Η συνέντευξη της Άννας Τσεκούρα στη «Βραδυνή της Κυριακής»
Άννα, «Κίρκη» ονομάσατε τη νέα ποιητική συλλογή σας. Μιλήστε μας γι’ αυτή, πώς «γεννήθηκε» και γιατί την ονομάσατε Κίρκη;
«Υπάρχουν κείμενα στην “Κίρκη” που γράφτηκαν πριν χρόνια. Λόγω της έξαρσης της βίας κατά των γυναικών, θεώρησα πως ήταν η στιγμή να κοινοποιηθούν. Ανέκαθεν θεωρούσα τη μυθική αυτή φιγούρα ευφυή, γοητευτική και παντοδύναμη. Λόγω του αδέσμευτου χαρακτήρα μου και μίας παράξενης ικανότητάς μου να προβλέπω εύστοχα την έκβαση σε καταστάσεις, κυρίως σχέσεων, παιδικοί μου φίλοι, έως σήμερα με αποκαλούν ‘Μάγισσα Κίρκη”. Κάποτε, με τον μουσικό και ποιητή Τάκη Φάβιο παρουσιάσαμε ένα λογοτεχνικό δρώμενο σε μία βραδιά Ποίησης, το “Κίρκη και Οδυσσέας”. Εκείνος έγραψε τα μέρη του Οδυσσέα και εγώ της Κίρκης. Το θαυμαστό ήταν ότι κανείς δεν ήξερε τι είχε γράψει ο άλλος και τα κείμενά μας διαβάστηκαν εναλλάξ ως άτυπος διάλογος. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Όλα όσα σάς ανέφερα είναι λόγοι για το ότι η έβδομη συλλογή μου τιτλοφορείται “Κίρκη”, έχει σημειολογία και αυτό. Το επτά είναι πολύ σημαντικός αριθμός».
Γράφετε: «Η Κίρκη δεν είναι μία άγνωστη φιγούρα. Η Κίρκη είσαι εσύ». Απευθύνεστε σε όλες τις γυναίκες;
«Απολύτως! Όλες έχουμε πολυδιάστατη προσωπικότητα, είτε οι συνθήκες ευνοούν την απελευθέρωση όλων αυτών των διαστάσεων είτε όχι».
Έχουμε εμείς οι γυναίκες τις μαγικές ικανότητες της Κίρκης του Ομήρου;
«Μαγικές με την κυριολεκτική έννοια του όρου, όχι. Μεταφορικά μιλώντας όμως, ναι. Ποια γυναίκα δεν μπορεί να πράξει αυτό που επιθυμεί; Να ξελογιάσει, να παρασύρει, να εξαπατήσει, να εκδικηθεί; Να φέρει εις πέρας τις πιο δύσκολες αποστολές; Να πέσει και να σηκωθεί δίχως καμία βοήθεια. Να παραδοθεί εάν το θελήσει, να προσφέρει Γη και Ύδωρ, αλλά και να αντισταθεί; Όλες!»
Εσείς είστε Κίρκη;
«Δυστυχώς ή ευτυχώς, είμαι».
Αναφέρεστε πάλι και σε προσωπικά βιώματα; Γιατί είναι κάτι που χαρακτηρίζει τα βιβλία σας…
«Ο συγγραφέας κουβαλά πάντα το δικό του αγκάθι. Ακόμη και αν ξεκινήσει από ξένο ερέθισμα επιστρέφει στον ίδιο, και θεωρώ πως αυτό κάποιους μας διασώζει από κατάθλιψη. Προσωπικά ευνοούμαι από την καταγραφή προσωπικών συναισθημάτων και βιωμάτων. Με δυναμώνει, με ισορροπεί και με αναγεννά».
