστος μετάβασης, έχουμε διαθέσιμο τον χάρτη, κάνουμε ανανέωση του υπόλοιπου του λογαριασμού μας Fast Pass άμεσα και εύκολα και βλέπουμε ενδιάμεσα σημεία ενδιαφέροντος, εφόσον θέλουμε.
Ό,τι μπορείς να ζητήσεις λοιπόν, για ένα άνετο, και ασφαλές, προπάντων, ταξίδι, ώστε η έξοδος του Πάσχα να είναι όπως έχουμε υπολογίσει για να περάσουμε ευχάριστα με συγγενείς και φίλους.
Καλό ταξίδι.
Πηγή: www.newsit.gr
