Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκαν τα επεισόδια που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους των Τιράνων, με τη συνεδρίαση των βουλευτών να ξεκινάει σε κλίμα έντασης, με υψηλούς τόνους και αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης οι οποίοι πιάστηκαν στα χέρια.
Η κατάσταση ξέφυγε και σημειώθηκαν χειροδικίες, όταν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος επιχείρησαν να μπλοκάρουν το βήμα της Βουλής στα Τίρανα με το σύνθημα «ήρθε το τέλος», πέταξαν νερό και έκαναν λόγο για «εγκληματικό κοινοβούλιο». Βουλευτικά έδρανα ανατράπηκαν στην πλευρά της αντιπολίτευσης και ακολούθησε διακοπή της συνεδρίασης.
Κατά την επιστροφή στην συνεδρίαση μετά τη διακοπή, η αντιπολίτευση προκάλεσε νέα ένταση στη Βουλή. Σε ανάρτησή του στα social media, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ταουλάντ Μπάλα έδειξε το ματωμένο του δάχτυλο μετά τη σύγκρουσή του με τον βουλευτή Φλαμούρ Νόκα του Δημοκρατικού Κόμματος και δήλωσε ότι η βία του Σαλί Μπερίσα δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας.
Sot duhet të ishte seancë e jashtëzakonshme për me iu çu shqiptarëve nji zgjidhje. Anulimi, debatet pa esencë dhe shtyrja e seancave asht shmangie kushtetuese dhe thellim i krizës politike në të cilën ndodhemi. https://t.co/Gb1H9WjCUb
— Marjana Koçeku (@Marjanakoceku) October 22, 2026
Amid violent protests in #Albania, opposition and ruling majority MPs physically clashed in Parliament this Thursday.
#Protest https://t.co/uIHtHYi6K1— Isa Myzyraj (@IsamyzyrajAlb) October 22, 2026
Οι βουλευτές είχαν μεταβεί νωρίς σήμερα (22/10/2026) το πρωί στο Κοινοβούλιο, πριν από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώστε να αποφύγουν εντάσεις.
Παράλληλα με την αναστάτωση μέσα στο Κοινοβούλιο διαδηλωτές έχουν μαζευτεί έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο και προσπαθούν να «σπάσουν το φράγμα» της αστυνομίας, αφού ο επικεφαλής του συνδικάτου τους, ο Σαντέρ Κοβάτσι τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία μπροστά από το Κοινοβούλιο μαζί με τους φοιτητές.
Στο μεταξύ, από το Μαυροβούνιο, όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη των Ηγετών της Διαδικασίας του Βερολίνου, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έστειλε κατά την έναρξη των εργασιών μήνυμα πως η βία και η πόλωση δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνουν μέρος της απάντησης στις πολιτικές προκλήσεις. Στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου συμμετεχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών χωρών.
Κατά την ομιλία του, ο Μερτς κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να εργαστούν για την επίτευξη του στόχου της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: www.newsit.gr

