dopamine fasting istock 300x215.jpg

Πώς θα σου φαινόταν να απέχεις συνειδητά από ευχάριστες δραστηριότητες και ερεθίσματα με σκοπό να “επαναφέρεις” το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σου; Aυτή η πρακτική ονομάζεται dopamine fasting και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ιδέα είναι πως περιορίζοντας την έκθεση σε δραστηριότητες υψηλής διέγερσης όπως το συνεχές scrolling στα social media, τα video games, το junk food ακόμη και ορισμένες κοινωνικές επαφές– οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης, και έτσι ο εγκέφαλος επανεκπαιδεύεται να εκτιμά πιο απλές απολαύσεις της ζωής.

Ο όρος έγινε ευρέως γνωστός μέσα από την κουλτούρα της Silicon Valley, κυρίως από επιχειρηματίες στον κλάδο της Τεχνολογίας οι οποίοι  αναζητούσαν τρόπους να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά τους. Υποστηρικτές του dopamine fasting ισχυρίζονται πως μέσα από αυτήν την αποχή μπορεί κανείς να χτίσει πειθαρχία και συγκέντρωση. 

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη ντοπαμίνη

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει βασικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Συνδέεται με την ευχαρίστηση, το κίνητρο και την ενίσχυση συμπεριφορών. Όταν κάνουμε κάτι απολαυστικό τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονται και νιώθουμε ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να θέλουμε να επαναλάβουμε αυτή τη συμπεριφορά.

Στον σύγχρονο κόσμο, όμως, δεχόμαστε συνεχή υπερδιέγερση, κάτι που, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, οδηγεί σε «υπερφόρτωση ντοπαμίνης» με αποτέλεσμα να χάνουμε το ενδιαφέρον για πιο καθημερινές ή απλές εμπειρίες.

Πέντε οφέλη του Dopamine Fasting

#1 Αυξημένη συγκέντρωση και παραγωγικότητα. Λιγότεροι περισπασμοί σημαίνουν περισσότερη εστίαση και πειθαρχία.

#2 Μεγαλύτερη εκτίμηση των απλών πραγμάτων. Όταν αποφεύγεις συνεχώς έντονες απολαύσεις, αρχίζεις να βρίσκεις χαρά σε πράγματα όπως η φύση, το διάβασμα, ή μια ουσιαστική συζήτηση.

#3 Καθαρότερη σκέψη και δημιουργικότητα. Ο εγκέφαλος απελευθερώνεται από τον «θόρυβο» των συνεχών ερεθισμάτων.

#4 Επαναφορά συμπεριφορών. Ιδανικό για όσους παλεύουν με εθιστικές συμπεριφορές (π.χ. υπερβολική χρήση κινητού, υπερφαγία).

@realimangadzhi

Are you gonna try this?

♬ original sound – Iman Gadzhi

Tι ακριβώς πρέπει να κάνεις;

#1 Θέσε στόχους. Τι θες να πετύχεις; Λιγότερο άγχος; Περισσότερη συγκέντρωση;

#2 Ξεκίνα με baby steps. Αντί να κόψεις τα πάντα, ξεκίνα με κάτι μικρό – ένα απόγευμα χωρίς social media, ή ένα σαββατοκύριακο χωρίς junk food.

#3 Παρατήρησε τον εαυτό σου. Πώς νιώθεις; Τι σου λείπει; Τι σου κάνει καλό;

#4 Αντικατάστησε τις παλιές ασχολίες με πιι υγιείς δραστηριότητες. Γυμναστική, διαλογισμός, journaling, περίπατοι στη φύση. Οτιδήποτε σε γεμίζει χωρίς να σε «υπερφορτώνει».

#5 Κάνε ανασκόπηση. Τι έμαθες; Πώς σε επηρέασε; Άλλαξε κάτι στην καθημερινότητά σου;

Kεντρική φωτογραφία: Oleh_Slobodeniuk / istock.

Πηγή: www.tlife.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.