Το εξώφυλλό του κοσμεί ο πίνακας της Εύας Μπρατοπούλου με μία αισθησιακή γυμνή γυναίκα. Και μόνον αυτός μας δίνει μια ιδέα για το περιεχόμενο της «Κίρκης»;
«Όταν αντίκρισα τον πίνακα τον ονόμασα απευθείας Κίρκη, και είπα στην Εύα, της οποίας η δουλειά με συγκινεί βαθιά, αυτός θα είναι το εξώφυλλο της συλλογής. Είδα μέσα του την Αγία, την Πόρνη, την Αποφασισμένη, τη Δειλή, την Κυρά και τη Δούλα, την Πολεμίστρια και την Αιχμάλωτη, την Ασυμβίβαστη και την Πειθήνια. Ναι, το εξώφυλλο μιλάει».
Όλα τα ποιήματά σας δημιουργούν ζωντανές εικόνες, που πολλές είναι συγκλονιστικές. Θα ήθελα να παραθέσω ένα σύντομο: «Ξέρεις πόσα βράδια με στήνω στον τοίχο και οπλίζω; Ξέρεις πόσα βράδια μπλοκάρει το τουφέκι και παραμένω ζωντανή;»Μέσα σε 4 στίχους μία μεγάλη αλήθεια. Θέλετε να μας το αναλύσετε;»
«Καθημερινά τελώ υπό εκτέλεση. Κάθε μέρα που γλιτώνω, γίνομαι πιο δυνατή. Αυτοτιμωρία, Αυτοπειθαρχία, Αυτοκριτική».
Πάντως, όλο το συγγραφικό σας έργο έχει να κάνει με τον έρωτα, με τις σχέσεις άνδρα – γυναίκας. Και θα σας παρουσίαζαν, μάλλον, σαν μία μοιραία γυναίκα. Πώς είναι, τελικά, η Άννα; Δυνατή, αποφασιστική, ατρόμητη, ερωτική; Ή ευάλωτη, ρομαντική, συναισθηματική, ευαίσθητη;
«Drama Queen! Να έχετε υπόψη ότι και το δράμα και το βασίλισσα απαιτούν μεγάλη αφοσίωση και αλήθεια. Από παιδί, πάντα πίστευα στη δύναμή μου και διέθετα τρομακτική πίστη και ακλόνητη θετική σκέψη. Ελάχιστοι μπορούν να μείνουν δίπλα στις πολλές διαφορετικές πλευρές μου και να τις αγαπήσουν. Μία παθιασμένη γυναίκα δεν εκφράζει το πάθος της μόνο στον ερωτικό τομέα, είναι παθιασμένη και στη θλίψη, και στην οργή της, και στη χαρά της. Είμαι τα πάντα! Είμαι και μοιραία, και παιδούλα. Να είσαι έτοιμος για όλα, αναλόγως των συνθηκών».
Στη σημερινή εποχή, πώς διαμορφώνεται η σχέση άνδρα – γυναίκας;
«Έχουν χαθεί οι ρόλοι. Θέλω τον άντρα κυνηγό και τη γυναίκα θηλυκό, χωρίς αλυσίδες όμως».
Μένετε πάντα στις όμορφες Σπέτσες;
«Αιώνιος Έρωτας».
Ο χειμώνας σε ένα νησί πώς είναι; Υπάρχουν δραστηριότητες;
«Δεν υπάρχουν πολλά, αλλά όταν έχεις καλή διάθεση, θέληση, αγαπημένους και φίλους βρίσκεις τρόπους να περάσεις όμορφα, ακόμη και το χειμώνα».
Και με τη Ζωγραφική, επειδή είστε και ζωγράφος,πώς προχωράτε; Θα δούμε κάποια Έκθεσή σας;
«Εκθέσεις Ζωγραφικής, μόνο η Εύα! Τελευταία φορά που έπιασα πινέλο ήταν για να ζωγραφίσω παραδοσιακά το… ταβάνι του σπιτιού μου».
Ετοιμάζετε και κάτι ακόμη;
«Σε λίγες εβδομάδες έρχεται η συγκλονιστική συνέχεια της τριλογίας μου “Άγρια Θάλασσα, Βιβλίο ΙΙ – Τιμωρία”. Θα συνεχίσουμε με το τρίτο και τελευταίο μέρος προς το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα γράφω ένα βιβλίο αφιερωμένο στην κόρη μου, που δεν θα είναι παιδικό».
Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής
Πηγή: www.vradini.gr
